Quantcast

Maisto ekspertė: sertifikuodama ekologiškus produktus supratau, kaip mulkinami žmonės

  • Teksto dydis:

Diplomuota maisto technologė, mitybos, maisto saugos ir kokybės specialistė, ekologiškų maisto produktų sertifikavimo ekspertė Raminta Bogušienė pripažįsta visuomet norėjusi gyvenimą sieti su maistu, sveika gyvensena, ir jau nuo dešimtos klasės žinojusi, kokią profesiją rinksis.

Tačiau pirmaisiais darbo metais jauna specialistė sulaukė šalto dušo, o tai paskatino dar kartą apsvarstyti profesinį kelią.

„Daug metų dirbau maisto pramonėje. Niekaip negalėjau susitaikyti su mintimi, kodėl mus, maisto technologus, rengia gaminti maistą, kurį sveikatos specialistai įvardija kaip sveikatai nepalankų. Kodėl aš, kaip maisto technologė, turiu kurti maistą iš nebūtinai kokybiškiausių žaliavų, kodėl turiu gaminti maistą, kurio žmogus suvalgytų vis daugiau ir daugiau, nors nebūtinai organizmui jo reikėtų.

Sveikatos specialistai sako, kad maistas, kuriame yra daug druskos, cukraus, nepalankių sveikatai riebalų, bet nėra vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų, yra nepalankus žmonių sveikatai. Tad kilo klausimas, kodėl turiu kurti tokį maistą“, – savo karjeros pradžią prisimena specialistė.

Kodėl mulkinami žmonės? Juk jie supranta tiesiogiai: jei ekologiška, galbūt ir alkoholio formulė pasikeičia nuo ekologiškumo statuso?

R. Bogušienė pasakoja, kad, nenorėdama dalyvauti sveikatai nepalankaus maisto kūrimo procesuose, ėmėsi paieškų – keitė vieną įmonę po kitos, vis tikėdamasi kitokios jų veiklos politikos. Tačiau pažangaus požiūrių ir sveikų maisto produktų naudojimo sako nė vienoje įmonėje taip ir neradusi.

„Perėjau į ekologiškų maisto produktų sertifikavimo sektorių. Ten tikrinau visas Lietuvos įmones, kurios gamina ekologiškus maisto produktus. Jau galvojau, kad pagaliau atradau save, prisidedu prie to, kad žmonės gautų sveikesnį produktą, palankesnį gamtai ir žmogui. Bet ir čia per eilę metų pamačiau, kad visa tai, kas ekologiška, nebūtinai yra sveika.

Taip, sveika yra ekologiški obuoliai, ekologiška mėsa, ekologiškos daržovės – tai palankiau ir gamtai, nes užauginta be sintetinių medžiagų. Bet jei mes iš tos šviežiai ruoštos mėsos pagaminame rūkytas dešras, nebūtinai iš kokybiškiausių mėsos dalių, ir dar pridedame didelį kiekį druskos... Tuos pačius rafinuotų miltų sausainius galima pagaminti ekologiškus. Bet fiasko buvo tada, kai buvau priversta sertifikuoti ekologišką degtinę. Supratau, kad šioje vietoje mano darbas yra baigtas ir nebegaliu tęsti tos veiklos, nes tai yra tiesiog apgaulė. Kodėl mulkinami žmonės? Juk jie supranta tiesiogiai: jei ekologiška, galbūt ir alkoholio formulė pasikeičia nuo ekologiškumo statuso?“, – piktinasi pašnekovė.

Revoliucingai kalbanti moteris pripažįsta metusi visus jos požiūrio į sveiką mitybą nepateisinusius darbus ėmėsi burti organizaciją bendraminčių norinčių ir tikinčių, kad galima pakeisti nusistovėjusius visuomenės mitybos įpročius. Ir atsisuko į pačius mažiausius visuomenės narius – vaikus.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Stilius“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikrai specialiste

Tikrai specialiste portretas
Pati save pasivadina specialiste, pati straipsni paraso ir pati save pasigiria. Ślykstus piaras. Kas jos nepazista, tam specialiste!

didziausias

didziausias portretas
/ekologiskas /vagis tai euro kom statytinis superdemonas....

Ką portretas
čia nesamones šneka ta technologė. Ekologiškas sako auginta be sintetinių trąšų. Tai ką nori pasakyt , kad su mėšliuku? Ekologiškas tai yra, kad nepertrešta be saiko visais, tame tarpe sinetinėmis trąšomis. Turi normą ir reikalavimus atitikti. Bet deja... tikrai taip nėra. Kur yra pinigai, ten yra ir būdai pasiekt normą. Ekologišką, grynai jau ekologišką ,užsiaugint ir pasigamint gali tik sau besigamindami ir turėdami savo mėšlo ir nei kiek tų cheminių trąšų net mintyse apie jas nepagalvoja. Va šičia tai grynai ekologiška.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių