Quantcast

Kalbėti apie prostatą – jokia gėda

Kaunietis 65-erių Grigorijus Markas nesidrovi prisipažinti: taip, jis serga prostatos liga. Apie tai kalbėti reikia visiems, kad vyrus žudantis prostatos vėžys neplistų.

Kaunietis 65-erių Grigorijus Markas nesidrovi prisipažinti: taip, jis serga prostatos liga. Apie tai kalbėti reikia visiems, kad vyrus žudantis prostatos vėžys neplistų.

Dėkoja šeimos gydytojai

G.Markas prisipažįsta ir tai, kad negeria jam paskirtų vaistų, nors gydytojus labai gerbia.

Itin dėkingas šeimos gydytojai Birutei Dargienei, kuri, tvirtina vyras, yra ne tik Hipokrato priesaikai ištikima medikė, bet ir labai nuoširdus, pasiaukojantis žmogus.
"Ji man ir žmonai labai daug padėjo gyvenime", – apibendrina G.Markas ir visiems linki vadovautis gerumo, nuoširdumo principais.

Argi tai padeda įveikti ligas? Kodėl jis pats susirgo, stengdamasis visiems padėti? Gydytoja B.Dargienė sako, kad pagrindiniai prostatos arba, medikų terminu, priešinės liaukos vėžio rizikos veiksniai yra amžius ir paveldimumas.

"Priešinės liaukos vėžiu dažniausiai serga vyresni nei 50 metų amžiaus vyrai. Tiems, kurių pirmos eilės giminaitis sirgo šia liga, rizika susirgti yra du kartus didesnė", – pabrėžia šeimos gydytoja B.Dargienė.

Jos buvusiam pacientui G.Markui diagnozuotas ne vėžys, o prostatos hiperplazija. Tai lėtai progresuojanti liga, sukelianti nemalonius simptomus ir diskomfortą.
"Vargstu, – sako G.Markas ir įvardija vieną pirmųjų nesveikos prostatos simptomų – dažną šlapinimąsi. – Per naktį į tualetą einu penkis kartus, o kitas eina tik kartą. Padarė tyrimą, pasakė, kad vėžio nėra."

Nesigydant gali supiktybėti

Gerybinė prostatos hiperplazija – dažniausia priežastis, dėl kurios sutrinka vyresnio amžiaus vyrų šlapinimasis.

Kiti gerybinės prostatos hiperplazijos simptomai – skubus noras šlapintis, sunkesnė šlapinimosi pradžia, stanga šlapinantis, silpna, nutrūkstama srovė, nevisiško nusišlapinimo pojūtis.

Nustatyta, kad beveik visiems iki 90 metų amžiaus vyrams nustatomi mikroskopiniai prostatos pokyčiai, o vidutiniai ir sunkūs simptomai vargina 40 vyrų, sulaukusių 60 metų, ir 80 proc. sulaukusiųjų 80-ies.

Negydoma gerybinė prostatos hiperplazija didina ūmaus šlapimo susilaikymo, infekcijų riziką, akmenų susidarymą šlapimo pūslėje. Be to, sergančiuosius šia liga dažniau vargina miego ir seksualinės funkcijos sutrikimai.

Gydymas reikalingas ne tik gerybinės prostatos hiperplazijos simptomams palengvinti, bet ir sumažinti komplikacijų riziką, išvengti operacijos. Negydoma liga gali peraugti į piktybinę.

Reikia pasitikrinti kiekvienam

"Priešinės liaukos vėžys – tai piktybinis navikas, kuris, supiktybėjus liaukinėms ląstelėms, auga, plinta už priešinės liaukos ribų ir metastazuoja", – grėsmingos patologijos vystymąsi aiškina gydytoja B.Dargienė.

Ji sako, kad prostatos vėžio atsiradimo riziką gali padidinti gausus gyvulinės kilmės maisto, nepakankamas daržovių ir vaisių vartojimas; tai skatina ir kitas onkologines ligas.
"Nėra duomenų, kad lytiniu keliu plintančios ligos ar lytinio gyvenimo intensyvumas turi įtakos šiai ligai", – pabrėžia gydytoja.

Nuo 2006 m. mūsų šalyje vykdoma ankstyvo priešinės liaukos vėžio išaiškinimo programa vyrams nuo 50 metų amžiaus. Jei tėvas sirgo šia liga, pagal programą gali išsitirti ir jaunesni, nuo 45 metų, vyrai.

Gydytoja B.Dargienė laiko savo pareiga pasiekti, kad visi iki vieno jos pacientai, kuriems skirta ši programa, pasitikrintų sveikatą, nes, pabrėžia, bet kokio naviko baigtis priklauso nuo ankstyvos diagnostikos ir laiku paskirto gydymo. Prostatos specifinio antigeno tyrimas atliekamas paėmus kraujo iš venos.

Pradinė stadija – nebyli

Ar vyrai nesidrovi, klauso gydytojos, kalbasi su ja apie prostatos bėdas?

"Daugelį savo pacientų pažįstu jau labai daug metų, todėl jie nesidrovi išsakyti savo nusiskundimų. Įtarusi priešinės liaukos patologiją, visuomet nukreipiu konsultuotis pas urologą ar onkologą. Kartais tenka pacientus ilgiau įkalbinėti nuvykti pasikonsultuoti pas specialistą – atlikti digitalinį tyrimą. Radus pokyčių, atliekama priešinės liaukos biopsija", – savo darbo ir tyrimo metodus aiškina šeimos gydytoja B.Dargienė.

Kai pacientų vyrų pasitikrinti pagal programą nesulaukia, prašo jų žmonų, kad paragintų, paskatintų tai padaryti. Gydytoja visų prašo paraginti pasitikrinti savo šeimos vyrus, draugus, bendradarbius.

Jei esate sveiki

"Pradinės stadijos vėžys nesukelia jokių simptomų", – perspėja B.Dargienė ir pasidžiaugia, kad tik dėl profilaktinės programos penkiems jos pacientams pradinės stadijos diagnozavus ir radikaliai pašalinus piktybinį priešinės liaukos naviką, vyrai pasveiko.

Trims B.Dargienės pacientams, kurių amžius – nuo 75 iki 83 metų, taikoma hormonoterapija, chemoterapija. Priešinės liaukos vėžio gydymo taktika parenkama pagal ligos stadiją, ligonio amžių. Gydytoja perspėja, kad metastazavęs priešinės liaukos vėžys yra neįveikiamas. Gydymas teskiriamas prailginti gyvenimo trukmę, apmalšinti ligos simptomus.

"Pastaruoju metu prostatos vėžiu suserga vis daugiau jaunų vyrų, be to, Lietuva priskiriama didelio prostatos vėžio paplitimo zonai. Mirtingumo rodikliai aukšti, šis vėžys aplenkė iki šiol daugelį dešimtmečių pirmavusį plaučių vėžį. Mano nuomone, reikėtų taikyti ankstyvo priešinės liaukos vėžio išaiškinimo programą vyrams jau nuo 40 metų amžiaus", – įsitikinusi gydytoja B.Dargienė.

Tuos savo pacientus, kurie bijo tikrintis tikėdamiesi, kad tyrimai patvirtins ligą, gydytoja nuteikia priešingai: juk bus labai gera, kai sužinosite, kad esate sveiki.


Šiame straipsnyje: prostatavėžyssveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

gauromedis

gauromedis portretas
naudokit gauromedi nereiks sheminiu vaistu

skandalinga

skandalinga portretas
Lietvos vyrai yra labai skriaudžiami LR vyriausybės, nes jiems prostatą tikrintis neskiriama pakankamai lėšų, nemokamas prostatos tikrinimas (ir tai tik kas antrus metus) yra vyrams nuo 50 metų (masiškai serga jau žymiai jaunesni vyrai), visiškai nėra skiriama lėšų būtinos įrangos įsigijimui, nustatatnt prostatos vėžį, nors ji kainuoja tik 1 mln. Lt - tai šalies mastu menki pinigai. Vyrų gyvybei, sveikatai neskiriamas reikiamas dėmesys. Vyrai yra diskrinminuojami -apie tai jau ne kartą rašė spauda, bet niekas nieko nedaro

senjore

senjore portretas
vyrams -problema su prostata, moterims--su krutimis. Varykite vieni kitus pasitikrinti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių