Quantcast

Kaip teikti pirmąją pagalbą, kad nepakenktume

  • Teksto dydis:

Pastebėję blogai pasijutusį ar sužeistą žmogų, jei tik galime, skubame jam padėti. Tačiau nežinodami, kaip teikti pirmąją pagalbą, galime žmogui ne padėti, o pakenkti.

Apie tai, ką reikėtų daryti ir ko nedaryti eismo įvykio metu, pasakoja VUL Santaros klinikų gydytoja anesteziologė-reanimatologė Jelena Blaščiuk.

„Kai atsitinka autoįvykis, visų pirma, reikia įvertinti aplinką. Reikėtų atkreipti dėmesį į tuos, kurie tyli, nes, jei žmogės yra geresnės būklės, jie verkia, aimanuoja. Jie yra sąmoningesni. Tie, kurie tyli, gali būti sunkiau sužeisti. Taip pat reikia įvertinti, ar aplinka yra saugi jums, kad patys netaptumėte aukomis“, – pataria J. Blaščiuk.

Pasak gydytojos, įvertinus aplinką reikėtų kviesti gelbėtojus, skambinti 112 ar greitajai pagalbai.

„Įvykus eismo įvykiui nerekomenduojama bandyti traukti sužeistųjų iš automobilio. Asmenys yra traukiami iš automobilio tik tada, kai reikia juos gaivinti, kai automobilis gali užsidegti ir susprogti ir kai tas asmuo trukdo suteikti pagalbą kitam asmeniui“, – vardija J. Blaščiuk.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad, jeigu galima žmogų išlaikyti toje pozicijoje, kurioje jis yra rastas, reikia jį palikti, kol atvažiuos gelbėtojai.

Plačiau apie tai, kaip teikti pirmąją pagalbą, jei žmogus kraujuoja ar nekvėpuoja, – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kiekvienas

kiekvienas portretas
turi moketi teikti pirma pagalba,bet ko noret kad poliklinikos slaugytojos[kurios nieko neslaugo]-nezino reanimacines pagalbos-geda
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių