Quantcast

JAV nerimą kelia į poliomielitą panašios retos ligos protrūkiai

  • Teksto dydis:

Jungtinėse Valstijose šį rudenį padažnėjusi reta į poliomielitą panaši liga, sukelianti ja užsikrėtusiųjų – daugiausiai vaikų – paralyžių, kelia nerimą šalies sveikatos apsaugos tarnyboms.

Kol kas nežinoma jokio specifinio gydymo šiai ligai, vadinamai ūminiu vangiuoju mielitu (Acute Flaccid Myelitis, AFM).

Kai kurie AFM užsikrėtę pacientai greitai pasveiksta, bet kitiems gali būti paralyžiuotos rankos ir kojos. Praeitais metais JAV mirė vienas vaikas, paveiktas ligos, pažeidžiančios nugaros smegenis.

Nuo rugpjūčio iki rugsėjo Amerikoje užfiksuota kelios dešimtys susirgimo AFM atvejų, antradienį pranešė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC). Panašūs protrūkiai taip pat buvo užfiksuoti 2014 ir 2016 metais.

„Kol kas tai mįslė, ir mes to dar neišsiaiškinome“, – sakė CDC Nacionalinio imunizavimo ir kvėpavimo ligų centro direktorė Nancy Messonnier (Nensi Mesonjė).

Nuo 2014 metų Jungtinėse Valstijose buvo patvirtinti 386 užsikrėtimo AFM atvejai. Didžioji dauguma šių pacientų buvo jaunesni kaip 18 metų. Statistika rodo, kad susirgusiųjų AFM vidutinis amžius yra ketveri metai.

Šiemet užfiksuoti 62 patvirtinti atvejai – panašiai kaip per sergamumo pliūpsnius 2014 ir 2016 metais, pažymėjo CDC. Tačiau šios ligos sezonas dar nesibaigė, o medicinos įstaigos dar aiškinasi kelis įtariamus užsikrėtimo AFM atvejus.

Ligos šaltinis taip pat tebėra nežinomas. Nors AFM simptomai panašūs į poliomielito, šią ligą sukelia ne poliomielito virusas.

„CDC ištyrė visus AFM pacientų išmatų mėginius, ir nė viename mėginyje neaptikta polioviruso“, – pabrėžė N. Messonnier.

Tikėtina, kad ligą sukelia kuris nors enterovirusas arba rinovirusas. Kita vertus, šių patogenų rasta tik kelių pacientų organizmuose, ir ši prielaida nepaaiškina, kodėl užsikrėtimo atvejų padažnėja vasaros pabaigoje.

Geografiniai veiksniai taip pat neatrodo susiję: patvirtinti susirgimo atvejai buvo išsibarstę 22 iš 50 Amerikos valstijų.

„Nežinome, kam gali būti didesnė rizika susirgti AFM arba priežasčių, kodėl jiems rizika gali būti didesnė. Ne visiškai suprantame AFM ilgalaikius padarinius“, – pripažino N. Messonnier.

Vienas mokslininkams žinomas dalykas – kad per metus šia liga Jungtinėse Valstijose užsikrečia vienas iš milijono gyventojų.

„Tėvams reikia žinoti, kad AFM – labai retas, net jeigu dabar stebime užsikrėtimo atvejų pagausėjimą“, – sakė N. Messonnier.

„Žinome, kad kai kuriems pacientai, kuriems buvo diagnozuota AFM, greitai pasveiko, o kai kuriems paralyžius tęsėsi' jiems reikalinga ilgalaikė priežiūra“, – pridūrė pareigūnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ane?

ane? portretas
Mažiau savo cheminėse ir biologinėse laboratorijose, kurios išmėtytos po visą pasaulį, JAV užsiiminėtų nesąmonėmis , - mažiau pasaulyje atsirastų visokių ŽIV-ų, Ebolų ir t.t ir t.t ir t.tt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių