Quantcast

Kodėl svarbu laiku protezuoti dantis?

  • Teksto dydis:

Ne visos dantų problemos žmogų skatina nedelsiant kreiptis į odontologą. Tačiau negrįžtami procesai, netekus vieno ar kelių dantų, pradeda vystytis gana greitai, tad pacientas, rūpindamasis tolimesne savo sveikata, turėtų pasidomėti protezavimo galimybėmis. Laiku atliktas dantų protezavimas ne tik sugrąžina dantims tvirtumą ir estetiką, bet ir sustabdo tolimesnius sveikatos sutrikimus: psichologinį diskomfortą, veido formos pakitimą, veido odos sukritimą ar net dėl prarastų dantų galinčią sutrikti kalbą, negalint aiškiai ištarti kai kurių raidžių.

Svarbu laiku pastebėti dantų problemas

Protezavimas yra dantų ar jų grupių, dantų dalių arba viso žandikaulio atstatymas. „Dažniausiai pacientai nežino, kada jiems reikalinga protezavimo procedūra, klaidingai nusprendžia, kad vieno danties pažeidimas nėra itin svarbus ir neįžvelgia protezavimo poreikio“, – tvirtina gydytoja odontologė Ingrida Žiugždaitė.

Gydytojos teigimu, protezavimas yra svarbus net tuomet, kai dantų zonoje aptinkama labai didelė plomba – dėl šių aplinkybių padidėja danties nuskilimo rizika. Sunerimti taip pat dėl burnos higienos reikėtų ir netekus vieno ar kelių dantų, o dantų restauracijos gali prireikti ir po įvairių traumų. Laiku nesikreipiant į burnos chirurgus ir nesprendžiant iškritusių ar pažeistų dantų problemų, gali atsirasti kiti sveikatos sutrikimai.

Dėl vieno ar kelių dantų stygiaus sunku kramtyti maistą, o nesukramtytas maistas sunkiau virškinamas, tad dar vėliau sutrinka virškinimo trakto darbas. „Verta pabrėžti, kad minėtosios dantų problemos gali sukelti kasdieninį diskomfortą, žmonės vengia šypsotis ir kalbėtis, vengia tiesioginio kontakto su kitu žmogumi. Taip pat smarkiai pasikeičia veido forma, atsiranda raukšlių, sunkiau ištarti žodžius dėl priekinių dantų stygiaus“, – teigia odontologė. Dažnai pacientai atidėlioja vizitą pas gydytoją ir neįvertina uždelsto gydymo pasekmių. Burnos chirurgijos specialistai tvirtina, kad delsti – rizikinga.

Dantų protezavimo pasirinkimas – platus

Gydytoja I. Žiugždaitė pasakoja, kad pacientų poreikiai ir pageidavimai kaskart būna skirtingi. „Kai kurie pacientai apsiriboja minimaliais pokyčiais ir siekia atstatyti tik pagrindines dantų funkcijas: maisto kramtymas, vizualinė šypsenos estetika. Ir priešingai, kitų pacientų poreikiai yra daug didesni, jie nori, kad protezai būtų mažai pastebimi, nesijaustų burnoje, atrodytų natūraliai ir neišryškintų po procedūros atsiradusių skirtumų“, – teigia odontologijos specialistė.

Protezai skirstomi į išimamus ir neišimamus. Jų parinkimas priklauso nuo burnoje likusių dantų skaičiaus ir būklės. Išimamiems protezams priskiriami lanko atraminiai protezai ir plokšteliniai protezai. Minėtosios konstrukcijos yra vienos iš daugelio. Neišimamų protezų kategorijai priklauso vainikėliai, užklotai ir laminatas. Vainikėliai skirstomi į pusiau metalinius, metalo keramikos ir bemetalės keramikos.

Gydytoja teigia, kad vainikėliai gali būti suformuojami ne tik ant sveikų dantų, bet ir ant dantų implantų. Pavyzdžiui, cirkonio keramikos sistema šiandienos dantų chirurgijoje yra viena iš estetiškiausių procedūrų, protezai yra pralaidūs šviesai, labai gerai integruojasi dantena, nesimato patamsėjimų ir dantys atrodo natūraliai. Dar vienas iš protezavimo vainikėliais būdų – metalo keramika, dantims suteikianti įvairiapusišką efektą. Šios procedūros metu gali atsirasti danties spalvos netolygumas, dantis gali prarasti gyvybingą išvaizdą. Naujausias dengimo būdas yra laminatės ir užklotai, kurių dėka odontologai gali išsaugoti didžiąją dalį danties audinių: kitaip nei formuojant vainikėlius, šios procedūros metu nereikia šlifuoti danties.

Protezavimo kainą nulemia procedūros pobūdis

Dantų restauracijos kainos priklauso nuo pasirinkto protezų tipo. Kaina priklauso nuo protezų gamybos metu naudojamų medžiagų pobūdžio. Labai svarbu parinkti tinkamas medžiagas, nes kai kurios klinikos yra linkusios atsižvelgti tik į patrauklią paslaugoa kainą, mažiau lėšų investuojant į kokybiškų protezų gamybą. Kaina priklauso ir nuo laboratorijos, su kuria bendradarbiauja klinika. Vienos laboratorijos naudoja paprastesnius protezų gamybos aparatus, kitos – modernesnius. Nereikia pamiršti, kad laboratorijos galimybės lemia procedūros estetiką, tikslumą ir ilgalaikiškumą.

„Natūralu, kad procedūros išlaidas formuoja gydytojų kompetencijos: kuo mažesnė gydytojo patirtis, tuo žemesnės dantų protezavimo kainos. Protezavimo kainą nustato ir protezavimo apimtis. Kartais reikia atstatyti tik dalį danties, o kartais vieną, dešimt, penkiolika ar visus dantis. Dažnai procedūros metu prireikia sutvarkyti ne tik dantų zoną, bet ir kaulo audinius, papildomos restauracijos taip pat didina kainą“, – pasakoja odontologė I. Žiugždaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dURNIU LAIVAS

dURNIU LAIVAS portretas
Nemanau, kad butu tokiu zmoniu, kurie turedami pinigu, delstu protezuotis ir taisytis dantis? Debilai, problema reikia formuluoti taip, kad gaunamos pajamas sudarytu galimybe kiekvienam zmogui susitravkyti dantis arba daryti tai nemokamai. Bet ka ten eisi pas tuos nemokamus, tada is viso be dantu gali likti. As visa laika valdziazmogius skriaudziu ir skriaudziu, skundus rasau ir rasau. Is pradzziu bnereaguoja, bet kai islekia koks vienas kitas is pareigu gerai apmokamu, tai tada net I mano puse ziureti bijo. O esu paprasta kaimiete ir nosies nerieciu.

švedijoj

švedijoj portretas
dantų sveikata valstybinio lygio problema mes per mažai rūpinamės savo SVEIKATA daug žinių apie ligas ir vaistus o apie sveiką gyvenimo būdą per MAŽAI žema buities KULTŪRA

Sūduvis

Sūduvis portretas
Tai žino visi dantų turėtojai, tik va bėda kad to nežino mūsų ,,šaunieji,, valdžiažmogiai, nors skelbiama kad socialiai apdraustiesiems gydymas nemokamas bet deja deja stovint eilėje protezavimui jos dauguma nesulaukia ir be protezų patenka pas dievulį.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių