Quantcast

Medicinos inovacijos – ateitis jau dabar

Odontologija – medicinos sritis, kurios sparčią pažangą lemia technologijų raida. Pasaulinės medicinos inovacijos neaplenkia ir Lietuvos –tarptautinėje odontologijos klinikoje „Pro-implant" Kaune sudėtingos burnos sveikatos problemos sprendžiamos taikant pažangiausius gydymo metodus. Kaulo žiedo augmentacija, biomembrana, audinių biostimuliacija – dažnam tik sunkiai suprantami terminai. Apie juos ir dar daugiau kalbamės su klinikos vadovu gyd. Dariumi Počebutu.

- Gerb. gyd. Dariau, Jūsų vadovaujama klinika – tarptautinė. Kaip įgavote šį statusą?

- Nuo 2000 m. bendradarbiaujame su Tarptautiniu implantacijos institutu „Pro-implant„ (Vokietija). 2009 m. klinika tapo lygiaverčiu instituto partneriu, todėl jai suteiktas „Pro-implant“ pavadinimas.
Tikiu, kad niekas gyvenime nevyksta atsitiktinai... Kai pirmą kartą sutikau instituto vadovą, burnos chirurgą dr. Bernhardą Giesenhageną, jau buvau praktikuojantis odontologas. Domėjausi medicinos inovacijomis, todėl dr. Bernhardo idėjos ir diegiamos naujovės mane sužavėjo. Bėgant laikui jis tapo ne tik mano bičiuliu, mokytoju, bet ir partneriu. Jo požiūris į odontologiją stipriai įtakojo mano tolimesnę veiklą, leido suprasti kokia turėtų būti moderni klinika.
Prieš 13 metų užsimezgusi nuoširdi draugystė išaugo į prasmingą bendradarbiavimą Lietuvos pacientų labui. Drauge su dr. Bernhardu vykdome gerosios praktikos programą – operuojame  ir konsultuojame pacientus ypatingai sudėtingais klinikiniais atvejais.

- Jūsų kolega dr. B. Giesenhagenas – unikalaus kaulo žiedo metodo autorius. Kuo ypatingas šis metodas?

- Mano specializacija – dantų implantacija. Pacientai dantis praranda dėl įvairių priežasčių. Trūkstamų dantų vietoje žandikaulio kaulas ima nykti. Kuo ilgiau žmogus gyvena be danties, tuo didesnė tikimybe, kad dantų implantui kaulo nepakaks. Įprastai tokias atvejais yra atliekamas dviejų pakopų gydymas. Pirmiausia pacientui priauginama trūkstama kaulo dalis (kaulo augmentacija). Kaului prigijus, maždaug po 4-6 mėn., daroma kita operacija – implantacija.
Tuo tarpu kaulo žiedo metodas yra unikalus tuo, kad leidžia atlikti kaulo priauginimą ir implantaciją vienos operacijos metu. Pacientas patiria mažesnį stresą, nes nebereikia atlikti antros chirurginės operacijos. Inovatyvi metodika sutrumpina įprastą gydymo trukmę 5-6 mėn. Pacientams labai svarbu galutinio gydymo rezultato sulaukti anksčiau. Ypač, kai gydymas sudėtingas. Ilgalaikis pacientų stebėjimas liudija, kad operacijų sėkmės rodiklis yra daugiau kaip 98%. Skaičiai įspūdingi, nes medicinoje 100 proc. sėkmė tiesiog neįmanoma...

- Kaip vyksta kaulo žiedo augmentacija?

- Metodo esmė - žiedo formos kaulo blokas paimamas iš paciento žandikaulio donorinių sričių ir tvirtinamas trūkstamo kaulo vietoje (kaulo transplantacija). Danties implantas įsriegiamas per kaulo žiedą į likusį žandikaulio kaulą. Implantas pritvirtina žiedą pažeistoje vietoje.

Idėja, regis, paprasta ir tuo pačiu - geniali. Neveltui kolegos užsienyje dr. B. Giesenhageno metodą vadina revoliucija implantologijoje.

- Prieš 8-erius metus Jūs pirmasis Lietuvoje patikėjote šiuo metodu ir pradėjote taikyti jį savo praktikoje. Ar bėgant metams metodas keitėsi?

- Kaip gali nepatikėti, kai rezultatai akivaizdūs. Kaulo žiedo metodas pateisino mano lūkesčius.  Taikydamas jį galiu atstatyti net labai didelius kaulo defektus bei atkurti ne tik dantų funkciją, bet ir estetiką - dėl apvalios žiedo formos dantenos ties implantuotu dantimi atrodo itin natūraliai. Man teko laimė ir garbė mokytis tiesiogiai iš metodo autoriaus. Labai vertinu galimybę būti šalia ir stebėti, kaip jis dirba. Nors kaulo žiedo metodą taikau jau eilę metų, kiekviena bendra operacija su dr. B. Giesenhagenu suteikia man naujų įžvalgų.

Metodas nuolat buvo tobulinamas. Jau metai, kaip priklausomai nuo indikacijų, galime rinktis alternatyvą autogeniniam (paciento nuosavam) kaului - alogeninį (donoro) kaulą. Paprastesnė procedūra, nebereikia imti kaulo iš paciento žandikaulio. Sutrumpėja procedūros laikas, pacientas apsaugomas nuo papildomų chirurginių intervencijų, rizikos faktorių ir galimų komplikacijų. Dalis pacientų atsisakydavo kaulo augmentacijos bijodami kaulo ėmimo iš žandikaulio... Dabar galime padėti ir jiems.

- Metodo naujiena - donoro kaulo žiedas. Kaip sprendžiate donoro paieškų problemą?

- Šiuolaikinė medicina išsprendė šią problemą už mus - tinkamo donoro ieškoti nereikia. Atidarai dėžutę, ir jau turi kaulo žiedą. Juos gamina vokiečių kompanija Botiss. Prireikė 2 metų naujovei įdiegti: surastas audinių bankas Austrijoje, atlikti klinikiniai tyrimai, sukurti specialūs instrumentai. Donoro kaulas apdorojamas taip, kad jame lieka tik mineralinis karkasas, todėl paciento organizmas neatmeta kaulo, kaip svetimo. Prieš priauginimą taikoma speciali procedūra, kurios metu donoro kaulas užpildomas paciento ląstelėmis - viskuo, kas padeda donoro kaulo žiedui suaugti su nuosavu kaulu.

- Skamba taip, lyg metodas būtų tobulas. Nejaugi nėra problemų, su kuriomis susiduriate?

- Didžiausia problema su kuria anksčiau susidurdavome - minkštųjų audinių plastika. Norint, kad operacijos siūlė neprasivertų, minkštuosius audinius reikia susiūti be įtempimo. Po kaulo priauginimo procedūros tai sudėtinga dėl paprastos priežasties – padidėja plotas, kurį audiniai turi uždengti. Siekiant sumažinti komplikacijų riziką, buvo nuolat ir intensyviai dirbama šioje srityje. Problemą išspręsti padėjo biomembrana - plona plėvelė, kurią specialios centrifugos pagalba išgauname iš paciento veninio kraujo. Persodintą kaulą uždengiame keletu biomembranos sluoksnių ir tik tuomet užsiuvame minkštuosius audinius. Biomembrana apsaugo kaulą, nes veikia kaip kliūtis galimai infekcijai, jei operacijos siūlė prasivertų. Net atsiradus nedideliam plyšiui, gijimo procesas vyksta toliau.

- Naujas medicininis terminas - biomembrana. Kas tai?

- Tiesą sakant šis terminas nėra naujas. Biomembrana – tai trombocitais praturtintas fibrinas (PRF - Platelet Rich Fibrin). Dėl savo savybės išskirti augimo faktorius, PRF skatina gijimą ir naujų kraujagyslių susiformavimą, stimuliuoja kaulų ir minkštųjų audinių regeneraciją, stabdo kraujavimą.

Biomembranos jau kurį laiką sėkmingai naudojamos ne tik odontologijoje, bet ir kitose medicinos šakose: plastinėje bei širdies chirurgijoje, dermatologijoje. Mano pažintis su PRF galimybėmis prasidėjo Frankfurte, kur dr. Josefas Choukrounas iš Prancūzijos skaitė paskaitą apie savo sukurtą biomenbranų taikymo metodą. Tai ką pamačiau, mane sužavėjo. Sunku suvokti, kokia nepaprasta gydomoji galia slypi paties paciento kraujyje.

- Klinikoje taikote inovatyvų gydymą dentaliniu lazeriu. Kaip jis prisideda prie pacientų gerovės pooperaciniu laikotarpiu?

- Dentalinis lazeris išties revoliucinis šiuolaikinės medicinos išradimas. Džiaugiuosi, kad prieš metus į klinikos komandą įsiliejo tikra lazerinės odontologijos asė – dr. Solveiga Kelbauskienė. Dabar pacientams galime pasiūlyti dar geresnę pooperacinę priežiūrą. Audinių biostimuliacija lazeriu – tai vos keletą minučių trunkanti procedūra, kurią taikome visiems pacientams. Ji nuslopina skausmą ir tinimą, užkerta kelią uždegimui. Veikiant lazerio šviesai aktyvinamas ląstelių gyvybingumas ir atsinaujinimas. Tai labai svarbu siekiant, kad kaulas ir minkštieji audiniai tinkamai sugytų.
Geresniems rezultatams pasiekti, biostimuliaciją lazeriu deriname su medicininio ozono terapija. Medicininis ozonas turi baktericidinį poveikį - visiškai sunaikina bakterijas, grybelius ir virusus. Procedūros neskausmingos ir puikiai viena kitą papildo. Darome viską, kad pacientai greičiau grįžtų į normalų gyvenimą.

- Kalbate apie didelės apimties operacijas. Ar dažnai susiduriate su pacientų baime?

- Baimė dažniausiai kyla iš nežinojimo. Konsultacijai skiriu tiek laiko, kiek reikia, kad pacientas viską suprastų. Kai pacientui viskas aišku – baimės nelieka. O nerimas prieš operaciją yra natūralus dalykas. Juk, kaip ir bet kuri kita chirurginė intervencija, implantacija turi savo riziką.
Pacientams, negalintiems įveikti savo baimių, siūlome išeitį - gilią sedaciją. Tai saugus, gydytojo anesteziologo atliekamas medikamentais sukeltas sąmonės slopinimas. Pacientas tiesiog kuriam laikui užmiega, o prabunda jau po procedūros. Taip pat didelį dėmesį skiriame pacientų saugai – modernios technologijos padeda užtikrinti sterilumą ir infekcijos kontrolę operacijų metu.

- Panašu, kad Jūsų specializacija – sudėtingi klinikiniai atvejai...

- Į mane kreipiasi pacientai su įvairiomis bėdomis. Vienos problemos sprendžiasi greitai ir paprastai, kitos pareikalauja daugiau laiko ir pastangų. Neslėpsiu, būna tokių pacientų, kuriems jų situacija atrodo beviltiška. Tačiau dar nebuvo nė vieno, kuriam nebūtų galima padėti. Čia svarbus vaidmuo tenka paciento motyvacijai. Negaliu pradėti gydymo, jei pacientas netiki ar abejoja. Laimei, dauguma mano pacientų – motyvuoti, psichologiškai pasiruošę ir nusiteikę gydymui. Esu tikras, kad abipusis pasitikėjimas tarp gydytojo ir paciento yra sėkmingo gydymo pagrindas.

Sudėtingi atvejai – tai iššūkis visiems: tiek man, tiek ir pačiam pacientui. Kai burnos problemos labai didelės, ilgai trunkantis gydymas iš paciento pareikalauja daug kantrybės ir moralinių pastangų. Klinikoje dirba puikūs visų sričių specialistai, todėl galime suteikti kvalifikuotą kompleksinę pagalbą. Džiaugiamės matydami laimingą pacientą gydymui pasibaigus – tai didžiausias mūsų darbo įvertinimas.

- Gal žinote kokį specialų būdą, kuris padėtų išsaugoti dantis ir išvengti sudėtingo gydymo?

Gera dantų ir dantenų priežiūra tikrai gali padėti juos išsaugoti. Svarbiausia yra suvokti burnos sveikatos svarbą ir jos įtaką mūsų gerovei. Sunegalavę skubame pas gydytoją, tačiau savo burnos sveikatai dažnas skiria per mažai dėmesio.
Burna – tai vartai į mūsų kūną. Linkiu, kad jie būtų gražūs ir išpuoselėti!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių