Quantcast

Kada kosulys yra nepavojingas, o kada būtina kreiptis į medikus

Kosulys yra apsauginė organizmo reakcija, tad kartais jo visai nereikia bijoti ir net reikėtų džiaugtis, kad jis yra, LRT RADIJUI sako pulmonologė Jovita Mažeikienė. Tačiau, jos teigimu, savaitė kosulio jau yra ilgai, tad reikėtų sunerimti ir nuvykti pas gydytoją pasikonsultuoti, kad jis nusistatytų kosulio priežastį ir paskirtų tinkamą gydymą.

– Kodėl žmonės kosi?

– Kosulys yra apsauginė organizmo reakcija, tad kartais jo visai nereikėtų bijoti ir net reikėtų džiaugtis, kad jis yra, nes kosėdami mes atkosime svetimkūnius, kurie papuola į kvėpavimo takus. Žinoma, rimtesnė situacija tada, kai kosulys stiprėja, intensyvėja, tampa epizodinis, priepuolinis, tęsiasi ilgiau.

– O jei žmogus kosi savaitę, nuo kosulio ima skaudėti ir pilvo raumenis, ir gerklas. Savaitė kosulio daug?

– Savaitė kosulio jau yra ilgai, tad reikėtų sunerimti ir nuvykti pas gydytoją pasikonsultuoti, kad jis nusistatytų kosulio priežastį bei sukėlėją ir imtųsi veiksmų kosulį slopinti.

– Kartais būna, kad tos savaitės ir pakanka – kosulys praeina. O jeigu jis yra lėtinis, tęsiasi dvi savaites, tris, kaip tada elgtis?

– Jei kosulys trunka daugiau nei tris savaites, manoma, kad jis yra lėtinis. Tačiau, jei tai yra ūmus epizodas, jau pirmą savaitę kosulys stiprėja, intensyvėja arba išlieka toks pat, kosint skauda ir raumenis, ir gerklė išdraskyta, ir jaučiatės blogai, tada jau reikėtų sunerimti ir pasikonsultuoti su gydytoju.

Lėtiniai kosuliai gali būti labai rimtų ligų, pavyzdžiui, tuberkuliozės, priežastis. Vaikams įtarti tuberkuliozę padeda ne tik kosulys – tokiu atveju reikėtų pasidaryti Mantoux mėginį, krūtinės ląstos rentgenogramą. Suaugusiesiems dažniausiai atliekama krūtinės ląstos rentgenograma. Tačiau, jei kosulys trunka savaitę, bet pamažu silpnėja, retėja, gerai atsikosima, bendra savijauta yra puiki, tada galbūt tai virusinė infekcija, kuri, kaip atėjo, taip ir praeis.

– Akcentuojama, kad viruso antibiotikai neveikia, o gydytis galima arbatomis, kitais net ne medikamentiniais būdais.

– Jei kosulį sukelia virusas, žinoma, antibiotikai nepadės. Dabar žmonės jau daug rečiau prašo antibiotikų ir paprastai stengiasi gydyti paprastomis simptominėmis priemonėmis. Tačiau, jei kosulys virusinis, tai nereiškia, kad nereikia jokių kitų vaistų. Gali būti, kad kosulį reikia truputėlį padrėkinti, kad būtų lengviau atsikosėti. O esant bronchų spazmui, kad būtų lengviau išsikosėti, reikia vaistų, plečiančių bronchus.

– Ką daryti, jei nepavyksta atsikosėti?

– Reikia žiūrėti, kas kosulį sukelia. Sausą kosulį dažniausiai sukelia nosiaryklės uždegimai, tad kartais užtenka inhaliacijų, čiulpinukų, galima gerti skystinamųjų vaistų, daug arbatų. Kita vertus, sausą kosulį gali sukelti užsikimšusi nosis, tad šiuo atveju padėtų ir vaistai nosiai. Kita vertus, sausą kosulį gali sukelti astmos priepuolis, tada reikia kitos grupės vaistų. Taigi, jei turimos priemonės nepadeda, nereikėtų labai ilgai laukti. Pas gydytoją reikėtų eiti tada, kai kosulys nepraeina, yra intensyvus ir kai bendra savijauta yra prasta.

– Kosint reikia gerti daug skysčių. Kokių?

– Savo pacientams dažnai sakau – duokite vaikams tai, ką jie mėgsta: arbatos, kompoto, užpilų, paprasto vandens. Nereikėtų gerti vienos rūšies arbatos, pavyzdžiui, visą dieną tik čiobrelių. Turėtų būti stiklinė čiobrelių, stiklinė šalpusnių, stiklinė ramunėlių arbatos.

– Ar padėtų inhaliacijos su soda ar druska? Gal galima karštoje vonelėje pamirkyti kojas?

– Dažniausiai visos šios priemonės tikrai padeda vos ligai (kosuliui, slogai, gerklės skausmui) prasidėjus. Tačiau reikėtų būti labai atsargiems, ypač su mažais vaikais, kad jie neapsiplikytų.

– O kompresai, garstyčios, įtrynimai eteriniais aliejais?

– Šios priemonės ne tiek slopina, kiek mažina kosulį. Apie garstyčias nuomonės labai dviprasmiškos – vieni sako, kad labai veikia, kiti – kad nelabai. Kalbant apie inhaliacijas ir įtrynimus, svarbu žinoti, kad kosintis žmogus turi būti nealergiškas naudojamoms priemonėms.

– Kosulį provokuoja ir alergenai – jei žmogus alergiškas, jis gali sirgti ir  bronchine astma. Kaip reikia stiprinti bronchus ir plaučius?

– Jei  žmogus kosi dėl to, kad sukėlėjas ir dirgiklis yra alergenas, reikės specifinio gydymo. Tačiau, jei kosulys drėgnas, ypač kai sergama bronchitu ir daug skrepliuojama, labai gerai vibraciniai krūtinės ląstos masažai.


Šiame straipsnyje: kosulysmedicinasveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

vežys

vežys portretas
Kosejo mama visus metus,ypač naktimis, po 2 menesius lauke pulmonologų konsultacijų , dare rentgeną , nieko nerado ,o kai mama nebepasikeldavo lovoje ,nusilpo totaliai ir svetimkūnį pradejo jausti gerkleje, krauju atsikoseti, na, tiesiog mire vežys.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių