Quantcast

Krūties vėžys užklumpa vis jaunesnes moteris

  • Teksto dydis:

Beveik 1000 – tiek krūties vėžio ar jo užuomazgų atvejų aptikta per 13 sveikatinimo projekto „Nedelsk“ gyvavimo metų, atlikus patikras beveik 100 000 moterų. Šį trečiadienį-penktadienį „Nedelsk“ stengsis atkreipti dėmesį į profilaktinių patikrų būtinybę Vilniaus ir Kauno gatvėse: studentų medikų asociacijos nariai, apsivilkę rožines gelbėjimo liemenes, dalys vairuotojoms rožinius kaspinus-magnetus, kuriuos galima klijuoti ant automobilio. 

„Net ir puikiai plaukiančios per sraunų gyvenimo vandenyną moterys negali būti tikros, kad joms neprireiks gelbėjimo liemenės, – sako projekto iniciatorė Agnė Zuokienė. – Liemenės, kuriomis vilkės mūsų savanoriai, simbolizuoja jau 13-tus metus vykdomą moterų gyvybių gelbėjimo akciją – nemokamas patikras dėl krūties vėžio. Iš ilgametės patirties žinome, kad vienos moterys noriai priima pagalbą, kitos taip ir neatkreipia dėmesio į gresiantį pavojų, tad šiais metais kreipsimės būtent į šias moteris, tiesdami joms gelbėjimo liemenę.“

Apie nuolatinės patikros svarbą šiemet kalbės ne tik savanoriai – visą spalio mėnesį prie „Nedelsk“ akcijos prisijungs net 165 šalies mokyklos ir darželiai. Vaikai rašys laišką mamai su prašymu pasitikrinti dėl krūties vėžio. Kartu su laišku mamas pasieks ir informacinis lapelis su artimiausių įstaigų, kuriose galima pasitikrinti echoskopu bei mamografu, kontaktais.

Projekto iniciatorė teigia, kad nors liga užklumpa vis jaunesnes, vis dėlto, sunkiausia pasiekti didžiausiai rizikos grupei priklausančias virš 55 m. amžiaus moteris. Informacijos trūkumas ar asmeninės priežastys dažnai tampa kliūtimi, trukdančia pasitikrinti sveikatą. Nemaža dalis pas gydytoją apsilanko tik tuomet, kai vėžys pažengęs ir jį išgydyti tampa vis sunkiau.

Tyrimais įrodyta, kad aptikus 0 ir I stadijos krūties vėžį, galima išgydyti apie 95 proc., todėl itin svarbu bent kartą per metus atlikti profilaktinę patikrą. Reikėtų nepamiršti atlikti krūtų savityrą ir kilus net menkiausiai abejonei ir pastebėjus pakitimus – kreiptis į gydytoją, kuris paskirs reikiamus tyrimus.

Per 13 projekto „Nedelsk“ metų rožinis autobusiukas aplankė net 632 Lietuvos vietoves, daugumą jų – po kelis kartus. Iš viso patikrinta 97 222 moterys ir nustatyta per 940 įtartinų atvejų. Šiuo metu ratus po Lietuvą sukantis autobusiukas žada baigti kelionę spalio 8 d., Širvintose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių