Quantcast

Kuo pavojingos pažaliavusios bulvės?

Pažaliavusiose bulvėse susidaro nuodinga medžiaga – solaninas, galinti nulemti įvairius sutrikimus, todėl jų vartoti nederėtų. Visgi defektų turinčių bulvių prekybos vietoje išvengti neįmanoma, tik svarbu, kad nekokybiškų produktų kiekis neviršytų numatytų normų. Taip sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Loreta Mačytė.

LRT RADIJO klausytojas piktinasi prekybos centruose esančių bulvių kokybe. „Parduotuvėje ne kartą esu pastebėjęs pažaliavusių bulvių. Net mano šiltame rūsyje pernykštės bulvės išsilaikė geriau, nei parduodamos prekybos centruose. Kiek stipriai pažaliavusios gali būti pardavinėjamos bulvės? Ar pažaliavusias bulves dar galima vartoti maistui?“ – klausia jis.

„Veikiamos šviesos, bulvės po kelių dienų pradeda keisti spalvą. Susidaro nuodinga medžiaga solaninas, kuri gali sukelti virškinimo ir neurologinius sutrikimus. Todėl tokių bulvių, kurių nemaža dalis yra pažaliavusi, reikėtų nevartoti maistui. O jei pažaliavusi tik maža bulvės dalis, ją galima nupjauti iki baltos vietos ir likusią bulvę suvartoti“, – pataria L. Mačytė.

Specialistės teigimu, Žemės ūkio ministerija yra nustačiusi maistinių bulvių kokybės reikalavimus, kuriuose parašyta, kokie leistini nukrypimai nuo jų kokybės gali būti prekybos vietose.

„Prekybai skirtos bulvės yra skirstomos į pirmą ir antrą klasę. Pirmajai yra leidžiama iki 3 proc. pažaliavusių bulvių, antrai klasei – 8 proc.“, – aiškina L. Mačytė.

Pasak jos, kalbant apie bulvių kokybę bendrai, tarp pirmos klasės bulvių gali būti iki 10 proc. tokių, kurios turi kokių nors defektų – įtrūkusių, išgraužtų lervų ar deformuotų dėl spaudimo ar smūgio. Tarp antros klasės gali būti 20 proc. tokių bulvių.

Anot L. Mačytės, pastebėjus netinkamas bulves, apie tai galima pranešti prekybininkams, taip pat – Maisto ir veterinarijos tarnybai.

„Pernai Valstybinė Maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino daugiau nei 26 tonas maistinių bulvių ir jose nustatė apie 4 proc. neatitikusių kokybės reikalavimų. Taip pat buvo atrinkta 20 mėginių dėl pesticidų, jokių pažeidimų nenustatyta.

Šiuo metu yra vykdomi tiksliniai patikrinimai visuose prekybos centruose ir parduotuvėse dėl bulvių kokybės. Gauti rezultatai bus paskelbti visuomenei“, – tikina specialistė.

Jei vartotojas mato, kad prekybos centras pardavinėja pažaliavusias bulves ir jų kiekis yra didelis, pirmiausia turėtų atkreipti parduotuvės pardavėjų dėmesį, pats tokių bulvių nepirkti ir nemokamu telefonu 8 800 40403 informuoti Maisto ir veterinarijos tarnybą arba parašyti elektroninį pranešimą svetainėje vmvt.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių