Quantcast

Kokių vitaminų jums trūksta?

  • Teksto dydis:

Vitaminai ir mineralinės medžiagos – tai tarytum orkestro atlikėjai, turintys savo partijas. Jie būtini normaliai medžiagų apykaitai, fiziologiniams procesams ir biocheminėms reakcijoms, vykstančioms mūsų organizme. Kaip atpažinti, kad kurio nors iš jų gauname per mažai? Ką tokiu atveju daryti?

Tiesa ta, kad vitaminų pritrūksta ne per dieną ir ne per dvi. Jų deficitas gali formuotis metus, o atpažinti tai galima iš tokių požymių:

Vitaminas A. Jis normalizuoja medžiagų apykaitą, yra svarbus normaliam regėjimui, apsaugo nuo pažeidimų odą ir gleivines, todėl į organizmą daugelis infekcijų nepatenka.

Trūkumo požymiai: pablogėja regėjimas prieblandoje, nusilpsta imunitetas, odą išberia spuogais, moterims būdingas sausumo pojūtis makštyje.

B grupės vitaminai. Nuo jų priklauso nervų, odos, akių, kepenų, burnos ertmės, raumenų tonuso virškinamajame trakte būklė. Jie visi sudaro „komandą“, todėl jų trūkumo požymiai dažniausiai būna kompleksiški.

Trūkumo požymiai: greitas nuovargis, dažnos peršalimo ligos, riebalų ir angiavandenių balanso, nervų sistemos veiklos sutrikimai (dirglumas, nemiga), žemas hemoglobino lygis, niežtinti oda, įskilę lūpų kampučiai, uždegiminiai gleivinių procesai.

Vitaminas C. Tai galingas antioksidantas, padedantis organizmui apsisaugoti nuo infekcijų. Jis blokuoja toksines medžiagas kraujyje, gerina kraujagyslių elastingumą ir atlieka daugybę kitų funkcijų.

Trūkumo požymiai: susilpnėja imunitetas (dažniau sergama peršalimo ligomis, paūmėja lėtinės ligos, bendras sergamumas), apima vangumas, pradeda kraujuoti dantenos, blogai gyja žaizdos, oda išsausėja, pablogėja plaukų būklė.

Vitaminas D. Jis itin svarbus kaulams, daro įtaką skydliaukės, prieskydliaukės ir lytinių liaukų veiklai, reguliuoja širdies susitraukimus. Šio vitamino trūkumas dažnai baigiasi osteoporoze.

Trūkumo požymiai: kojų raumenų spazmai, galūnių mėšlungis, dantų problemos, endokrininiai sutrikimai.

Svarbu! Neskubėkite daryti išvadų, jeigu matote, kad jums tinka vieni ar kiti simptomai. Kai kurie iš jų gali reikšti ne vitaminų trūkumą, o tam tikrą organizmo ypatybę. Pavyzdžiui, vienų ar kitų vitaminų įsiurbimo efektyvumui labai didelę įtaką daro žarnyno ypatybės, o ir vitaminų trūkumas dažniausiai būna kompleksiškas.

Bet kurie nerimą jums keliantys simptomai turėtų būti aptarti su gydytoju. Kraujo ir šlapimo tyrimai padės susidaryti aiškesnį vaizdą.

Sekti, ar netrūksta vitaminų, ypač svarbu tada, kai sergama kokiomis nors lėtinėmis ligomis. Būna atvejų, kai dėl tam tikrų priežasčių reikalingos didesnės nei rekomenduotinos vitaminų dozės, tačiau kaip ir kiek jų vartoti – šį klausimą reikėtų aptarti su gydytoju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

joo

joo portretas
Pasidarykit biomol tyrimą ir sužinosit
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių