Quantcast

Klaipėdoje užfiksuotas pirmasis tymų atvejis

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrityje šiais metais buvo užregistruotas pirmasis tymų atvejis. Susirgo suaugęs asmuo, kuris lankėsi Ukrainoje.

Sugrįžo tymai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Klaipėdos departamento specialistai informuoja, kad Klaipėdos apskrityje šiais metais buvo užregistruotas pirmasis tymų atvejis.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2019 metais didžiausias tymų protrūkis registruojamas Ukrainoje. Tymai plinta ir kitose Europos regiono šalyse.

Paskutiniai tymų atvejai Klaipėdos apskrityje buvo užregistruoti 2016 metais.

Sergamumas didėja

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet Lietuvoje sunkia infekcine liga – tymais - susirgo devyni vaikai iki dešimties metų amžiaus ir devyni suaugusieji.

Jie visi nebuvo pasiskiepiję nuo tymų arba jų skiepijimo būklė buvo nežinoma.

Iš viso šiemet Lietuvoje užregistruota aštuoniolika susirgimų tymais.

ULAC duomenimis, dauguma susirgimų tymais - 9 atvejai - registruoti Vilniaus administracinėje teritorijoje (iš kurių vienas atvejis yra įvežtinis iš Ukrainos), šeši susirgimo atvejai – Kauno administracinėje teritorijoje, trys atvejai – Utenos administracinėje teritorijoje.

Pernai Lietuvoje iš viso užregistruota 30 tymų atvejų. Iš 30-ies tymų atvejų registruoti 5 įvežtiniai tymų atvejai (po vieną atvejį iš Juodkalnijos, Lenkijos, Indijos, 2 atvejai iš Ukrainos).

Kiti 25 tymų atvejai registruoti: Visagino mieste (18 atvejų), Ignalinos rajone (5 atvejai), Vilniaus rajone (1 atvejis), Vilniaus mieste (1 atvejis).

Dėl dviejų įvežtinių tymų atvejų iš Ukrainos, registruoti du tymų protrūkiai: šeiminis tymų protrūkis registruotas Vilniaus mieste, kitas protrūkis registruotas Visagino mieste, Ignalinos ir Vilniaus rajonuose.

Tymai diagnozuoti keturiems vaikams ir 26 suaugusiems asmenims. Daugumos susirgusių asmenų skiepijimo būklė nežinoma. Didžioji dalis susirgusių tymais asmenų buvo gydyti ligoninėje.

Lengvai plintanti liga

Pasak specialistų, tymai – tai ūmi, užkrečiama virusinė infekcija, kuri plinta oro lašeliniu būdu. Sąlytis tarp žmonių, trunkantis ilgiau nei 15 minučių, yra pakankamas, kad įvyktų imlaus asmens užsikrėtimas.

Tymais sergantis asmuo gali užkrėsti kitus dar 4-5 dienas iki ir 4 dienas po bėrimo atsiradimo.

Didžiausią riziką tymai kelia nesirgusiems, neskiepytiems ar nepilnai skiepytiems kūdikiams, nėščiosioms ir imunosupresiniams žmonėms.

Dažniausiai susirgimas tymais pasireiškia karščiavimu, vėliau – akių uždegimu, sloga bei 3-7 ligos dieną atsiranda bėrimai. Bėrimai, kurie neniežti, prasideda veido srityje, už ausų, vėliau išplinta į kitas kūno vietas ir išlieka 4-7 dienas.

Efektyviausia apsauga – skiepai

Vienintelė tymų infekcijos valdymo ir profilaktikos priemonė – vakcinacija. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimo kalendorių, vaikai kombinuota vakcina (tymų, epideminio parotito ir raudonukės) yra nemokamai skiepijami du kartus (15-16 mėnesių ir 6-7 metų amžiaus).

Tymams valdyti būtina sukurti ir išlaikyti labai aukšto lygio kolektyvinį imunitetą.

Tam, kad susidarytų kolektyvinis imunitetas ir būtų apsaugoti žmonės, kurie dėl sveikatos sutrikimų negali būti skiepijami, Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja paskiepyti ne mažiau kaip 95 proc. visuomenės narių.

Kaip elgti po kontakto su tymais susirgusiu asmeniu

Sąlytį turėjusiems asmenims rekomenduojama stebėti savo sveikatą vidutiniškai 10 dienų po turėto kontakto ir pasireiškus bet kokiems tymams būdingiems sveikatos sutrikimams, nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti prieš kiek laiko buvo sąlytis su tymais sergančiu asmeniu.

Neskiepytiems, nepilnai skiepytiems (skiepytiems viena MMR vakcinos doze), nesirgusiems sąlytį turėjusiems suaugusiems asmenims NVSC specialistai rekomenduoja kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepyti ne vėliau kaip praėjus 72 val. po turėto kontakto.

Nespėjus pasiskiepyti per nurodytą laikotarpį, būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį (21 d.) ir jei nesusergama – pasiskiepyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
Tokių termometrų, kaip mokinate su nuotrauka, į burną niekas nekiša. Kiša į pažastį arba į subinę.

Dabar per viešą transportą

Dabar per viešą transportą portretas
ir poliklinikas bei PC pasklis akimirksniu..

na jau tikrai

na jau tikrai portretas
Na va tik betrūko iš Ukrainos privežė ligų,kurių pas mus senai nebuvo.Kokio velnio juos čia priima,dar ir pašalpom šeria,kodėl to neskelbia mūsų valdžia.Geriau rūpintųsi savo žmonėmis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių