Quantcast

Liežuvio priežiūra: mitai ir tikrovė

Odontologai nėra teisūs – liežuvį nuvalius, kitą dieną apnašos vėl atsiras, taigi pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Taip LRT RADIJUI sako šeimos gydytojas Darius Krištaponis. Mediko teigimu, nesąmonė yra ir internete teikiami patarimai, kad liežuvis gali sukelti nemalonų kvapą, dantų ligas arba kad jį reikia mankštinti.

– Internete galima rasti labai daug informacijos apie liežuvį. Rašoma, kad liežuvis – mūsų organų atspindys, kad liežuvio kairė ir dešinė pusės atitinkamai rodo kažkokius sutrikimus, esančius kairėje ir dešinėje kūno pusėje. Ar galima šia informacija pasitikėti, ar yra ir mitų?

– Internete visko yra – ir teisybės, ir mitų. Liežuvis iš tikrųjų yra mūsų organizmo atspindys. Pagal jį galima suprasti, ar žmogus geria pakankamai skysčių.

Jei liežuvis apveltas ryškiomis baltomis apnašomis, reikia žiūrėti, ar nėra skrandžio patologijos. Jei liežuvis drėgnas ir švelniai apveltas –  kasos patologijos, virškinimo problemų. Jeigu jis avietinės spalvos – vitamino B12 anemijos. Jeigu jis visiškai raudonas, reikia žiūrėti ar ne per mažai rūgšties skrandyje, ar žarnyno patologijos. Liežuvis gali rodyti ir lytinių organų problemas, nervų sistemos ligas. Tai pagrindiniai dalykai.

O kairė ir dešinė liežuvio pusė – kaip čia pasakius... Nežinau...

– Kaip turi sveiko žmogaus liežuvis?

– Sveikas – rausvas, neapveltas, drėgnas.

– Liežuvio apnašas odontologai pataria valyti dantų šepetėliu. Bet gal reikia organizmą valyti iš vidaus?

– Nemanau, kad odontologai teisūs, nes liežuvio nenuvalysi. Šiandien nuvalysime, o kitą dieną vėl tos apnašos atsiras. Iš tikrųjų tai – kažkokia žarnyno patologija, todėl pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją.

Jei apnašos atsiranda dėl skrandžio, kasos ar virškinimo problemos, ją pašalinus, ir liežuvis atgaus normalią spalvą. Ir valyti jo nereikės.

– Kada patartumėte kreiptis į specialistą?

– Liežuvis gydytojui yra pagalbinis dalykas, siauras diagnostinis kriterijus. Pagal liežuvį negalima nieko nuspręsti 100 proc. Mums jis tik padeda papildyti tai, ką pamatome objektyviai tirdami, ir nurodyti, į kokį specialistą kreiptis.

– Teko skaityti, kad liežuvis gali sukelti nemalonų burnos kvapą, dantų ligas. Ar tai tiesa?

– Manau, kad tai tikra nesąmonė. Liežuvis gali apsinešti dėl skrandžio patologijos, acetono kvapas gali sklisti sergant cukriniu diabetu, galbūt kvapas eina iš skrandžio. Bet ne iš liežuvio.

– Apnašos irgi gali skirtis?

– Esant kepenų patologijai, liežuvis būna geltonesnis. Esant skrandžio patologijai (per daug rūgšties, skrandžio opa) – apnašų būna daugiau. Kai apnašos šviesesnės ir dengia visą liežuvį, dažniausiai tai susiję su kasa.

– Ar liežuvis reikalauja ypatingos priežiūros? Internete net yra pasiūlymų, kaip jį mankštinti...

– Nemanau, kad reikia mankštinti, ir taip pamankštiname, ypač medikai ir žurnalistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių