Quantcast

Marijampoliečiai vis dar geria vandenį, užterštą lervomis

Marijampolės gyventojai geriamajame vandenyje vis dar aptinka bestuburių lervų. Tačiau specialistai ramina, kad vanduo saugus, remiantis laboratoriniais tyrimais, nekelia pavojaus žmogaus sveikatai, nors lervos vandenyje atrodo neestetiškai.

Pasak marijampoliečių, plika akimi uodų trūklių lervų vandenyje iš čiaupo nepamatysi, tačiau gyventojai atsargūs – maistui gaminti vandenį jau mėnesį virina.

„Maistui perku, bet reikia maudytis, neprisipirksi vandens. Naudojam tą, kas yra“, – sakė marijampolietis Vladas.

Uodų trūklių lervas, rastas vandenyje, tyrė specialistai – nustatė, kad vanduo atitinka higienos normas.

„Mikrobinės taršos nenustatyta. Dabar priklauso nuo makroorganizmų kiekio koncentracijos vandenyje, kurie gali įtakoti vandens  kokybę – spalvą, kvapą, skonį. Tačiau atliekama dezinfekcija. Žmonės tikrai gali ramiai maudytis“, – pasakojo Marijampolės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Černiavskienė.

Užterštas vanduo vartotojams pateko iš vandenvietės. Atskridę  uodai  per nesandarius langus ir ventiliacijos sistemą sudėjo kiaušinėlius, ir lervos išplaukė vandens tinklais.

Dabar vandenvietė dezinfekuota, sandarinta, išplauti filtrai. Lervų  vandenyje stipriai sumažėjo.

„Rezervuaro vandenį mes taip patikrinam, ištekantį vandenį taip pat tikrinam, ten lervų nerasta. Bet jos rastos pagal sudėtus kontrolinius taškus mieste, šešiose vietose, iš kurių trejose rasta kelis kartus. Ten tinklai buvo plaunami, įdėtos gaudyklės įvaduose, todėl net jeigu mes randam gaudyklėj, jos pas vartotojus nepatenka“, – kalbėjo įmonės „Sūduvos vandenys“ direktorius Algis Kadišius.

„Dar vis sulaukiame skambučių. Reaguojame į kiekvieną skambutį, į kreipimąsi, važiuojame į butą, su žmonėms šnekame, ir įvade dedame filtriukus“, – sakė įmonės „Sūduvos vandenys“ laboratorijos vedėja Irena Jaškevičienė.

Marijampoliečiai sako, kad trūksta informacijos. Padėtį seka savivaldybės ekstremalių situacijų komisija.

„Ta informacija yra tokia, kad mes galim pasakyti apie atliktus tyrimus, atliekamus darbus, pasirinktus taškus, kurie yra tikrinami, kur rasta. Tačiau pasakyti ir užtikrinti, kad uodų trūklių lervų jau nėra vandenyje, negalim“, – teigė Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Karolis Podolskis.

Panaši padėtis, kai geriamasis vanduo buvo užterštas uodų trūklių lervomis, buvo susiklosčiusi Kretingoje prieš trejetą metų. Vandenį išvalyti užtruko pusmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
Oi Oi Oi kokia bėda...bėkite dabar visos supermamytės pirkti vandens iš maksimos. Kuris iš tokio pačio vandentiekio supilstytas. Mokėkit pinigėlius, o tai LERVOS gali jus sukandžioti , apgraužti, nuo jų galima net numirti...nors kiekvienas žvejas žino, kad šios raudonos kirmėlaitės- puikus masalas poledinei žvejybai. Rusai puola , pasivertę LERVOMIS...

qqq

qqq portretas
Ir kaip taip galima??????Kažin ar patys " ponai" geria,ir, ar gertų tokį užterštą vandenį.Už ką mokama? Manau,kad mokama už švarų vandenį,išvalytą .Kur žiūri valdininkai ,vandens tikrintojai???????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių