Quantcast

Kembridžo profesorius – apie būdus, kaip išvengti vėžio

Šią savaitę Nacionaliniame vėžio institute lankėsi Didžiosios Britanijos mokslininkas onkologas, profesorius Robert J. Thomas, kuris su Lietuvos specialistais dalijosi trisdešimties metų gydymo patirtimi ir tuo, kodėl pasirinko onkologiją.

„Manau, kad iš visų sričių, kuriose gali dirbti gydytojai, onkologija, be abejo, yra pati įdomiausia. Vyksta didžiuliai pokyčiai, kuriami nauji vaistai. Atsiranda nauji biologiniai gydymo metodai, kurie padeda žmonėms nugalėti vėžį ar tiesiog gyventi su šia liga ilgiau. Todėl man, kaip gydytojui, yra be galo malonu dirbti, kai žinai, jog kasdien atrasi ką nors naujo“, – sako prof. R. J. Thomas.

Šiuo metu profesorių labiausiai domina natūralūs gyvenimo būdo sprendimai, leidžiantys išvengti ar gydytis nuo vėžio.

Kalbame apie būdus, kurie leistų išvengti vėžinių ląstelių atsiradimo ar dauginimosi. Pavyzdžiui, sportavimas tris valandas per savaitę ar vaisių, kuriuose gausu polifenolio, vartojimas.

„Nors matome, jog išgydome vis daugiau žmonių ar tai, jog vėžiu sergantys pacientai gyvena vis ilgiau, yra be galo daug šios ligos padarinių, pavyzdžiui, svorio kitimas, galvos svaigimas, susilpnėję kaulai. Ir žiniasklaidoje yra daug klaidingos informacijos, kaip pacientai galėtų padėti sau tokiais atvejais. Todėl mes klinikinių tyrimų dėka stengiamės patarti žmonėms, ką daryti, o ko ne. Ir tai nėra vien tik patarimai, kaip atsigauti po onkologinių ligų gydymo. Mes kalbame apie būdus, kurie leistų išvengti vėžinių ląstelių atsiradimo ar dauginimosi. Pavyzdžiui, sportavimas tris valandas per savaitę ar vaisių, kuriuose gausu polifenolio, vartojimas“ – aiškina profesorius.

Dėl didžiulio susidomėjimo klinikiniais tyrimais prof. R. J. Thomas išleido ir knygą. „Maždaug prieš dešimt metų parašiau didžiulę medicininių dokumentų seriją, skirtą gydytojams ir slaugytojams. Ir sulaukdavau daug prašymų iš pacientų, kurie norėjo paskaityti tuos dokumentus ar tiesiog pasidaryti jų kopijas. Tačiau ta informacija buvo daugiau skirta medikams, tad pacientai ne viską galėdavo suprasti. Todėl nusprendžiau išleisti knygą „Kaip gyventi susirgus vėžiu. Faktai“, kurioje informacija būtų suprantama kiekvienam. Joje žmonės gali atrasti daug tyrimais įrodytų patarimų, ką reiktų daryti ir ko ne, gydantis nuo vėžio“, – pasakoja jis.


Komentaras

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos prezidentas (POLA) Šarūnas Narbutas:

– Manome, kad reikia į Lietuvą nešti tas žinias, kurių mums trūksta. Reikia kviesti žmones iš tarptautinės erdvės, kurie būtent tik tuo ir užsiima. Robert J. Thomas yra onkologas, kiekvieną dieną gydo pacientus, tačiau taip pat daro ir klinikinius tyrimus, kurie yra ne vaisto atradimai, o paprasti dalykai, pavyzdžiui, kaip kelis maisto produktus sudėti, kad gautume geresnį efektą.

Ar tikslinga fiziškai aktyviau sportuoti sergant vėžiu, ar kaip tik būti pasyviai? Ir būtent tą informaciją ir reikia į Lietuvą atvežti, kuri yra mokslu pagrįsta. Tai - pirmas bandymas, kuomet atvyko garbus profesorius iš Kembridžo, kuris gali savo žinias perduoti tiek sveikatos priežiūros specialistams, tiek pacientams. Ir kadangi matome, jog susidomėjimas tokiais renginiais tikrai yra didelis, ateityje galvojame rengti tokius susitikimus, nes tikrai ryšių tarptautinėje erdvėje turime daug ir matome, kad Lietuvoje tikrai visiems yra įdomu tokių žmonių klausytis.


Tarp kita ko

Profesorius R. Thomas dirba onkologu konsultantu Kembridžo universitetinės Bedfordo ligoninės Primrose onkologijos skyriuje ir su Kembridžo universitetu glaudžiai bendradarbiaujančioje Adenbruko ligoninėje. Jo specializacija – krūties, odos, žarnyno ir prostatos vėžio gydymas.

R. Thomas taip pat yra Koventrio universiteto taikomųjų biologijos ir fizinių pratimų mokslų profesorius, Kembridžo universiteto vyresnysis klinikinis dėstytojas ir Bedfordširo universiteto kviestinis profesorius, Karališkųjų gydytojų koledžų narys, Karališkojo radiologų koledžo tikrasis narys.

Nors pagrindinė prof. R. Thomas darbo kryptis – onkologiniai tyrimai, tačiau mokslininką vis labiau domina mitybos, gyvenimo būdo ir pasirinktų savigalbos strategijų veiksmingumas nuo vėžio gydomiems ar sveikstantiems pacientams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių