Quantcast

Lėtinė liga vaikui gali užkirsti kelią į darželį

Tikimasi, kad nuo kitų metų sergantieji lėtinėmis ligomis vaikai galės be didesnių problemų lankyti ugdymo įstaigas. Šiandien jų situacija gana dviprasmiška.

Pajudėjo iš mirties taško

Praėjusią savaitę Klaipėdos apskrities vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubo "Smalsučiai" iniciatyva Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje surengtas susitikimas, kuriame dalyvavo Sveikatos apsaugos, Švietimo, mokslo ir sporto, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų atstovai, Vyriausybės atstovai, "Smalsučių" klubo valdybos narys Darius Juotkus, Vilniaus vaikų ir jaunimo diabeto klubo "Diabitė-plius" narė Asta Adomaitytė.

Po beveik dviejų valandų susitikimo iš ministerijų atstovų gautas pažadas, kad per du mėnesius bus paruoštas lėtinėmis ligomis sergančių vaikų priežiūros ugdymo įstaigose modelio projektas.

Pažadėta, kad visos reikalingos priemonės bus įgyvendinamos nuo kitų metų pradžios.

Diabeto klubų atstovai šiam projektui pateikė kelis pasiūlymus, vadovaudamiesi užsienio šalių praktika: ugdymo įstaiga galėtų pasirašyti sutartį su gydymo įstaiga, galinčia prižiūrėti lėtinėmis ligomis sergančius vaikus, kitas variantas – apmokyti pedagogus.

Dar viena pasiūlyta išeitis – ugdymo įstaigose dirbtų atestuota visuomenės sveikatos priežiūros specialistė, galinti, pavyzdžiui, leisti insuliną, pamatuoti cukraus kiekį ir pan.

Diabeto klubų atstovų manymu, tinkamiausias variantas, jei darželiuose ir pradinėse mokyklose būtų nuolatinis specialistas, o vyresnėse klasėse pakaktų ir apmokytų pedagogų. Jie, pastebėję tam tikrus simptomus, pavyzdžiui, vaiko irzlumą, primintų pasimatuoti cukraus kiekį arba užkąsti.

Atsimušdavo į pažadus

Pasak klubo "Smalsučiai" vadovės Inos Juotkienės, pagaliau pradėtos spręsti senos problemos, susijusios su vaikų, sergančių lėtinėmis ligomis, priežiūra ugdymo įstaigose. Priežiūros plano įgyvendinimas daugeliui šeimų, auginančių lėtinėmis ligomis sergančius vaikus, gerokai palengvintų naštą.

Šios problemos sprendimo laukiama daugiau nei 10 metų, tačiau iki šiol visos sergančių vaikų interesus ginančios organizacijos atsimušdavo į tuščius valdininkų pažadus.

Šįkart išjudinti opų klausimą pavyko, kai raštu buvo kreiptasi tiesiogiai į premjerą. Tikimasi, kad ministerijų duoti pažadai nėra tik premjero, kandidatuojančio į šalies vadovo postą, rinkimų kalbos.

Tvarkos įgyvendinimui trukdo tai, jog tuo turi rūpintis net trys ministerijos. Tačiau tikimasi, kad įsitraukus Vyriausybei labiau pavyks išjudinti aktualią problemą.

Susidaro dviprasmė situacija

Kaip sakė klubo "Smalsučiai" valdybos narys D.Juotkus, šiandien pagal galiojančius įstatymus lėtinėmis ligomis sergančių vaikų net gali nepriimti į darželius – egzistuoja tvarka, kad vaikas darželyje negali turėti medikamentų.

"Sergantis pirmojo tipo cukriniu diabetu vaikas su insulino pompa jau turi medikamentus, ir gana stiprius. Vieniems vaikams tai yra vaistai, o sveikam vaikui tai gali tapti nuodu", – apie dviprasmišką šiandienos situaciją pasakojo D.Juotka.

Tėvai po tris ar keturis kartus per dieną važiuoja į mokyklą ar darželį pamatuoti vaikui cukraus kiekį kraujyje arba suleisti insuliną.

Kol nėra įteisintos tvarkos dėl lėtinėmis ligomis sergančių vaikų ugdymo įstaigose, tvarkomasi pagal aplinkybes ir pedagogų geranoriškumą. Dažniausiai rūpintis tokiu vaiku tenka patiems tėvams.

"Dabar dažniausiai taikoma tokia praktika, kad darželio vadovai sutinka priimti vaiką, tačiau kratosi atsakomybės už jo sveikatą. Panaši situacija ir mokyklose – tėvai patys prižiūri savo sergančius vaikus. Tėvai po tris ar keturis kartus per dieną važiuoja į mokyklą ar darželį pamatuoti vaikui cukraus kiekį kraujyje arba suleisti insuliną", – pasakojo D.Juotka.

Apie 80–90 proc. tėvų patys važinėjasi į darželius ar mokyklas, tik nedidelė dalis susitaria su auklėtojomis ar pradinių klasių mokytojomis, kurios sutinka pasirūpinti vaiku. Kiti pedagogai kategoriškai kratosi tokios atsakomybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auklėtoja

Auklėtoja portretas
Aš turiu 30 m.pedagoginio darbo patirtį ,esu diabetu sergančio sūnaus mama.Bevei tiek pat 30 m.slaugau savo sūnų.Nesu vieniša.Dar dvi bendradarbės taip pat iš arti ,,mato,, diabetą.Gal būtų protinga mus pakviesti dirbti į tokio darželio grupę.Gal dabartinis vaikas susidūręs su CD problemomis nepasimestų.Mano sūnui teko insuliną leistis mokyklos tualete,direktoriaus kabinete,lankyti pamokas,,laisvu grafiku,,,išgirsti iš klasiokų ir mokytojų,kad sunku atskirą žurnalą vesti tam cukrinukui,chronius vėl neišmigo ir pan. Gyvenam,baigė universitetą,pagal galimybes dirba.Metai,kuriais auginau neįgalų,nuolatinės priežiūros reikalaujantį vaiką iki 7 m.nebuvo įskaičiuoti į bendrą stažą.

džiaugiuosi , kad pagaliau rinkimus laimėjo "ne tie"

džiaugiuosi , kad pagaliau rinkimus laimėjo "ne tie"  portretas
----Šios problemos sprendimo LAUKIAMA daugiau nei 10 metų, tačiau iki šiol visos sergančių vaikų interesus ginančios organizacijos atsimušdavo į tuščius valdininkų pažadus. Šįkart išjudinti opų klausimą pavyko, kai raštu buvo kreiptasi tiesiogiai į PREMJERĄ .--------- P. S . priminkite kas iš buvusių valdžioje darė daugiau eiliniams žmonėms , vaikams ir šeimoms nei " valstiečiai " ? Aš nepamenu , todėl balsuosiu ir už prezidentą , kuriam rūpi LIETUVOS piliečiai , balsuosiu už Skvernelį .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių