Quantcast

Klaipėdos apskrityje daugėja sergančiųjų tymais

Ne tik visoje Lietuvoje, bet ir Klaipėdoje daugėja naujų susirgimų tymais atvejų. Naujausiais duomenimis, sergančiųjų uostamiestyje padaugėjo iki septynių.

Aiškinasi aplinkybes

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento duomenimis, iki kovo pabaigos Klaipėdos apskrityje buvo užregistruoti 7 tymų atvejai.

Šia lengvai plintančia liga susirgo keturi suaugę žmonės (22, 32 ir 39 metų) ir trys vaikai (vienerių ir dvejų metų). Tymai diagnozuoti Klaipėdos miesto, Kretingos ir Skuodo rajonų gyventojams.

Tymais užsikrečiama nuo sergančiojo oro lašeliniu būdu. Žinoma, kad pirmasis susirgęs asmuo tymais užsikrėtė užsienyje.

Šiuo metu NVSC Klaipėdos departamento specialistai aiškinasi visas susijusias aplinkybes.

NVSC Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Brigita Kairienė pabrėžė, kad tymai – itin lengvai plintanti liga.

"Du susirgę vaikai nuo tymų nebuvo paskiepyti dėl kontraindikacijų dėl ligos, vienas – per jaunas skiepyti. Vienas susirgęs suaugęs asmuo buvo skiepytas viena vakcinos doze, vieno susirgusiojo skiepijimo nuo tymų būklė nežinoma, dviejų – aiškinamasi", – situaciją pakomentavo vedėja.

Šeši susirgę asmenys gydomi ligoninėje, vienas – ambulatoriškai.

Šiemet aktyviau skiepijasi

NVSC duomenimis pagal asmens sveikatos priežiūros įstaigų pateiktas ataskaitas, per 2019 m. žiemos mėnesius Klaipėdos apskrityje pirmąja kombinuota MMR (tymų, raudonukės, epideminio parotito) vakcinos doze buvo paskiepyti 296 vaikai ir 5 suaugę asmenys, antrąja MMR vakcinos doze – 173 vaikai ir 27 suaugę asmenys.

2018 m. per tą patį laikotarpį pirmąja MMR vakcinos doze buvo paskiepyti 275 vaikai ir 2 suaugę asmenys, antrąja MMR vakcinos doze – 212 vaikų ir 13 suaugusių asmenų.

Paskelbė duomenis

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad net du trečdaliai šiemet Lietuvoje patvirtintų tymų atvejų nustatyti Kaune ir Kauno rajone.

77 proc. čia susirgusių tymais vaikų buvo neskiepyti, 19 proc. – dar per maži skiepyti. 80 proc. susirgusių suaugusiųjų skiepijimo būklė nežinoma, 12,4 proc. – neskiepyti.

Šiose savivaldybėse fiksuojamas ir nepakankamas vaikų skiepijimo lygis, kad būtų užtikrintos sąlygos tymų protrūkiams išvengti. Sergamumo ir skiepijimosi ryšys akivaizdus ir kitose savivaldybėse.

"Visuomenei saugu, kai 95 iš 100 žmonių turi atsparumą tymams. Tai reiškia, kad kai didžioji dalis žmonių yra atsparūs, tie keletas, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali būti paskiepyti, pavyzdžiui, kūdikiai, ir tie, kuriems dėl nepakankamo individualaus organizmo imuninio atsako nesusiformavo atsparumas, bus saugūs, nes tymų virusas tiesiog neturės galimybės plisti", – pabrėžė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Nustatyta, kad žemiausias paskiepijimo procentas dvejų metų amžiaus vaikų grupėje 2018 m. buvo Varėnos (83,0 proc.), Jonavos (84,2 proc.), Kretingos (84,8 proc.) rajonuose, Palangos mieste (85,2 proc.), Rietave (85,3 proc.), Birštone (85,7 proc.), Prienų rajone (87,8 proc.), Klaipėdos mieste (88,2 proc.), Telšių rajone (88,4 proc.), Kauno mieste (89,4 proc.), Kaišiadorių rajone (89,8 proc.).

Septynerių metų amžiaus vaikų grupėje žemiausias paskiepijimo procentas pernai buvo Šakių rajone (83,5 proc.), Kalvarijoje (83,8 proc.), Kauno mieste (85,4 proc.), Varėnos (86,4 proc.), Kaišiadorių (86,4 proc.), Širvintų (87,7 proc.), Prienų (87,8 proc.), Kauno (88,2 proc.), Telšių (88,2 proc.), Panevėžio (88,2 proc.), Jonavos (88,5 proc.) rajonuose, Birštone (88,9 proc.), Klaipėdos mieste (89,9 proc.).

Tėvai, ypač gyvenantys šiose savivaldybėse, raginami naudotis valstybės teikiama vaikų apsauga nuo užkrečiamų ligų ir pasirūpinti sveikata bei saugumu. Tėvams su vaiku reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją toje gydymo įstaigoje, kur vaikas yra registruotas.

Svarstys dėl skiepų

Lietuvoje šiuo metu ligonių kasų lėšomis MMR (tymų, epideminio parotito ir raudonukės) vakcina skiepijami vaikai pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių (pirmoji dozė – 15–16 mėn., antroji dozė – 6–7 m.) ir sąlytį su tymais sergančiu žmogumi turėję asmenys, kurie turi būti paskiepyti per 72 val. nuo sąlyčio, įskaitant medicinos personalą, turėjusį kontaktą su pacientu, sergančiu tymais. Taip užkertamas kelias tolesniam tymų plitimui.

Vakcinos šioms tikslinėms grupėms yra pakankamai ir nepritrūks. Be to, šiuo metu Valstybinė ligonių kasa vykdo viešojo pirkimo procedūras papildomam vakcinos kiekiui įsigyti.

Kai tik paaiškės, kad įvyko Valstybinės ligonių kasos organizuojamas tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcinos pirkimas ir jos galimi anksčiausi pristatymo terminai, nedelsiant bus svarstomas kitų tikslinių grupių skiepijimas.

Kovo 29 d. duomenimis, Lietuvoje iš viso nuo metų pradžios patvirtinta 310 tymų atvejų, iš jų 149 Kauno mieste, 47 Kauno rajone, 41 Vilniaus mieste, po 9 Vilniaus ir Kaišiadorių rajonuose.

Tymams imlūs yra ir vaikai, ir suaugusieji. Iki 90–95 proc. imlių, imuniteto neturinčių asmenų, kontaktavusių su sergančiuoju tymais, suserga. Vienas ligonis gali užkrėsti iki 18 asmenų. Jeigu asmuo yra imlus tymams, užsikrėsti užtenka 15 min. ir daugiau, jeigu bendraujama artimai (veidas į veidą) arba būnama toje pačioje patalpoje. Tymais sergantis asmuo gali užkrėsti kitus 4 dienas iki bėrimo ir 4 dienas po bėrimo atsiradimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLP

KLP portretas
Ambulatoriškai? Kad dar užkrėstų tuziną?

Anonimas

Anonimas portretas
Vot kaip gerai. Isstips visi kurie neskiepyti. Ir dar padekokim landzberginiams ir Grybauskaites gaujos atmatoms kurie priveze serganciu choholu, Afrikos bezdzioniu ir juodasikniu muslimu. Aciu lezbe prakeikta uz Lietuvos naikinima.

AS manau bauda ,kad klausytu mediku,o ne kliedesiu aferistu.

AS manau bauda ,kad klausytu mediku,o ne kliedesiu aferistu. portretas
Tevus uz ju aplaiduma,kvailuma susirgus neskiepytam vaikui bausti uz vaiko sveikatos sutrildyma.Kitail superiniai daug ,,ismanantis,, nesupras.Dar vakar budami sveciuose girdejome.kad nuos skiepu suserga autizmu,ir dar nelniai zino kazkokiom ligom.kad skiepuose yra aliuminio.Manau ta informacija kazkas specialiai tokie durneliam paskelbe.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių