Quantcast

Kodėl moterims naudinga natūraliai maitinti kūdikį

  • Teksto dydis:

Ankstyvas žindymas yra ne tik pagrindinis maisto šaltinis kūdikiui, bet ir svarbus procesas pačiam moters organizmui. Vis dėlto apie naudą mamai kalbama rečiau.

Ankstyvas žindymas yra ne tik pagrindinis maisto šaltinis kūdikiui, bet ir svarbus procesas pačiam moters organizmui. Vis dėlto apie naudą mamai kalbama rečiau. Kauno klinikinės ligoninės akušerinio skyriaus gydytojai sako, kad tinkamai informuotos mamos žindydamos ne tik sutvirtina savo ir kūdikio ryšį, bet ir sumažina riziką susirgti, džiaugiasi stabilesne emocine būkle.

„Kartais moterys turi dvejonių dėl natūralaus maitinimo, bet daugeliu atveju pavyksta jas ir paskatinti, ir pamokyti. Iš mūsų visos išvažiuoja maitindamos",- sako Akušerinio skyriaus vedėja Jūratė Žebrauskienė, skatindama mamas rinktis natūralų maitinimo būdą.

Reikalingas odos kontaktas

Vos gimusius kūdikius prie mamos glaudžianti ir susipažinimo procesą stebinti Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos skyriaus vyresnioji akušerė Ilona Joneliūnienė sako, kad tai ypač svarbi žindymo pradžia.

„Kontakto oda prie odos metu naujagimis pats paropoja, prisiglaudžia prie mamos, o akušerės padeda teisingai parinkti padėtį, kad mama ir naujagimis susipažintų, susidraugautų ir kūdikis pradėtų žįsti",- pasakoja I. Joneliūnienė.

Vaikui žindant motinos organizme formuojasi hormonai – oksitocinas ir prolaktinas, kurie reguliuoja pieno gamybą. Pirmos 14 parų po gimdymo yra labai svarbios šių hormonų pusiausvyrai nusistovėti, o nuolatinis žindymas skatina pilnavertę pieno gamybą.

„Oksitocinas reguliuoja ir gimdos raumens susitraukimus – jiems greičiau susitraukus mažesnė nukraujavimo tikimybė. Jau du dešimtmečius nebededame nei ledo pūslių, nei smėlio mamai ant pilvelio, o visa tai reguliuoja gimęs vaikelis", - sako vyresnioji akušerė, pabrėždama greičiau stiprėjantį žindančios moters organizmą po gimdymo.

Sumažina emocinį nestabilumą

Nors nėštumas ir gimdymas moterims sukelia didžiulį emocinį krūvį ir verčia organizmą jausti  stresą, Kauno klinikinės ligoninės gydytojai sako, kad suteikus profesionalią pagalbą jis nuslūgsta.

„Apie pogimdymines depresijas Lietuvoje kalbama mažai, bet jos egzistuoja. Emocijos po gimdymo labai greitai ir stipriai keičiasi. Jei vaikas verkia ir mama verkia. Kai vaikas juokiasi, mama verkia, nes nesupranta, kas vyksta", - teigia I. Joneliūnienė.

Atsiradus naujai gyvybei pasikeičia mamos vertės suvokimas ir užplūsta emocijų nestabilumas, sąlygojamas endorfinų. Gimdymą kaip vieną didžiausių egzaminų moters organizmui vertinantys medikai pastebi, kad būtent žindymo metu išsikiriantys hormonai padeda išlaikyti kūno ir dvasios pusiausvyrą, stiprinti mamos ir vaiko ryšį.

Padeda išvengti vėžinių susirgimų

Dažnai pagimdžiusias moteris apninka nerimas, kad jos negalėsiančios maitinti naujagimio, nes trūks pieno. Medikai skuba nuraminti besijaudinančias mamas, nes augimo spurtai, kai pieno gamyba neatitinka vaiko poreikių, yra trumpalaikiai.

„Akušerės, naujagimių sesutės kryptingai pataria tiek maitinimo technikos dalykus, tiek palaiko emociškai, pamoko, kad mama pasitikėtų. Juk motinos pienas nei per liesas, nei per riebus, kūdikiui jo amžiaus tarpsniu atitinka visus poreikius ir jo užtenka", - sako vyresnioji akušerė.

Lyginant su visa žmogaus gyvenimo trukme žindymas krūtimi - labai trumpas procesas. Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) rekomenduoja žindyti iki 6 mėnesių, kol kūdikiui pakanka mamos pieno ir pavalgyti, ir atsigerti. Vėliau iki 2 metų vaiką rekomenduojama maitinti papildomu maistu  ir mamos pienu, kol mažylis pats jo atsisako.

„Taigi šis laikas labai trumpas, tad verta jį išnaudoti glaudimui, lietimui, buvimui šalia ir artumui. Didelis džiaugsmas tai išgyventi, patirti - taip greičiau atrandama ir dvasinė pusiausvyra",- sako vyriausioji akušerė I. Joneliūnienė.

PSO pateikti mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad nors du mėnesius natūraliai matinusi motina sumažina tikimybę susirgti kiaušidžių vėžiu ketvirtadaliu, tris mėnesius žindžiusios moterys du kartus rečiau serga krūties vėžiu. Be to, žindymas saugo nuo per ankstyvo, neplanuoto nėštumo, padeda išvengti įvairių ligų: osteoporozės, reumatoidinio artrito.

Praverčia ir tėčių pagalba

Maitinimas krūtimi gali suartinti ir sutvirtinti šeimą, kurioje, atsiradus naujagimiui, pasikeičia pareigų ir atsakomybių pasiskirstymas. Nors tėčio indėlis gali atrodyti nedidelis tvarkant buitinius reikalus, vis dėlto motinai tai reikšmingas palaikymas. Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos skyriuje palatos patogiai įrengtos mamai, tėčiui ir naujagimiui. Pasiūlydamas palatoje gulinčiai moteriai  vandens, arbatos, užimdamas kūdikį, kad mama turėtų bent kelias akimirkas savo reikmėms, tėtis parodo vertingą dėmesį.

„Labai gražu, kai palatoje tėtis migdo ant krūtinės vaikelį, o mama gali tuo metu pailsėti, pasnausti. Vis dar minimaliai įvertinamas, bet iš tiesų reikšmingas tėčio palaikymas padeda, nes mamai vienai išgyventi šiuos procesus yra sudėtinga", - teigia I. Joneliūnienė.

Dažnai vertinant natūralaus kūdikio maitinimo krūtimi naudą šeimai atsižvelgiama ir į ekonominį aspektą. Dirbtiniai pieno mišiniai gali gerokai sumažinti šeimos biudžetą, kadangi papildomai reikalingi ir buteliukai, žindukai, vandens virinimas, buteliukų sterilizavimas. PSO duomenimis, žindanti mama sutaupo iki ketvirtadalio šeimos biudžeto.

Naujagimiams ir mamoms palanki aplinka

Kauno klininėje ligoninėje mamoms ir naujagimiams užtikrinamas visas įmanomas saugumas. Jau dešimtmetį ligoninė išlaiko Naujagimiui palankios ligoninės statusą. Norint jį gauti, reikia atitikti griežtus reikalavimus. Svarbiausi punktai apima kūdikio maitinimą krūtimi: medikai išsamiai supažindina su žindymo taisyklėmis, sudaro sąlygas pradėti žindyti per pirmąjį pusvalandį po gimdymo. Specialistai parodo mamoms, kaip žindyti ir kaip išsaugoti laktaciją, jei būtų atskirtos nuo naujagimio. Mažyliai nepratinami prie žindukų. Jei kūdikis sveikas, mamai leidžiama su juo praleisti visą parą.

Kauno klinikinė ligoninė turi parengusi išsamią kūdikių žindymo skatinimo programą, veikia nėščiųjų mokyklėlė, kurioje 4 paskaitų ciklas yra nemokamas. Taip pat vyksta nėščiųjų mankštos bei užsiėmimai baseine konsultuojant kineziterapeutui. Kasdien konsultuojamos ir gydomos nėščiosios ir jau pagimdžiusios moterys. Gimdyvėms tris kartus per savaitę vyksta praktiniai natūralaus maitinimo mokymai.

Norint atkreipti mamų ir visuomenės dėmesį  į natūralų maitinimą krūtimi, kasmet rugpjūčio 1–7 dienomis minima pasaulinė žindymo savaitė. Šiemet šūkiu „Žindymas – pergalingas gyvenimo įvartis“ siekiama parodyti, kad reikia apsaugoti ir skatinti žindymą bei remti motinas visame pasaulyje ir taip suteikti kūdikiams geriasuią gyvenimo pradžią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių