Quantcast

Ką turi žinoti tėvai, norintys, kad vaikų dantys būtų tiesūs

Kai kemšasi nosis, liežuvis nusileidžia žemyn ir vaikas ima kvėpuoti pro burną, o tai lemia ne tik kreivus dantis, bet ir netaisyklingą laikyseną, LRT RADIJUI sako gydytoja odontologė Giedrė Kobs. Medicinos mokslų daktarės teigimu, stebint savo vaikus, laiku juos nuvedant pas specialistus ir maitinant tinkamais produktais, lyginamojo dantų lanko ir kitų problemų tikrai galima išvengti.

– Kas lemia netaisyklingą žandikaulio susiformavimą ir kreivus dantis?

– Viskas prasideda labai anksti, kai mama neatkreipia dėmesio, kad kūdikiui užsikemša nosis. Kai kemšasi nosis, liežuvis nusileidžia žemyn ir vaikas ima kvėpuoti pro burną. Amerikoje atliktos studijos su beždžionėmis parodė, kad, užkimšus nosį ir kažką įmontavus į gomurį, liežuvis  nusileidžia į apačią, o dėl to deformuojasi veidas.

Jei mama neatkreipia dėmesio, kad vaikas įprato kvėpuoti pro burną, jis dažniau serga alergine sloga, nes jo kraujyje padaugėja histamino. Kitas svarbus dalykas – laikysena. Kai užsikemša nosis, žmogus visada pakelia galvą aukštyn. Tačiau žiūrėti aukštai jis negali, todėl visas korpusas palinksta į priekį. Dėl to kenčia mentės, nebėra vadinamųjų suvestų menčių.

Jei nepašalinama sloga ir laikysena nekoreguojama, žmogui tampa patogu kvėpuoti per burną. Liūdna statistika rodo, kad per 50 proc. lietuvių kvėpuoja per burną, o jei ir įpranta kvėpuoti pro nosį, jų liežuviai vis tiek lieka apačioje. Dėl to yra tiek daug kreivų žandikaulių.

Viskas gali prasidėti nuo paprastos infekcijos. Svarbu žinoti, kad nosis reikia išvalyti – galima atlikti nosies skalavimus Himalajų druskos tirpalu, jūros sūrumo vandeniu. Reikia daryti viską, kad žmogus, susirgęs sloga, galėtų toliau kvėpuoti per nosį, tai svarbiausia.

– Kaip su kreivais dantimis susijusi sloga ir kvėpavimas pro burną?

– Kai žmogus susigadina laikyseną, jis gali turėti per aukštą gomurį, o šis užima vietą sinusams – apvaloma mažiau oro, drėkinimas vyksta ne taip, kaip turėtų. Dabar žinoma, kad kvėpavimas pro nosį pagamina gyvybinę NO molekulę, už kurią 1992 m. skirta Nobelio premija. Kai liežuvis nusileidžia į apačią, viršutinis žandikaulis tampa per siauras. Gražius, taisyklingus žandikaulius ir dantis turi tie žmonės, kurių liežuvis atitinka viršutinio žandikaulio formą, o ne apatinio.

– Kurioje vietoje turi būti liežuvis? Kodėl akcentuojama, kad tam turi įtakos mūsų laikysena?

– Visas liežuvis turi būti prie gomurio, prie viršutinio žandikaulio. Jei žmogus turi kuprą, jo liežuvis nebūna visas prie gomurio. Jis tiesiog negali. Tokiu atveju liežuvį reikia švelniai laikyti prie gomurio.

Kadangi dantys turi būti nepraskėsti, liežuvis – ne tarp dantų, o visas prie gomurio, šis žalingas įprotis šalinamas – skiriami specialūs pratimai ir liežuvis per 21 dieną atsiduria ten, kur reikia. Žinoma, jeigu jam yra vietos.

– Kada tėvai turi vesti vaikus pas gydytoją ir aiškintis dėl vaiko sąkandžio ir žandikaulio?

– Reikia pradėti nuo pradžios – kas liežuvį pakelia prie  gomurio. Tai – ilgas (metus ar net dvejus) maitinimas krūtimi. Afrikoje kūdikiai krūtimi maitinami iki trejų metų, todėl liežuvis natūraliai  būna savo vietoje, išsivysto platus viršutinis žandikaulis platus ir gražus veidas. Kai liežuvis yra prie gomurio, jis apsivalo savaime, kas yra sveika. O kinai vien pagal liežuvio apnašas diagnozuoja ligas. Beje, liežuvis pats stipriausias žmogaus raumuo.

– Kaip išvengti lyginamojo dantų lanko?

– Vaikas turi valgyti kuo kietesnį maistą: ropes, burokėlius, duonos plutą, džiūvėsių. Duoną galima pakepti. Daržovės, sėklos – pagrindinis sveikatos šaltinis. Valgome vynuoges ir išspjauname kauliukus, kurie naudingi kaip profilaktinė priemonė nuo vėžio ir senėjimo. Taigi juos reikia kramtyti.

Kuo minkštesnis maistas – tuo kreivesni dantys. Jei vaikas per dieną kieto maisto valgo 20 min., tai geriausiai padės išvengti lyginamojo dantų lanko. Kramtomųjų raumenų formavimasis lemia žandikaulio augimą, stiprina jo padėtį, viršutinis žandikaulis turi paslankių kaulų, todėl išjuda, o pagal jį atsistoja apatinis žandikaulis.

Prieš 250 metų kreivų dantų praktiškai nebūdavo. Tai patvirtina ir antropologai, kurie tyrinėja kaukoles. Taigi su civilizacijos atsiradimu atsirado ir kreivi dantys. Mutacija vyksta per dvi kartas, t. y. labai greitai.

– Kai 8–10 metų vaikui keičiasi dantys, susizgrimbame, kad kažkuris dantukas netelpa. Kaip to išvengti?

Geriausia ketverių metų vaiką nuvesti pas specialistą, nes yra indikatorinė liniuotė, kuri parodo, kaip formuojasi žandikaulis ir dantys. Kitas požymis – tarp pieninių dantų turi būti tarpai. Jeigu jų nėra, reikia susirūpinti. Taigi pradėti gydyti reikia kuo anksčiau. Vien pakeitę mitybos racioną, galime pagerinti padėtį. Taip pat tėvai turi parodyti vaikus specialistui, kai dygsta šešti dantys.

– Ką turi žinoti tėvai, turintys mažų vaikų?

– Sveiko vaiko požymis – visada sučiauptos lūpos. Jei lūpos praviros, galima sakyti, kad ir stuburas, ir dantys bus kreivi. Nosis nėra dekoracija, per ją reikia kvėpuoti, o burna – valgyti ir kalbėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DAIVA

DAIVA portretas
Ka turi zinoti tevai, apie vaiku dantis?.... JEI PINIGINEJ VEJAI SVILPIA..... NE RUDENI.O ISTISUS METUS...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių