Quantcast

Medicinines kaukes iš vaistinių šluoja, tačiau ne visi jas naudoja tinkamai

  • Teksto dydis:

Sparčiai daugėjant gripo atvejų ir daugelyje savivaldybių sergamumui jau pasiekus epideminį lygį, sveikatos specialistai primena prevencijos ir apsisaugojimo nuo gripo svarbą.

Skaičiuojama, kad vienas sergantis užkrečia vidutiniškai 4 sveikus asmenis. Kad to pavyktų išvengti, svarbu laikytis higienos taisyklių, laikytis poilsio režimo, stiprinti imunitetą. Vaistininkai pastebi, kad paskutinėmis savaitėmis gyventojai šluoja iš vaistinių ir medicinines kaukes. Tai taip pat yra svarbi priemonė apsisaugoti nuo viruso, tik reikia dėvėti ją reikia teisingai.

Vaistininkė Regina Molotkova sako, kad visuomenėje dar pasitaiko nuomonių, jog dėvėti medicininės kaukes keista ar negražu. Vis dėlto, sausį fiksuojamas šių kaukių poreikis rodo, kad žmonių sąmoningumas didėja.

„Lyginant šių metų sausio mėnesį su praėjusių metų sausiu, matome, kad žmonių susidomėjimas medicininėmis kaukėmis išaugo dvigubai. Gyventojai pradeda suprasti, jog apsauga labai svarbi tiek sveikam, tiek sergančiajam. Medicininė kaukė sudaro fizinį barjerą, kuris kosint ar čiaudint neleidžia išplisti pasklidusiems viruso lašeliams, kuriais gali būti perduotas virusas, o sveiki žmonės, kurie slaugo sergantį asmenį ar lankose žmonių susibūrimo vietose, dėvėdami kaukę sumažina tikimybę užsikrėsti“, – pažymi vaistininkė.

Dėvėti teisingai

Vis dėto apsaugoti save ir aplinkinius galima tik teisingai dėvint medicininę kaukę. Ją užsidėti reikėtų prieš tai kruopščiai nusiplovus rankas su muilu. O norėdami įsitikinti, kad kaukę užsidėjote teisingai, galite giliai pakvėpuodami – įkvepiant ir iškvepiant oras turėtų neprasiskverbti pro kaukės plyšius.

Teisingai uždėta kaukė turėtų apimti nosies, burnos ir smakro sritis, o jos kraštai turėtų būti tvirtai, bet patogiai prispausti ties nosimi ir skruostais, kad neliktų plyšių. 

„Teisingai uždėta kaukė turėtų apimti nosies, burnos ir smakro sritis, o jos kraštai turėtų būti tvirtai, bet patogiai prispausti ties nosimi ir skruostais, kad neliktų plyšių. Jeigu kaukė yra su raišteliais, ji turi būti rišama ties galvos viduriu ir kaklu arba tvirtinama už ausų kilpelėmis“, – svarbiausius principus pateikia „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Viena svarbiausių taisyklių – laiku kaukę pakeisti. Sergančiajam būtina keisti kaukę kas 3-4 val. arba dar dažniau, kai tik ši sudrėksta, nes šilta ir drėgna aplinka yra palanki terpė daugintis bakterijoms. Sveikam žmogui, ši taisyklė nėra tokia svarbi, galima kaukę užsidėti net antrą sykį, tačiau ir to geriau vengti dėl higienos. Pasak vaistininkės, tiek sveikam žmogui, tiek sergančiajam, optimalu pakeisti 1-2 kaukes per dieną.

Papildoma apsauga

R. Molotkova primena, kad apsaugai nuo siaučiančio gripo ir peršalimo ligų svarbu laikytis ir kitų profilaktikos priemonių – vėdinti patalpas, vengti streso, laikytis dienos rėžimo, gerai pailsėti. Jei pajutote pirmus simptomus, geriau likti namuose, neiti į darbą. O bene svarbiausia – tinkami higienos įpročiai.

„Kiekvieną sykį grįžus iš lauko ar prieš valgant reikėtų kruopščiai nusiplauti rankas su vandeniu ir muilu. Neskubėkite, išmuiluokite ne tik delnus, bet ir plaštakų viršų, tarpupirščius, panages, galiausiai, bent 10 sekundžių palaikykite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite asmeniniu rankšluosčiu“, – pažymi R. Molotkova ir primena prieš plovimą nusiimti rankų aksesuarus, antraip po jais esantys nešvarumai nenusiplaus.

Ne ką mažiau svarbi higienos taisyklė – iš karto išmesti vieną kartą panaudotą vienkartinę nosinaitę. Išmesta nosinaitė neturės kontakto su aplinka ir taip apsaugosite aplinkinius nuo užkrato.

Apsisaugoti nuo gripo ir peršalimo ligų padeda ir organizmo stiprinimas C ir D vitaminais, naudingi yra žuvų taukai, ežiuolės ekstraktas. Vaistininkė primena, kad vitamino C gausu šviežiuose vaisiuose ir daržovėse – raudonose paprikose, kopūstuose, brokoliuose, apelsinuose, o D vitamino galima gauti valgant kiaušinio trynį, riebią lašišą, silkę, ungurį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Aisku kad nesamone tos kaukes.Cia pinigu biznis.Skiepytis cia ir nesamone.Gyvenu nei karto antsnukiu nesinaudojau ir nesiskiepinau.Gyvenime nesirgau.

R

R portretas
Žinoma, kad neteisingai -- pamirštama nusipiešti Dantis !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių