Quantcast

Medetkos – pats laikas jomis apsirūpinti

  • Teksto dydis:

Iki pirmųjų šalnų mus džiugina ryškiai geltoni medetkų žiedai. Tai itin vertingos vaistažolės, kurių atsargomis turėtume pasirūpinti kiekvienas. Apie medetkų gydomąsias savybes žmonės žinojo jau XII a., o šie saulę primenantys žiedai iki šių dienų neprarado savo vertės.

Medetkos labiausiai pasižymi antiseptinėmis savybėmis, skatinančiomis gydyti odos uždegimą, žaizdas, įvairius odos sudirgimus bei apsauga nuo saulės.

Pasak fitoterapeuto Virgilijaus Skirkevičiaus, medetkos – naudingiausios sodo gėlės grožiui ir sveikatai. Šis augalas jau nuo seno naudojamas žaizdoms ir odos ligoms gydyti. Ypač jos mus gelbsti vasarą, kai atvira oda kenčia nuo saulės, vabzdžių ar nubrozdinimų. Medetkų preparatai – efektyvi pagalba pažeistai ar sudirgintai odai.

"Medetkos vertinamos dėl raminamųjų ir gydomųjų savybių. Jos  slopina uždegimus, nedidelių odos žaizdų infekcijas, mažina niežulį, paraudimą, patinimą, skausmą, vabzdžių įkandimų žalą, bėrimą, pragulas. Medetkos puiki pagalba odai raminti nudegus saulėje, įsipjovus, įsibrėžus, išsausėjusiai ar suskilinėjusiai odai ar nesmarkiai nudegus. Mažos koncentracijos medetkų tirpalai tinka ir burnai skalauti, esant burnos gleivinės pažeidimams", – apie medetkų galią pasakoja fitoterapeutas.

Šių sodo augalų, pasidabinusių oranžinės, geltonos ar aukso spalvos žiedais, paslaptis – flavonoidų gausa. Jie augalui suteikia ryškią geltoną ar oranžinę spalvą, o žmogui tai – veiksmingos gydomosios medžiagos.

Mokslininkai atidžiai tiria medetkų flavonoidus, taikomus medicinoje ir kosmetologijoje. Augaliniai antioksidantai kovoja su aplinkos žala žmogaus organizmui, didina atsparumą radiacijai ir saugo nuo neigiamo saulės poveikio – medetkų ekstraktas veikia kaip natūralus ultravioletinių spindulių filtras, tinkantis apsaugoti nuo žalingo saulės poveikio.

Natūraliosios medicinos žinovas ragina medetkas auginti savo sode – užtenka tik vieną kartą pasėti, o džiaugtis jų žiedais bus galima keletą metų, mat tai daugiametis augalas. Įvairių medetkų preparatų galima rasti vaistinėse, tačiau galima ir patiems prisirinkti iki vėlyvo rudens žydinčių žiedų, prisidžiovinti jų žiemai ar pasiruošti medetkų ekstraktų, tinkamų išoriniam vartojimui – įvairiems odos sudirgimams plauti ir gydyti. Neturintys galimybės medetkomis pasirūpinti patys, neturėtų nusiminti – jų tikrai rasite vaistinėse kiekvienam priimtinų formų: arbatų, tinktūrų, ekstraktų, tepalų ar pan.

Fitoterapeutas pasakoja, kad medetkos įdomios ir tuo, jog iš jų žiedų galima spėti orus – jei medetkų žiedai susiskleidžia, vadinasi, artinasi lietus, o jeigu žiedai neprasiskleidė iki 9 val. ryto – panašu, kad diena bus lietinga. Galbūt tai padėtų nuspręsti, ar išeinant iš namų vertėtų pasiimti skėtį, ypač kai Lietuvai būdingos lietingos vasaros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių