Quantcast

Kaip paprastai atsikratyti įvairių odos darinių?

  • Teksto dydis:

Tas, kurio veide yra įvairių darinių, žino, koks slegiantis jausmas apima žiūrint į save veidrodyje. Pokyčiai savaime neateis, tam reikia savo paties ryžto.

Šiame straipsnyje „Biofirst“ klinikos gydytojai apžvelgs dažniausiai aptinkamus odos darinius ir būdus, kaip jų galima atsikratyti.

Miežis

Gydytojas oftalmologas, med. m. dr. Jurgis Trumpaitis:

Miežis – voko krašto riebalinės liaukos uždegimas, kurį sukelia bakterijos. Miežis gali būti ūmus ir lėtinis – šaltasis miežis. Šaltąjį miežį, kuris susiformuoja dėl riebalinės liaukos užsikimšimo, granuliacinio audinio susiformavimo, galima gydyti konservatyviai, naudojant medikamentinių vaistų ir šildymo procedūrų kompleksą. Tačiau, nesulaukus norimo efekto, guzelis voke išlieka. Tuomet rekomenduojamas chirurginis gydymas, nes miežis voko srityje gali likti kelis mėnesius, metus ar ilgiau. Jeigu miežis yra didelis – gali dirginti akies obuolį, sukelti akies paraudimą, ašarojimą, trukdyti regėjimui. Operacija trunka iki valandos, pašalinti audiniai visada siunčiami histologiškai ištirti, pacientas tą pačią dieną išleidžiamas gydytis namuose.

Ksantelazma

Gydytoja oftalmologė, med. m. dr., doc. Rasa Liutkevičienė:

Gelsvos spalvos dėmelės, atsirandančios vokuose, yra vadinamos ksantelazmomis. Šie dariniai gali būti susiję su cholesterolio padidėjimu kraujyje, medžiagų apykaitos sutrikimais, kepenų ar inkstų ligomis, todėl pacientams, turintiems ksantelazmų, yra rekomenduojama pasitikrinti sveikatą nuodugniau. Negydant ksantelazmos yra linkusios didėti – gali užimti didelį plotą vokų srityje ir taip sukelti ne tik estetinių problemų, bet ir bendrą diskomfortą. Šią problemą veiksmingai išspręsti gali padėti arba gydytojas dermatovenerologas (lazerinėmis technologijomis), arba oftalmologas (chirurginiu būdu). Viskas priklauso nuo darinio vietos, dydžio, gylio ir kitų aplinkybių. Abiem atvejais pacientas namo išleidžiamas jau tą pačią dieną.

Papiloma

Gydytoja dermatovenerologė, med. m. dr., Jurgita Karčiauskienė:

Minkštosios fibromos, liaudiškai dar vadinamos papilomomis, – gerybiniai odos dariniai, susidarantys raukšlių srityse, kur odos trintis didžiausia – kakle, pažastyse, po krūtimis ir panašiai. Tai gerybiniai odos dariniai, dažniausiai keliantys tik estetinį diskomfortą. Gera žinia ta, kad papilomas pašalinti ypač paprasta. Dažniausiai jos šalinamos lazeriu ar elektrokoaguliacija. Pasiruošimas papilomų pašalinimo procedūrai užtrunka ilgiau nei pati procedūra. Tikrai realu vieno vizito metu atsikratyti kad ir keliolikos šių darinių – odoje liks labai nedidelės žaizdelės, kurios sugis ir jūs pamiršite  varginusią problemą.

Apgamas

Gydytoja dermatovenerologė, med. m. dr., Silvija Kontautienė:

Ne visus apgamus būtina šalinti, tačiau parodyti juos gydytojui tikrai reikėtų. Nors internete šiais laikais gausu informacijos, neretai ji klaidina – pacientai apgamus supainioja su kitais odos dariniais, nuvertina arba pervertina jų grėsmę. Profilaktinė patikra ypač rekomenduojama asmenims, kurie turi daug pigmentinių apgamų, įgimtų didelių ar kintančių apgamų, bei tiems, kurių šeimose būta odos vėžio atvejų. Atvykus į konsultaciją dariniai apžiūrimi dermatoskopu. Jei apgamas nepiktybinis, tačiau norima jį šalinti estetiniais sumetimais, rekomenduojame rinktis gydymą lazeriu – tai greitas ir saugus problemos sprendimo būdas. Pakitusius apgamus siūlome šalinti chirurginiu būdu – taip apgamas ne tik pašalinamas, tačiau ir detaliai ištiriamas – atliekamas histologinis tyrimas, parodantis galimus ląstelių pokyčius. Procedūra atliekama taikant nejautrą, trunka apie pusvalandį, o po jos iš karto galima grįžti į kasdienę veiklą.

„Biofirst“ klinika – Kaune, Studentų g. 37. Tel. registruotis: +370 686 40 115. www.bioklinika.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių