Quantcast

Naujovė Lietuvoje – dulų pagalba būsimoms mamoms

  • Teksto dydis:

Besilaukiančios, gimdančios ir žindančios kūdikius motinos netrukus galės naudotis nauja pagalba Lietuvoje - gimdyvių pagalbininkių, vadinamųjų dulų (angl. doula) paslaugomis.

Šių metų pabaigoje Lietuvoje pirmosios kelios dešimtys dulų baigs mokymus ir galės pradėti praktinę veiklą, suteikdamos emocinę, psichologinę pagalbą būsimoms mamoms.

Dulų veiklą antradienį per spaudos konferenciją pristačiusios Dulų asociacijos atstovės teigė, kad ši naujovė Lietuvoje atsirado esant ryškiam tokios pagalbos poreikiui. Dulų veikla pasaulyje yra gerai išplėtota nuo praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio.

„Dabar jau turime daug įvairių tyrimų, kurie rodo, kad gimdymo sėkmė, gimdymo eiga ir mamos, ir vaiko būklė po gimdymo labai priklauso nuo to, kaip moteris yra pasiruošusi gimdymui, kaip ji jaučiasi gimdymo metu ir kokią pagalbą gauna po gimdymo. Dulos - būtent tos moterys, kurios turėdamos tam tikras specialiai įgytas žinias, turėdamos dažniausiai savo gimdymo patirtį ateina padėti besilaukiančioms moterims, padėti įvairiapusiškai ir savo žiniomis, ir savo emocine parama, ir elementariausia fizine pagalba", - per spaudos konferenciją sakė Dulų asociacijos valdybos narė Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė.

Dulų veikla Lietuvoje apibrėžta vadinamuoju Dulų veiklos standartu.

„Jame aiškiai apibrėžiamos dulos, gimdyvės ir medikų atsakomybės ribos. Jis parengtas vadovaujantis užsienio patirtimi, jame aptariama dulos kvalifikacija, teikiamos paslaugos, jų ribos ir dulos etika. Dula, medikas ir gimdyvė gimdymo metu veikia kaip viena komanda, profesionalūs medikai stengiasi, kad gimdymas būtų saugus, o dula stengiasi, kad nėščioji jaustųsi rami ri saugi, kad pasitikėtų savimi ir aplink esančiais asmenimis“, - kalbėjo Lietuvos dulų asociacijos vadovė Martyna Zaveckienė.

Dulos, anot jos, negali atstoti nei medikų akušerių, nei kūdikio tėvo, dalyvaujančio gimdyme, jos taip pat nepriima sprendimų, kuriuos turi priimti tik patys tėvai.

Dulos savo veiklą pasaulyje pradėjo kaip savanorės, tačiau ilgainiui tai tapo kone atskira profesija. Todėl šiuo metu dalis dulų veikia savanorystės pagrindais, o dalis - teikia mokamas paslaugas. Kokie gali būti dulų paslaugų įkainiai Lietuvoje, kol kas neaišku.

Lietuvoje dulų veikla - naujovė, tad ir gimdymo namai kol kas neturi didelės bendradarbiavimo su gimdyvių pagalbininkėmis patirties.

Tačiau, kaip sakė Vilniaus gimdymo namų akušerė ginekologė Daiva Brogienė, gimdymo namai yra atviri priimti tokią pagalbą, nusiteikę geranoriškai.

„Gimdymo patirtis moteriai labai svarbi - jei tai negatyvi patirtis ir moteris nesijaučia saugi, negauna tos emocinės, psichologinės paramos, visas tolesnis moters žengimas į motinystės raidą pasidaro labai komplikuotas. Juk tokia mama turi toliau prižiūrėti vaikelį, turi žindyti, turi atsirasti nauji šeimyniniai ryšiai tarp gimusio vaiko, tėvo ir mamos. (...) Dulos turi apibrėžtas funkcijas, gali padėti daug ir prieš, ir per gimdymą, ir ypatingai jos svarbios po gimdymo“, - kalbėjo medikė D.Brogienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lin

Lin portretas
Anksčiau jas vadino pribuvėjomis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių