Quantcast

Klausai gali pakenkti net ir aktyvios atostogos

  • Teksto dydis:

"Užsikimškite ausis ir pabūkite tyloje. Kiek ištversite? O jeigu nieko nebegirdėtumėte visą likusį gyvenimą?" – klausia Respublikinės Kauno ligoninės gydytoja otorinolaringologė Giedrė Levickienė ir prastai girdinčiuosius ragina skubėti pas medikus, kad neliktumėte atskirti nuo garsų pasaulio.

Po vasaros atostogų

Kaunietis Saulius iš Maltos, kurioje praleido dvi atostogų savaites, grįžo puikiai pailsėjęs ir gerai nusiteikęs, tačiau labai greitai nuotaiką apkartino keistas negalavimas. Vyras pajuto, tarsi kas būtų uždengęs kairę jo ausį: neskaudėjo, bet su ja beveik nieko negirdėjo.

Saulius suvokė, kad bendraudamas su pašnekovais nevalingai atkiša dešiniąją ausį. Iki šiol sveikatos problemų neturėjusiam ir puikiai besijautusiam 40–mečiui vyrui visa tai sukėlė nerimą. Nieko nelaukdamas jis nuskubėjo į Respublikinės Kauno ligoninės konsultacinę polikliniką.

"Žinojau, kad čia dirba puikūs specialistai. Gydytoja otorinolaringologė G.Levickienė, atlikusi tyrimus, labai greitai nustatė, kad man – neuritas. Tai ausies nervo uždegimas", – dabar apie šią ligą Saulius žino labai daug.

Jam buvo paskirtas gydymas geriamaisiais ir lašinamaisiais vaistais bei procedūromis barokameroje. Pastarojoje vyras sako jautęsis puikiai, netgi užmigdavo ir taip visą valandą ne tik gaudavo intensyviai gydančio deguonies, bet ir pailsėdavo.

Kai susiduri su sveikatos problemomis, supranti, kokia ji brangi. Prastai girdėti yra didžiulis trūkumas.

Saulius pasveiko palyginti labai greitai, po dešimties kasdieninių seansų barokameroje, kelių lašelinių injekcijų ir gydytojos paskirtų vaistų, kurių dozė iš pradžių buvo didinama, o paskui pamažu mažinama.

Priežasčių daug

Ir vis dėlto kokia buvo jo ligos priežastis? Saulius mano ir gydytoja G.Levickienė jo nuomonei pritaria, kad klausai galėjo pakenkti vėjuotas Maltos klimatas, nes salą apžiūrinėjo, važinėdamas atviru ekskursiniu autobusu. Be to, atostogaudamas vyras daug nardė, vadinasi, patyrė stiprų daugkartinį vandens srovės pasipriešinimą.

"Kai susiduri su sveikatos problemomis, supranti, kokia ji brangi. Prastai girdėti yra didžiulis trūkumas. Gaila, kad nepakankamai vertiname sveikatą, kol ji gera, ir laimė, kad yra puikių gydytojų, galinčių mums padėti", – apibendrina kaunietis Saulius, pasiryžęs saugoti sveikatą ir patariantis tai daryti visiems.

Gydytoja G.Levickienė džiaugiasi, kad jos paciento klausa grįžo visiškai, ir sako, kad priežasčių, dėl ko ji sutrinka, gali būti ne viena, ligų – taip pat. Viena dažniausių – ūmus neurosensorinis klausos pažeidimas, kai staiga pažeidžiamas vidinėje ausyje esantis klausos nervas.

"Ši liga diagnozuojama ir patvirtinama, atlikus audiogramą – klausos tyrimą, ir pagal jį nustačius klausos nervo pažeidimą", – aiškina gydytoja G.Levickienė.

Žinoma ne viskas

Ūmų neurosensorinį klausos pažeidimą lemia sraigės – organo, esančio vidinėje ausyje, kraujotakos sutrikimai. Juos gali sukelti trombozė, kraujo išsiliejimas ar spazmai kraujagyslėse.

"Klausos receptoriaus ląstelės yra jautrios ir gali būti pažeistos dėl įvairių veiksnių, veikiant kraujagysliniams labirinto arterijos spazmams – mikrocirkuliacijos sutrikimams. Vidiniai veiksniai – tai hipoksija, genetiniai ir autoimuniniai sutrikimai, įvairios, dažniausiai virusinės infekcinės ligos. Dažnai neuritu susergama po gripo. Išoriniai veiksniai – tai akustinės traumos, infekcijos, kai kurie vaistai", – ligos priežastis vardija gydytoja G.Levickienė.

Akustines traumas sukelia triukšmas: sprogimai, šūviai, fejerverkai, sprogusi automobilio saugos pagalvė, garsi muzika, automobilių sportas, nardymas. 

Klausos nervo pažeidimą gali sukelti ir ototoksiški vaistai bei kitos cheminės medžiagos.

Net 90 proc. visų ūminio neurosensorinio prikurtimo atvejų priežastys lieka nežinomos.

Iki visiško apkurtimo

Kad ir kokia būtų klausos nervo pažeidimo priežastis, klinikinė išraiška yra ta pati.

Jei ausyse ūžia, spengia, cypia, zvimbia, dunda, traška, švilpia ar šie garsai pulsuoja, vadinasi, tai yra ne laikinas reiškinys, o ligos pradžia. Šie garsai itin išryškėja, esant ramioje aplinkoje. Be to, gali svaigti galva, jau nekalbant apie jaučiamą klausos suprastėjimą. Kai pažeidimas stiprus, ligonis gali visiškai apkursti.

Jei ausyse ūžia, spengia, cypia, zvimbia, dunda, traška, švilpia ar šie garsai pulsuoja, vadinasi, tai yra ne laikinas reiškinys, o ligos pradžia. Šie garsai itin išryškėja, esant ramioje aplinkoje.

"Klausos pažeidimas gali būti vienpusis arba dvipusis, staigus arba lėtai progresuojantis", – priduria gydytoja otorinolaringologė ir aiškina, kad nepriklausomai nuo ligą sukėlusios priežasties jos gydymo principai dažniausiai yra panašūs.

Tai vidinės ausies mikrocirkuliacijos, kraujotakos gerinimas ir metabolizmo aktyvinimas. Gydymo rezultatai gali būti maksimalūs, kai ligonis visiškai pasveiksta ir klausa atsistato, bet gali būti tik minimalūs ir žmogus lieka neprigirdintis visą likusį gyvenimą. Dėl to, pabrėžia gydytoja, labai svarbu kuo greičiau skubėti pas medikus ir pradėti gydymą.

Kol liga neprogresavo

Ūmaus neurosensorinio klausos pažeidimo diagnostikos metodai nėra sudėtingi. Tai ligonio apklausa, ausies apžiūra, klausos ištyrimas, užrašant audiogramą.

"Gydyti skiriami gliukokortikoidai – geriamieji, į veną arba į ausies būgnelį leidžiami hormoniniai vaistai. Labai efektyvi ir hiperbarinė oksigenacija – gydymas barokameroje", – gydymo būdus pristato gydytoja otorinolaringologė G.Levickienė.

Vidaus ligų gydytoja Aušrelė Vitkauskienė, jau ne vienus metus dirbanti Respublikinės Kauno ligoninės Konsultacijų poliklinikos Hiperbarinės oksigenacijos kabinete, paaiškina, kad čia taikoma terapija yra labai efektyvi, esant ūmiai pažeistam klausos nervui.

"Hipoksija – deguonies trūkumas yra pagrindinis veiksnys, sukeliantis vidinės ausies struktūrų išemiją, o skiriant hiperbarinės oksigenacijos terapiją kartu su geriamaisiais hormoniniais vaistais pasiekiamas didesnis poveikis", – aiškina gydytoja A.Vitkauskienė ir priduria, kad nepaisant ligą sukėlusios priežasties sumažėjęs ląstelių prisotinimas deguonimi yra svarbus ūmaus klausos nervo pažeidimo etapas.

Hiperbarinės oksigenacijos procedūrų metu padidinamas deguonies kiekis vidinės ausies struktūrose. Tai slopina uždegimą.

Kiekvienam ligoniui taikomas individualus gydymas. Jo trukmė – ne ilgesnė kaip mėnuo, tik pasijutus blogai nereikia delsti nė dienos. Pas Respublikinės Kauno ligoninės gydytojus otorinolaringologus galima patekti labai greitai, nes jie supranta, kad išgydyti daug lengviau, kai liga dar neprogresavusi.

Esate laukiami

Respublikinės Kauno ligoninės Konsultacijų poliklinika

Hipodromo g. 13

Registratūra: tel. (8 37) 342170, (8 37)200401



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saunuoliai

Saunuoliai portretas
Labai geras ir informatyvus straipsnis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių