Quantcast

Kaip atskirti gripą nuo peršalimo

Gripas nėra peršalimas, todėl šių dviejų susirgimų simptomai skiriasi. Taip LRT RADIJUI sako Santariškių klinikų Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės Infekcinių ligų centro direktorius Arvydas Ambrozaitis. Anot jo, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad gripo komplikacijos dažniausiai gresia ne visiems, o tik į rizikos grupę patenkantiems asmenims.

– Kodėl mirštama nuo komplikacijų? Ar tai pačių žmonių atsainus požiūris į ligą, ar medikai laiku nesureaguoja ir netinkamai gydo?

– Puikiai žinome, kad gripas gali būti įvairaus sunkumo. Pastebėta, kad dažniausiai sunkiausios formos, kai tenka hospitalizuoti ir ištinka mirtis, pasitaiko tiems asmenims, kurie yra rizikos grupėje. Tai visų pirma žmonės, kuriems daugiau kaip 65-eri. Taip yra dėl to, kad šie žmonės turi daug gretutinių ligų.

Kita grupė – tie jaunesni asmenys, kurie turi kokių nors gretutinių ligų, ypač reikėtų atkreipti dėmesį į kvėpavimo takų, širdies kraujagyslių lėtines ligas, diabetą ar kitą imunosupresiną būklę. Tada būna susilpnėjęs imunitetas, todėl žmogaus imuninė sistema nebegali susidoroti su virusine infekcija. Ji, esant tokiai būklei, ypač pavojinga.

Rizikos grupei taip pat priklauso ir nėščiosios, nes nėštumas – tam tikra imunodeficitinė būklė. Rizikos grupei priklausantiems žmogėnms dažniausiai kyla didesnis pavojus susirgti gripu. Taip pat dažniau galimi mirties atvejai, sunkesnės ligos formos ar komplikacijos.

– Ar gripas skiriasi nuo ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų?

– Dažnai nenorime suprasti, kad gripas nėra peršalimas. Gripo infekcija nėra peršalimo liga. Peršalimo ligas sukelia daugiau kaip 200 virusų, kurie gali sukelti vadinamas ūmias virusines respiracines infekcijas, tačiau jos [...] dažniausiai nesukelia komplikacijų, nebūna stipraus karščiavimo, nebūdingas raumenų skausmas, praktiškai nėra silpnumo, dažniausiai ligoniai pajėgia vaikščioti. Tokio susirgimo trukmė nėra labai ilga, niekas nuo jų nemiršta.

Gripas gali būti pavojingas, ypač vyresnio amžiaus žmonėms ir kitiems asmenims, kurie turi nepalankią gretutinę būklę. Pastebėta ir fiksuojama tokia statistika, kad per gripo sezoną padaugėja mirties atvejų nuo įvairių tromboembolinių ligų komplikacijų.

– Kas tai yra?

– Tromboembolinių ligų komplikacijos dažniausiai yra miokardo infarktas ir insultas. Dažniausiai jų ar kitų ligų padaugėja, padažnėjus gripo susirgimams. Įrodyta (nors tai statistikoje neatsispindi), kad gripo infekcija vyresnio amžiaus asmenims, kurie turi įvairių gretutinių ligų, sutirština kraują. Jų kraujas ir taip tirštas, bet jis dar labiau sutirštėja. Tada trombas gali užkimšti kraujagysles ir gali įvykti katastrofa – žmogus gali mirti. Mechanizmas, kuris užveda visą trombozių susidarymą, gali būti gripo infekcija.

– Kodėl šiemet gripo atmaina, susiformavusi dar 2009 m., yra tokia pavojinga, kad pažeidžia gyvybiškai svarbius organus?

 


Šiame straipsnyje: sveikatagripasperšalimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių