Quantcast

Kodėl vyrams rečiau nei moterims skauda galvą?

"Neseniai skaičiau straipsnį, kad vyrams galvą skauda rečiau. Ar tai tiesa? Ir kas yra tie klasteriniai galvos skausmai?" - klausia Julius.

Iš tiesų, moterims galvą skauda dažniau. Tačiau tai nereiškia, kad galvos skausmai nekankina ir vyrų. Jiems, nors ir kelis kartus rečiau, bet pasireiškia migrena. Taip pat esama specifinių galvos skausmų, kurie labai reti, bet dažniau kamuoja vyrus. Vieni jų – minėti klasteriniai galvos skausmai.

Šie skausmai daugumai žmonių pasireiškia apie 25 gyvenimo metus. Jie gali būti epizodiniai: kai skausmų priepuoliai kartojasi kasdien nuo vienos savaitės iki metų, o vėliau pranyksta. Taip pat lėtiniai: kai priepuoliai kasdien kartojasi daugiau nei metus be remisijos ar kai beskausmiai periodai trunka mažiau nei dvi savaites.

Tiksli klasterinių galvos skausmų priežastis nėra žinoma. Manoma, kad juos gali sukelti alkoholio ar širdies ligoms gydyti vartojamas vaistas nitroglicerinas.

Komentaras

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Insultų sektoriaus vadovė prof. dr. Diana Obelienienė:

- Klasterinius galvos skausmus penkis kartus dažniau patiria vyrai nei moterys. Tačiau bendrai žiūrint, jie - labai reti. Populiacijoje jų dažnis nesiekia net dešimtadalio procento. Kodėl jie vadinami klasteriniais? Todėl, kad skausmai lyg pabirusi vynuogių kekė pasireiškia priepuolių serija. Ji gali pasireikšti kartą per metus ar tik kartą per gyvenimą. Tai dažnai įvyksta naktį. Žmogų pažadina nepakeliamas galvos skausmas. Pavyzdžiui, kai žmogus patiria migrenos priepuolį, jis gali ramiai gulėti. Klasterinio galvos skausmo kamuojamasis gali net galvą trankyti į sieną. Ir jei toks skausmas kartojasi dažniau – gali net kilti minčių apie savižudybę.

Kodėl vyrams galvos skausmai retesni? Pavyzdžiui, migrena laikoma daugiau moteriška liga. Nors neįrodyta, kad ji susijusi daugiau su moteriškaisiais hormonais. Tačiau iš dalies tokias sąsajas galima įžvelgti, kadangi migrenos priepuoliai dažnai moterims pasireiškia prieš menstruacijas. Yra išskiriama net atskira migrenos rūšis – priešmenstruacinė migrena. Kita vertus, įtakos turi ir genetiniai faktoriai. Be to, moterys labiau pažeidžiamos streso: dažniau jaudinasi dėl įvairių smulkmenų. Tai lemia lėtinę streso būseną, kuri gali sukelti galvos skausmus: tiek migreną, tiek įtampos tipo skausmus. O vyrai moka nuo to atsiriboti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

niekai

niekai portretas
kam rašyti tokius niekus? - na, jei mūsų medicina nežino ir nesugeba nustatyti priežasčių dėl ko tie galvos skausmai atsiranda, tai velniop tokią mediciną. Juk stebuklų nebūna, žmogus išnarstytas po lastelę,po kaulelį iki pačių neuronų, galingiausi milijonus kainuojantys aparatai, baigę aukštuosius medikai... - o kalba kaip maži vaikai. Be abejo, jiems naudinga viską, net ir paprastus dalykus, mistifikuoti ir žmonėms sekti niekines pasakėles
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių