Quantcast

Lietuvoje drastiškai padaugėjo susirgimų virusiniu hepatitu A

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį sergamumo virusiniu hepatitu A (VHA) rodiklis padidėjo 13 kartų, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Šiemet užregistruoti 27 VHA atvejai, pernai – du.

Susirgimų padidėjimą nulėmė keturi VHA protrūkiai šeimose, kuriose susirgo 11 žmonių, nes  virusas išplito namų aplinkoje. Be to, beveik trečdalis (29,6 proc.) VHA atvejų šiais metais yra įvežtiniai.

Hepatito A virusas (HAV) sukelia kepenų uždegimą (virusinį hepatitą A). Šis virusas plinta fekaliniu – oraliniu būdu. Juo užsikrečiama, kai virusas patenka į nesirgusio ar nevakcinuoto žmogaus organizmą per burną, dažniausiai su užterštu maistu ar vandeniu. Į maistą ar vandenį HAV patenka su infekuoto asmens išmatomis, ypač jei tvarkančio maistą asmens higienos įgūdžiai pasinaudojus tualetu yra blogi. Virusas su išmatomis pradeda išsiskirti praėjus savaitei po užsikrėtimo, o pirmieji ligos požymiai gali pasireikšti po 14-45 dienų. Užkrečiamasis laikotarpis tęsiasi apie tris savaites.

Hepatito A virusas paplitęs visame pasaulyje, tačiau labiausiai endemiškos šalys yra Egiptas, Tunisas, Indija, Tailandas, kai kurios Pietų Europos šalys. Nuo 2016 metų Europos Sąjungos šalyse HAV plinta tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais.

ULAC medikai primena, kad efektyviausia profilaktikos priemonė yra skiepai. Dvi HAV dozės užtikrina ilgalaikį apie 20 metų trunkantį imunitetą. Todėl ketinantiems keliauti į didelio endemiškumo šalis rekomenduojama pasiskiepyti.

Norint išvengti HAV išplitimo (namų aplinkoje), rekomenduojama:

nepamiršti rankų higienos svarbos; jei serga vaikas, jo rankų higiena turi rūpintis tėvai, globėjai.;

visą ligos laikotarpį negaminti maisto kitiems asmenims;

namų aplinkai valyti rekomenduotini šilti muilo, geriamosios sodos tirpalai arba specialios buitinės patalpų, indų valymo ar dezinfekuojančios valymo priemonės;

ligonio slaugos daiktai, kieti žaislai plaunami karštame muilo-sodos tirpale, po to skalaujami karštu vandeniu;

lovos skalbiniai ir apatiniai drabužiai skalbiami ne žemesnėje nei 71°C temperatūroje arba virinami.

Daugiau informacijos apie hepatitą A skaitykite čia.


Šiame straipsnyje: Hepatitas Ahepatitas

NAUJAUSI KOMENTARAI

na ...padaugejo lietuvoj iskrypeliu

na  ...padaugejo  lietuvoj  iskrypeliu portretas
atsirado ir virusiniu hepatitu , antras zidinys -tai babajams leistos steigt visokias ,kebabines , picerijas , kinietisko maisto sarages ir t.t ten pagrinde ir darbuojasi LGBT kolektyvas su sudinom rankom , besispjaudydami sudina sperma is snukiu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių