Quantcast

Lęšiai vietoj akinių: nedarykite klaidų

Daugybė žmonių sutrikusiam regėjimui koreguoti vietoj akinių renkasi kontaktinius lęšius. Ekspertai perspėja: nekokybiški lęšiai ir neteisingas jų naudojimas gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Pavojus – akių infekcijos

Tai, kad prieš įsidedant ar išsiimant kontaktinius lęšius privaloma švariai nusiplauti rankas, šiandien žino kone visi. To neužtenka – netinkami higienos įpročiai vis dar sukelia akių problemų, perspėja gydytojai oftalmologai. Dažniausiai iš jų – akių infekcijos.

Anksti pastebėjus infekcijos požymius, ją galima išgydyti vaistais. Negydoma infekcija gali pakenkti ragenai, palikti randą, o apleista gali baigtis itin dideliais nemalonumais.

"Kontaktiniai lęšiai yra medicininė priemonė, todėl jiems taikomi specialūs reikalavimai, kurių privalu laikytis", – primena gydytoja oftalmologė Jolita Vailionienė.

Negali liestis su vandeniu

Viena populiariausių klaidų – maudymasis duše, pirtyje ar vandens telkiniuose, neišsiėmus kontaktinių lęšių.

"Akiai gali pakenkti ne tik dirginantys muilo ar šampūno likučiai. Pavojai slypi ir pačiame vandenyje – tai mikroorganizmai, kurių gali būti net ir geriamajame vandenyje. Pavyzdžiui, ant akies paviršiaus patekę vienaląstės amebos acanthamoeba gali nepataisomai sužaloti rageną. Pirmą kartą ši diagnozė nustatyta 1973 m. 90 proc. šių susirgimų atvejų susiję su kontaktiniais lęšiais", – sako "Fielmann" optikos tinkle dirbanti gydytoja oftalmologė J.Vailonienė.

Dėl tos pačios priežasties jokiais būdais negalima lęšių plauti vandeniu ar jame laikyti. Vandeniu negalima skalauti ir lęšių dėkliuko – ta leistina daryti tik lęšių tirpalu, nusausinant servetėle. Dėkliukus rekomenduojama keisti kas tris mėnesius.

Nenešioti ilgiau, nei leidžiama

Vis dar dažnai pasitaiko atvejų, kai lęšius žmonės nešioja ilgiau, nei nurodyta instrukcijoje. Kodėl to daryti negalima?

"Lęšiai turi pralaidžias poras. Taip užtikrinama, kad akies paviršius po lęšiu bus drėkinamas ašaromis ir neišsausės. Reguliariai nevalant ir nekeičiant lęšių, poros gali tapti tikromis nešvarumų gaudyklėmis", – aiškina gydytoja J.Vailonienė.

Lęšius nešiojant ilgiau, nei rekomenduojama, akys ima jausti diskomfortą, dirginimą, sausumą. Tada žmogui norisi akis paliesti, pasitrinti. Taip gali atsirasti mikroskopinių ragenos pažeidimų, ant kurių patekę mikroorganizmai gali sukelti ragenos uždegimą.

"Beje, jei nešiojate, pavyzdžiui, mėnesinius lęšius, tai nereiškia, kad juos įsidėti galite 30 kartų, kada jums patogu. Periodas skaičiuojamas nuo lęšių pakuotės atidarymo dienos. Laikant ilgiau, lęšio paviršius ima keistis, jame gali įstrigti ašarose esančių baltymų, gleivių ir bakterijų, o tai irgi tiesus kelias infekcijoms", – perspėja gydytoja oftalmologė.
Tarp dažnai pasitaikančių klaidų verta paminėti ir miegojimą su tam nepritaikytais akių lęšiais.

Net ir miegant akis aprūpinama deguonimi iš ašarų. Tačiau, užsimerkus ir nemirksint, ragena yra mažiau drėkinama ir gauna mažiau deguonies. Deguoniui mažiau pralaidūs lęšiai šį procesą dar labiau apsunkina. Todėl miegoti galima tik su tais lęšiais, kurie gamintojo pritaikyti ir dienai, ir nakčiai.

Labai bijo šalčio

Kiek anksčiau įsigyti kontaktinius lęšius buvo galima tik optikose. Šiandien pardavėjų tinklas gerokai išplitęs, jais prekiaujama ir internetinėse parduotuvėse. Prieš perkant lęšius, specialistai pataria išsiaiškinti šaltinio patikimumą – kartais noras sutaupyti kelis eurus gali atsieiti kur kas brangiau. Būtina išsiaiškinti, ar tikrai pardavėjas prekiauja sertifikuotais ir originaliais gaminiais? Ar tikrai užtikrina reikalingas laikymo sąlygas?

"Pavyzdžiui, ne visi žino, kad lęšiams kenkia šaltis. Nemažai žmonių, perkančių lęšius internetu, juos atsiima lauke stovinčiuose paštomatuose. Žiemą tirpale esantys lęšiai gali paprasčiausiai sušalti. Parsinešus namo žmogus to net nepastebi, nes kambario temperatūroje jie greitai atšyla. Tačiau lęšių savybės jau būna pasikeitusios", – aškina gydytoja J.Vailonienė.

Akivaizdžiausias pokytis – lęšių trapumas. Pasitaiko, kad dedant į akį lęšis suplyšta. Dažniausiai žmogus nesupranta, kodėl taip nutiko. Dar blogiau, kai lęšis suplyšta akyje. Tuomet tenka nedelsiant kreiptis į gydytojus.

"Jei pasitaikytų, kad optikoje pirktas lęšis suplyšta, žmogus gali jį grąžinti ir atgauti pinigus arba lęšiai bus pakeisti naujais. Savo klientams suteikiame garantijas ne tik akiniams, bet ir lęšiams. Nekokybiškus lęšius siunčiame gamintojams ir prašome jų išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių taip nutiko", – sako "Fielmann" optikos gydytoja.

Nesitikrina regėjimo – rizikuoja

Labai svarbu, prieš perkant lešius, pasitikrinti regėjimą.

"Tikrinant regėjimą specialistas tiksliai parenka ne tik reikiamų dioptrijų, bet ir labiausiai tinkančius lęšius. Jei regėjimą tikrinotės prieš keletą metų, jis gali būti pakitęs, o ir lęšių modeliai keičiasi, tobulėja. Be to, atėjus pasitikrinti regėjimą, specialistas pastebės ir kitas akių problemas, todėl galima išvengti didesnių nemalonumų", – sako gydytoja oftalomolgė I.Vailonienė.

Ypač svarbu konsultuotis su specialistu perkant pirmuosius lęšius. Jis parinks dioptrijas, lęšių tipą, dydį ir patars, kur juos geriau įsigyti, kad nekiltų noras žaisti ruletės iš savo regėjimo.

Moterims kontaktinius lęšius rekomenduojama įsidėti į akis prieš pradedant makiažą. Tai daryti reikėtų visiškai švariomis rankomis, netgi prieš tepantis veidą kremu. Išsiimti lęšius iš akies svarbu prieš nuplaunant makiažą.

"Venkite vandeniui atsparaus makiažo, nes patekęs ant akies šis labiau prilimpa prie lęšio. Be to, jam nuvalyti naudojami aliejinio pagrindo valikliai, o tai irgi gali pakenkti lęšiams ir akims", – perspėja gydytoja.

Net ir menkiausias diskomfortas ar akies paraudimas gali būti akies paviršiaus pažeidimo simptomas ir atverti kelius infekcijoms. Akys turi ne tik aiškiai matyti, bet ir būti visiškai sveikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tas pats.

tas pats. portretas
Daug nesamoniu prirasyta ir tiek. Nuadoju vienadienius lesius, ryte isidedu, o vakare ismetu. Ir kiekvienas kuriam jo akys brangios nesiterlios su menesiniais ar 3men lesiais ir visokiais skysciais.

akis

akis portretas
As irgi 20 metu. Ir dekliukus plaunu vandeniu is ciaupo ir keiciu juos karta i penkmeti. :D

va taip

va taip portretas
tik nereikia lia lia...nesioju linzes jau 20 metu ir vargo nematau
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių