Quantcast

Ko nedaryti namuose norint gražios šypsenos?

  • Teksto dydis:

Nors tvarkinga, balta šypsena yra vienas iš jaunystės ir grožio komponentų, dažnai daromos klaidos gali pakenkti dantų baltumui. Nežinant apie saugius dantų balinimo būdus dažnai šios veiklos imamasi tiesiog namie, pamirštant, kad trumpalaikis baltesnių dantų poveikis gali turėti itin neigiamą poveikį dantims.

Balinimas namuose gali baigtis liūdnai

Dažna klaida, kurią daro norintieji gražesnės šypsenos – dantų balinimas namuose. Pasak gydytojos odontologės Marijos Lazauskaitės, žmonės vis dar tiki, jog gali išsibalinti dantis „nekenksmingomis” priemonėmis namuose: „Dažniausiai dantų balinimui žmonės vis dar naudoja kepimo sodą, tačiau tokios abrazyvios medžiagos kaip soda subraižo dantų emalį ir pakenkia dantims, dėl ko vėliau jie gali patamsėti dar labiau, atsirasti dantų jautrumas ir vystytis ėduonis“, – sako gydytoja.

Pasak jos, saugiausia dantis balinti tomis priemonėmis, kurias rekomenduoja burnos higienistas ar odontologas. Tą reikėtų atlikti tik su specialisto priežiūra ar konsultacija, savavališkas dantų balinimas gali negrįžtamai pakenkti dantims. Pakartotinai balinti dantis galima atsižvelgiant į dantų jautrumą, jų būklę, spalvos pokyčius.

Ir prižiūrimi dantys gali patamsėti

Gydytoja odontologė įspėja, jog net ir skrupulingai prižiūrimi dantys gali būti apleisti: „Labiausiai kenkia netaisyklingas dantų valymas, netinkama priežiūra ar nerekomenduojamų medžiagų naudojimas valant dantis ar siekiant juos išbalinti.“ Pasak specialistės, dauguma pamiršta, jog didelę įtaką dantų baltumui turi rūkymas: „Labiausiai gražiai dantų spalvai kenkia cigaretėse esančios dervos, kurios ant dantų paviršiaus nusėda įkvepiant cigaretės dūmus ir taip dantims gali suteikti gelsvą ar net rudą atspalvį.“ Tuo metu elektroninėse cigaretėse ar kaitinamo tabako įrenginiuose dervų nėra, tad šie įrenginiai dantų spalvos pokyčiams įtakos gali turėti mažiau.

Labiausiai kenkia netaisyklingas dantų valymas, netinkama priežiūra ar nerekomenduojamų medžiagų naudojimas valant dantis ar siekiant juos išbalinti.

Pasak gydytojos, dantų baltumui kenkti gali ir maisto racionas, paciento amžius. Kuo pacientas vyresnis, tuo dantys tamsesni, dėl atsirandančių emalio įtrūkimų labiau kaupiasi apnašos, be to, dantys tampa tamsesni dėl su amžiumi vis storėjančiu dentino sluoksniu po emaliu.

Kaip ilgiau išlaikyti nepriekaištingą šypseną?

Norint džiaugtis gražia, balta šypsena ilgiau, pasak gydytojos, svarbiausia tinkama dantų higienos rutina. To reikėtų neapleisti ir dantis valyti bent du kartus per dieną, po 2 minutes: „Po dantų valymo rekomenduojama nevalgyti ir negerti bent 2 valandas, nepamiršti valyti tarpdančių siūlu ar specialiais šepetėliais, reguliariai lankytis pas odontologą ir burnos higienistą profesionalios burnos higienos procedūroms, taip pat profilaktiškai tikrintis dantis“, – sako M. Lazauskaitė.

Pasak gydytojos, svarbiausia atsižvelgti į savo dantų būklę, kadangi kiekvienam žmogui ji yra individuali, tad tiek kasdienė burnos priežiūra, tiek laikas iki pakartotinės balinimo procedūros gali būti skirtingas. Na, o prisiruošus pagaliau atlikti dantų balinimo procedūrą, pirmiausia reikėtų pasikonsultuoti su savo odontologu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių