Quantcast

Jei virtuvėje apsigyveno maistinės kandys

"Namuose priviso maistinių kandžių. Viską išvalau, išmetu sugedusias kruopas, bet po mėnesio kito vėl tas pats. Didžiausia bėda, kad turiu įtarimą, jog būsiu išvirusi vaikui košę su kirmėlėtomis manų kruopomis. Kadangi kirmėlių buvo nedaug, laiku nepastebėjau. Ar tokios kruopos gali pakenkti žmogaus sveikatai?" –  klausia 32 metų Žaneta.

Maistinės kandies patelė padeda net iki pusės tūkstančio kiaušinėlių. Iš jų apie 60 procentų virsta lervomis, arba kitaip tariant vikšrais, o likusieji – išsiritusių vikšrų maistu. Jei namuose pastebėjote bent vieną kandį, reikėtų imtis priemonių. Visų pirma – atidžiai apžiūrėti spintelėse ir lentynose esančius produktus: kruopas, miltus, dribsnius, saldumynus, džiovintus vaisius, riešutus, džiovintus grybus, sausainius, džiūvėsėlius, arbatžoles, kavą ir net sausą naminių gyvūnų ėdalą. Pažeistuose produktuose pastebimos lervų išnaros, kokonai ir išmatos. Kartais net pačios kandys.

Norint atsikratyti šių nemalonių įnamių, būtina išmesti visus įtartinus produktus. Maistinių kandžių židinys gali būti ir nepradarytose pakuotėse. Kadangi jose būna mikroskopinių skylučių, kurių visiškai užtenka užkratui patekti. Taip pat būtina kruopščiai išvalyti spinteles ir lentynas, kad neliktų pribyrėjusių produktų likučių.

Atsako specialistė

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė- valstybinė maisto produktų inspektorė Aurelija Drumstienė:

- Kai kalbame apie maistinių kandžių naikinimą, pirmiausia reikia pasirūpinti apsauga, kad jų iš viso neatsirastų. Pirma, visus birius produktus, tai yra kruopas, taip pat sausainius, reikia stengtis laikyti sandariuose induose. Antra, nekaupti didelių atsargų. Pirkti tiek, kiek suvartojate per mėnesį laiko.

Na, o jei jau pastebėjote, kad namuose ėmė skraidyti vadinamieji „ugniukai“ – maistinės kandys, tuomet reikia susirasti šaltinį, kur jos veisiasi. Tuomet sandariai supakuoti į polietileninį maišelį ir išmesti. Taip pat rekomenduojama gerai apžiūrėti visus šalia esančius produktus ir jei kyla bent menkiausias įtarimas, kad jie gali būti užkrėsti, pašalinti. Tą vietą, kurioje buvo sandėliuojami produktai, reikėtų išvalyti vandens ir acto arba muilo tirpalu. Spintelės paviršius rekomenduojama padengti eteriniais aliejais. Maistinės kandys nemėgsta intensyvių kvapų. Pavyzdžiui, galima panaudoti levandų arba arbatmedžio eterinius aliejus.

Kitą kartą, jei jau perkami didesni kiekiai, būtina iš karto viską sandėliuoti sandariose pakuotėse.

Nei maistinių kandžių kiaušinėliai, nei lervos, nei suaugėliai nekelia jokio pavojaus žmonių sveikatai. Jos gali pakenkti nebent gamybos proceso metu, ruošiant malybos produktus: paveikiama grūdo endosperma. Taip vadinama ta grūdo dalis, iš kurios gaunami aukščiausios rūšies miltai. Grūdai tampa nekokybiški. Žmogui tai – estetinė problema: nemalonu kruopose rasti kirmėlę ar matyti namuose skraidančias maistines kandis. Tad net nepastebėjus ir išvirus košę iš užkrėstų kruopų apsinuodijimo tikimybės nėra.


Šiame straipsnyje: sveiaktakandysnamai

NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
...nusipirkau pora kinietisku uodu baidykliu... ir ramu? O nepagalvojote,kokius nuodus skleidzia tos gaudykles? Patys juk irgi bunate tose patalpose. Nemanau,kad cia gera mintis.

Čiubaka

Čiubaka portretas
užpernai buvo užsiveisę, viską išmečiau, šokoladus, kruopas laikau šaldytuve. Nusipirkau porą kinietiškų uodų baidyklių (tos kur į rozetę dedasi) ir ką, ramu nei musių nei kandžių namie

tiesiog

tiesiog portretas
vertingesniu produktas tampa gyvos lastelienos panaudojus ..... kramtom toliau ramiai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių