Quantcast

Kauno klinikinėje ligoninėje – maži stebuklai per dvi dienas

Operacija, chirurgas, skalpelis – šie žodžiai kiekvienam pacientui kelia ne tik siaubą, bet ir baimę. Kauno klinikinėje ligoninėje veikiantis Dienos chirurgijos centras keičia šį požiūrį, o ne pirmą kartą į šio centro chirurgų rankas pakliuvę pacientai giria ir nuoširdžiai dėkoja už suteiktą rūpestingą gydymą.

Naujos gydymo tendencijos

Šiandien dienos chirurgija yra plačiai paplitusi pasaulyje, tačiau buvo laikas, kai ši idėja sukeldavo daug svarstymų, nuogąstavimų. Atsirasti dienos chirurgijai padėjo medikai, tačiau patys pacientai padiktavo naujas chirurgijos madas, naujas gydymo tendencijas.

„Ligonis šiandien nori greitos operacijos ir greito gijimo – dienos chirurgija šiuos norus išpildo“, – pasakojo Dienos chirurgijos centro vadovas, gydytojas chirurgas Edmundas Žurauskas.

Ar ne patogu – iš ryto užsiregistravai, po valandos atliekama operacija, o po dviejų dienų jau keliauji namo, grįžti į savo į įprastą gyvenimo ritmą.

„Pacientams be galo svarbu, kad sužalojimai yra minimalūs, pooperacinis skausmas nedidelis, be to, greitas gijimas“, – pranašumus vardijo chirurgas.

Švenčia aštuntąjį gimtadienį

Kauno klinikinėje ligoninėje Dienos chirurgijos centras įsikūrė prieš aštuonerius metus, pirmą kartą centro durys buvo pravertos 2005 m. kovo 1 d. „Šiemet mums jau aštuoneri metai“, – džiaugėsi centro vadovas.

Įgyvendinti seniai gydytojų galvose gvildentą idėją – įkurti Dienos chirurgijos centrą – padėjo Pasaulio bankas, kuris skyrė lėšų.

Chirurgo E.Žurausko teigimu, įstaigos pavadinimas puikiai atitinka jos struktūrą. „Iš esmės mūsų centre nėra atskirų gydytojų. Visi chirurgai, kurie dirba Kauno klinikinės ligoninės kituose skyriuose, dirba ir čia“, – teigė vadovas.

Peržengęs centro paradinį įėjimą pasijunti lyg patekęs visai į kitą pasaulį. Centro patalpos puikiai įrengtos, sienas puošia fotografijų parodos, kurios suteikia ligoninei jaukumo.

Atskira registratūra, poilsio zona, procedūrų kabinetai, protokolinė, kur registruojamos visos operacijos, operacinės, palatos – visai tai sutelpa Dienos chirurgijos centre.

Chirurgai kasdien atlieka nuo paprasčiausių iki itin sudėtingų operacijų. Anot centro vadovo, operacinėse chirurgai atlieka ginekologines, urologines, kraujagyslių, plastikos, ausų, nosies ir gerklės operacijas.

„Pernai chirurginė planinė pagalba buvo suteikta 1390 pacientų, palyginti su 2011-aisiais, tai yra 334 pacientais daugiau. Šių metų rezultatai yra panašūs kaip ir pernai“, – pasidalijo statistiniais duomenimis E.Žurauskas.

Chirurgo kasdienybė

Bendros praktikos chirurgas Audrius Paršeliūnas – dažnas centro svečias. Gydytojas prisipažino, kad kiekviena diena vis skirtinga, tačiau nebūna tokios dienos, kad jis neoperuotų.

„Dažniausiai per dieną atlieku bent tris operacijas. Pacientai į mane kreipiasi pagalbos dėl apgamų, papilomos, nes teikiu konsultacijas odos klinikoje“, – pasakojo A.Paršeliūnas.

Chirurgas atskleidė tik vienintelį darbo trūkumą: „Kartais nesudėtingos operacijos trunka vos 10 minučių, tačiau užpildyti ligonio kortelę trunka tris kartus ilgiau“, – šmaikščiai nusiteikęs sakė medikas.

A.Paršeliūno nuomone, centrui reklamos tikrai nereikia, nes geriausia reklama yra pacientų geri atsiliepimai, pagyros. Pacientų stygiumi Dienos chirurgijos centras tikrai nesiskundžia.

„Mes savo pacientui galime pasiūlyti daugelį operacijų, nes turime tam reikalingą įrangą, su kuria dirbti norėtų kiekvienas chirurgas“, – tikino A.Paršeliūnas.

Itin sudėtingos ir ilgai trunkančios operacijos Dienos chirurgijos centre neatliekamos, nes pacientai medikų prižiūrimi vos dvi dienas. „Žinoma, kiekvienas pacientas yra individualus, todėl gali ilgiau jausti skausmą po operacijos – tuomet mes jį perkeliame į Kauno klinikinės ligoninės Chirurgijos skyrių“, – savo darbo specifiką atskleidė chirurgas.

Moderni laparoskopinė įranga

Norint, kad Dienos chirurgijos centras puikiai funkcionuotų, neužtenka vien profesionalių gydytojų, šiuolaikinei intervencinei medicinai reikia ir moderniausios įrangos.

Šiandien kiekvienai ligoninei belieka tik pavydėti, nes pernai rudenį ligoninės lėšomis buvo įsigyta naujausia įranga – laparoskopinis įrenginys laparoskopinėms operacijoms atlikti.

„Aukščiausios raiškos monitorius, kamera, teleskopas, išmanusis elektrogeneratorius, skirtas kraujavimui stabdyti“, – modernią įrangą vardijo centro vadovas E.Žurauskas.

Pasak chirurgo, visos chirurgijos sritys plėtojamos minimaliai invazine kryptimi, naudojant endoskopines-laparoskopines sistemas, mažinant pjūvių skaičių ir jų dydį.

Dienos chirurgijos centre jau nuo pernai pakanka vienintelio pjūvio bamboje ligos pažeistam inkstui pašalinti. Čia taip pat atliekamos apendicito, tulžies pūslės, žarnyno, taip pat ginekologinės operacijos.

„Laparoskopinė operacija šiomis dienomis yra įprastas reiškinys. Tokios operacijos prašo ir patys pacientai, nes tokios vieno pjūvio operacijos pacientui sukelia mažesnį skausmą,“ – teigė vadovas, pabrėždamas, kad chirurgams tai svarbiausias tikslas jų darbe.

Atliekant laparoskopines-endoskopines operacijas, chirurgui būtina ekrane labai aiškiai matyti anatomines struktūras ir audinius, nes atliekant šias operacijas reikalingas ypatingas atsargumas ir tikslumas.

Pacientų šypsenos – didžiausia padėka

Chirurgas E.Žurauskas prisipažino, kad chirurgo darbas reikalauja didelės ištvermės, tačiau kasdien sulaukdamas šypsenų iš savo ligoniukų supranta, kodėl pasirinko tokią specialybę.

Centro registratūroje gulinti padėkų knyga gali papasakoti kur kas daugiau, nei bet kuris centre dirbantis chirurgas. Kiekviename knygos puslapyje nuoširdžiausi padėkos žodžiai, linkėjimai stiprybės ir sveikatos.

„Galbūt kam nors gali atrodyti, kad tai senovinis reliktas, tačiau mūsų pacientai patys pageidavo, jog turėtume padėkos knygą. Nė vieno paciento specialiai neprašome ką nors parašyti – jie savo noru palieka įrašą“, – prisipažino E.Žurauskas.

Iš Raseinių atvykusi Marija Banienė, kuriai chirurgai atliko kojos venų operaciją, negailėjo gražių žodžių ją gydžiusiems gydytojams ir visam personalui.

„Iš pradžių labai bijojau, tačiau dabar galiu drąsiai pasakyti, kad be jokios baimės grįšiu čia dar kartą, nes teks operuoti kitą koją. Vargu, ar kitose Lietuvos gydymo įstaigose rastumėte tokių puikių gydytojų kaip čia“, – teigė moteris.

Užsiregistruoti Dienos chirurgijos centre atliekamoms paslaugoms pacientai gali paskambinę tel. (8 37) 306 077.

Paslaugų įkainiai

Dienos chirurgijos centro paslaugomis gali pasinaudoti kiekvienas ligonis, tačiau ne visiems jų paslaugos yra nemokamos.

Jeigu ligonis į Dienos chirurgijos centrą patenka su gydytojo siuntimu, operacijos yra nemokamos. Tiems pacientams, kurie neturi sveikatos draudimo – tenka apmokėti išlaidas.

Chirurgo konsultacija – 42,10 Lt

Lipolizė (riebalų naikinimas lazeriu su daugkartiniu antgaliu) – 498,5 Lt

Histeroskopija su intravenine anestezija ir operacinės medžiagos ištyrimu – 490,84 Lt

Mažų odos auglių išpjovimas ir operacinės medžiagos ištyrimas – 285,94 Lt

Ausų deformacijos korekcija – 436,95 Lt

Tulžies pūslės pašalinimas (laparoskopinė operacija) – 1517,47 Lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

na jo

na jo portretas
tai manau kiekvienas sutiktas pacientas, bus paklaustas, su kuriuo daktaru tartasi operacijai... juk normalu, nesius pas bet kuri.... o jai nesusitares pacientas, kaip ir kiekvienam pacientui rekomenduoja daktara pagal jo ligos deagnoze...

klausimėlis

klausimėlis portretas
O kur užsakymo numeris? Akivaizdi užsakyta liaupsė ligoninei, kuri netrukus apskritai praras licenciją.

O

O portretas
Nesupratau - o kokie stebuklai?
VISI KOMENTARAI 11

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių