Quantcast

JAV vaikui pirmąkart persodinitos abi rankos

  • Teksto dydis:

Aštuonmetis amerikietis tapo jauniausiu pasaulyje pacientu, kuriam buvo atliktas abiejų rankų persodinimas, antradienį pranešė Filadelfijos vaikų ligoninė (CHOP).

Chirurgams prireikė 10 valandų atlikti šiai itin sudėtingai operacijai. Pacientu tapo Baltimorėje gyvenantis Zionas Harvey (Zajonas Harvis), anksčiau patyręs sunkią infekciją, dėl kurios jam buvo amputuotos abi plaštakos ir persodintas inkstas.

Besišypsantis ir ne pagal metus subrendęs vaikas likęs be rankų išmoko valgyti, rašyti ir netgi žaisti kompiuterinius žaidimus.

Dabar jis sakė laukiantis, kad galės mėtyti kamuolį abiem rankomis.

Ruošiantis atlikti tą nepaprastą operaciją, buvo sutelkta 40 gydytojų, asistentų ir kitų medikų komanda; joje dalyvavo plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos, anesteziologijos ir radiologijos specialistai.

Chirurgai pirmiausiai kruopščiai sujungė kaulus, po to susiuvo kraujagysles. Atkūrus kraujotaką, chirurgai sujungė sausgysles, raumenis ir nervus.

„Zionas dėl inkstų persodinimo po jo patirtos infekcijos tapo kandidatu (rankų) persodinimui, nes jis jau vartojo vaistus nuo audinių atmetimo“, – sakė CHOP rankų transplantacijos programos vienas iš vadovų Benjaminas Changas (Bendžaminas Čangas).

Z.Harvey privalo kasdien vartoti vaistus, slopinančius jo organizmui svetimų audinių atmetimo reakciją. Gydytojai sakė, kad pacientas galės grįžti į Baltimorę po kelių savaičių.

„Ši operacija buvo kelerius metus trukusių mokymų ir kelis mėnesius trukusio planavimo bei nuostabios komandos ruošimo rezultatas“, – sakė chirurgas L.Scottas Levinas (L.Skotas Levinas).

Pensilvanijos ligoninės „sėkminga pirmoji abiejų suaugusiojo rankų transplantacija, atlikta 2011 metais, suteikė mums pagrindą pritaikyti sudėtingus metodus ir koordinuoti planus, reikalingus atlikti tokio pobūdžio komplikuotą procedūrą vaikui“, pridūrė jis.

Pirmoji pasaulyje abiejų rankų plaštakų ir riešų persodinimo operacija buvo atlikta 2000 metų sausį Liono mieste Prancūzijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių