Quantcast

Koks cukrus yra mažiau kenksmingas: rudas nerafinuotas ar baltas?

Baltasis cukrus, pagamintas iš cukrinių runkelių, ir rudasis, pagamintas iš pačių cukranendrių, skiriasi tik spalva, sako Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė.

„Vyrauja tokia nuomonė, kad rudasis cukrus yra ypač vertingas. Anksčiau rudasis cukrus buvo gaminamas nevalant jo iki galo, tad ir likdavo tam tikrų vertingesnių medžiagų“, – sako pašnekovė.

Dabar, pasak specialistės, labai dažnai viskas vyksta atvirkščiai: baltojo cukraus spalva keičiama, pridėjus melasos arba jį apdorojant aukštoje temperatūroje. Taip gaunamas karamelinis cukrus. „Todėl ir runkelių cukrus gali būti rudas, ne tik cukranendrių – baltas“, – aiškina pašnekovė.

Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovės žodžiais, mineralinių medžiagų kiekio skirtumas tarp rudojo ir baltojo cukraus yra absoliučiai nereikšmingas. „Rudajame cukruje yra nedidelis kiekis mineralinių medžiagų, bet jos atneštų naudą tik tuomet, jeigu kiekvieną dieną žmogus suvalgytų milžinišką kiekį rudojo cukraus“, – tikina specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilius

vilius portretas
Rudas cukrus-tai neišbalintas cukrus .Jei jis nebalinamas turėtų būti pigesnis.Lietuvoje viskas priešingai .

Žinovas

Žinovas portretas
Straipsnio pavadinime yra klaida. Čia rašoma apie rudajį rafinuotą cukrų. Kuris iš tikrųjų ir bevik nieko nesiskiria nuo baltojo rafinuoto cukraus. Nerafinuotas rudasis cukrus chemiškai ir termiškai neapdorojamas, todėl ir lieka jame daugiau mineralinių medžiagų (taip pat ir vitaminų). Ir negalima sutapatinti rudojo rafinuoto cukraus (apie kurį čia rašoma) su ruduoju nerafinuotu! Bet kokiu atveju, komentatorius "meškutis" teisus: Cukrus yra baltoji mirtis, reikia mažinti jo suvartojamus kiekius.

meškutis

meškutis portretas
Cukrus yra baltoji mirtis, mažinkime jo kiekius.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių