Quantcast

Išsvajotieji skiepai: ramiai miegos ne visi tėvai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras džiaugiasi, kad pradėjus nemokamai skiepyti vaikus nuo klastingos meningokokinės infekcijos tėvai galės ramiau miegoti. Tačiau ramiu miegu mėgausis ne visi.

Gimė per anksti

Nuo liepos pradžios vaikai nuo meningokokinės infekcijos skiepijami valstybės lėšomis, tačiau tik tie, kurie gimė ne anksčiau kaip gegužės 1 dieną.

"Meningokoko B infekcija yra itin klastinga liga, neretai ištinkanti žaibine forma ir pasibaigianti mirtimi, todėl ši labai laukta vaikų skiepų kalendoriaus naujovė ne tik saugos kūdikių gyvybes, bet ir leis ramiau miegoti jų tėvams", – rašoma Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro pranešime.

Uostamiesčio skiepų kabinete dirbančios slaugytojos iš kai kurių tėvų išgirsta apgailestavimų, kad jų vaikas gimė keliomis dienomis per anksti. Tad, norėdami apsaugoti mažylį nuo klastingos infekcijos, tėvai turės susimokėti patys.

Kiti tėvai neslepia apmaudo, kad už valstybės lėšas bus skiepijama tik maža dalis vaikų. Kai nuolat dejuojama dėl demografinės padėties, esą buvo galima rasti pinigų ir šiek tiek vyresniems vaikams. Tiems, kuriems ši infekcija pavojingiausia.

Neišvengiama aukų

Meningokokinė infekcija – dar palyginti dažnai mirtina liga.

Per pastaruosius dešimt metų nuo šios infekcijos Lietuvoje mirė 61 žmogus, pernai – 11, iš jų – penki vaikai iki penkerių metų.

Šiemet meningokokine infekcija jau susirgo septyniolika žmonių, du vaikai mirė.

Pernai Klaipėdos apskrityje šia liga sirgo trys vaikai: 2, 4 ir 17 metų. Dar prieš porą metų buvo užfiksuoti keturi meningokokinės infekcijos atvejai: tuomet sirgo du dar pirmojo gimtadienio nespėję sulaukti kūdikiai ir du dvimečiai.

Prieš trejus metus Kretingoje nuo meningokokinės infekcijos mirė 14 metų paauglė.

Labiausiai puola vaikus

Pačios pavojingiausios ligos formos – meningokokinis sepsis ir žaibinė meningokokemija, galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas.

"Meningokokinė infekcija labai klastinga. Ankstyvieji jos požymiai panašūs į peršalimo ligų. Tai karščiavimas, stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, bendra intoksikacija. Meningokokemijai būdingas hemoraginis – tamsiai vyšninės spalvos, turinčios pilką atspalvį, paspaudus neblykštantis – bėrimas, kuris atsiranda pirmą ligos dieną. Pirmiausia išberia šlaunis, sėdmenis, blauzdas, vėliau pažastis, liemenį, veidą", – požymius ir pavojus vardijo šeimos gydytoja Rimantė Pakutkienė-Aleksė.

Ji pabrėžia, kad meningokokinė infekcija labiausiai puola vaikus, nes jų imunitetas dar tik formuojasi. Dauguma mažųjų lanko darželius, mokyklas ir užsikrečia vieni nuo kitų.

Būtina gydytojo apžiūra

Į Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vakcinų sandėlį buvo pristatyta 20 000 dozių vakcinos "Bexsero" nuo B tipo meningokokinės infekcijos.

Pirma vakcinos dozė nuo meningokokinės infekcijos suleidžiama antrą gyvenimo mėnesį, kitą – po dviejų mėnesių, o trečioji dozė daroma antraisiais gyvenimo metais.

Prieš paskiepijant būtina apsilankyti pas šeimos gydytoją. Pagal naują sveikatos apsaugos ministro įsakymą, nuo pernai kiekvienas žmogus prieš skiepijant turi būti apžiūrėtas.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro imunoprofilaktinio darbo koordinatorė ir slaugytoja Natalija Jaremčiuk paaiškino, kad kartais tėvams vaikas atrodo vizualiai sveikas, tačiau iš tikrųjų, pavyzdžiui, gali būti paraudusi gerklė.

Vaikams iki metų vakcina suleidžiama į šlaunį, o vyresniems nei metų – į petį.

Kainos – nemažos

Skiepų paklausa priklauso ir nuo sezoniškumo. Dabar žmonės aktyviau skiepijasi nuo erkinio encefalito. Prognozuojama, kad norinčiųjų pasiskiepyti nuo meningokokinės infekcijos padaugės rudenį, kai daugelis sugrįš į darželius ir mokyklas.

N.Jaremčiuk pastebi, kad tarp vaikus auginančių tėvų paklausi ir mokama vakcina nuo meningokokinės infekcijos. Norinčiųjų paskiepyti atžalas antplūdžio sulaukiama, kai žiniasklaidoje nuskamba žinia apie naują infekcijos auką.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centre prirašyti pacientai skiepijami už šiek tiek daugiau nei 80 eurų, kitose gydymo įstaigose vakcinos kainos – labai įvairios, gali skirtis net keliomis dešimtimis eurų. Jos kaina svyruoja nuo 90 iki 135 eurų.

Jei šeimoje auga daugiau nei vienas vaikas, suma susidaro kur kas didesnė.

Kiek reikia vakcinos dozių, priklauso nuo vaiko amžiaus: pasak slaugytojos, iki dvejų metų reikia 3 dozių, o vyresniems pakanka ir dviejų.

N.Jaremčiuk pastebi, kad mokama vakcina tėvai dažniau skiepija 2–3 metų vaikus, dar nelankančius darželio.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento duomenimis, per 2017 m. nuo B tipo meningokokinės infekcijos pirma vakcinos doze už savo pinigus pasiskiepijo 309 Klaipėdos miesto gyventojai, iš jų – 304 vaikai.

Išvengia komplikacijų

Pasak šeimos gydytojos, skiepai šimtu procentu nuo meningokokinės infekcijos neapsaugo, bet baisiausių komplikacijų, žaibinės formos išvengti padeda.

Infekcija plinta lašeliniu būdu per orą nuo sergančio žmogaus arba bakterijų nešiotojo. Užsikrečia ne visi ir ne visuomet tie, kurių imunitetas silpnas. Gydytoja R.Pakutkienė-Aleksė patvirtino, kad šia liga suserga ir gerai išsivystę, stiprūs vaikai.

Lietuvoje vyrauja B tipo meningokokas. A ir C tipo meningokokai labiau paplitę Afrikos šalyse, Airijoje, Anglijoje, Islandijoje, nuo jų vakcina išrasta anksčiau.

Skiepai – skausmingi

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistų teigimu, vakcina labai skausminga, be to, ji gali sukelti karščiavimą, paraudimą injekcijos vietoje, odą gali išberti, vaikas gali tapti irzlus, neįprastai verkti, gali vemti.

"Karščiavimas po skiepų – nepavojingas, tai normali reakcija į vakciną. Siekiant ją sumažinti, pirmo ir antro skiepijimo metu arba kaip įmanoma greičiau paskiepijus, yra skiriamas paracetamolis", – apie būtinas profilaktikos ir reakcijos slopinimo priemones aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė S.Kunickienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras nurodo, kad vienam iš šimto ar vienam iš tūkstančio paskiepytųjų gali prasidėti traukuliai kaip karščiavimo padarinys, gali išsivystyti egzema, dar rečiau – dilgėlinė ar Kavasaki liga.

Teigiama, kad tai būdingiau vyresnio amžiaus vaikams, skiepijant dviejų mėnesių kūdikius tokių atvejų pasitaiko itin retai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vas

vas portretas
Skiepuose yra gyvsidabrio,tikrai neskiepiciau savo vaiko

Higiena

Higiena portretas
Nuotrauka netinkama: be pirštinių, žiedas, ilgi nagai - higienos normų pažeidimai.

butina

butina portretas
skiepit visus vaikus be isimties.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių