Quantcast

Ir neregės akys gali būti gražios

  • Teksto dydis:

Pasaulyje yra persodinama donorinė ragena, tačiau akys – ne. Tuomet jas praradusiuosius gelbsti dirbtinės akys, arba kitaip – akių protezai.

Atlieka daugybę funkcijų

Teiginys, kad akys yra sielos veidrodis, lieka beprasmis, kai žmogus netenka regėjimo. Dar blogiau – kai netekus akių, dėl sunkių sužalojimų ar kitų priežasčių, medikai būna priversti jas pašalinti. Tuščios akiduobės liudytų nebent sielos skausmą.

Vis dėlto nusiminti neverta. Šiuolaikinės technologijos leidžia pagaminti akių protezus, kurie savo išvaizda nesiskiria nuo tikrų akių: atkuriama ir rainelė, ir vyzdys, o ant baltosios akies obuolio dalies – skleros – pavaizduojamos smulkios kraujagyslės.

Akių protezai yra būtini ne tik dėl kosmetinio vaizdo. Jie yra neišvengiami, nes atlieka svarbias sveikatai funkcijas. Netgi veido išraiškai turi įtakos – palaiko normalią jo formą, nes kai kurie veido raumenys yra prisitvirtinę prie akiduobės kraštų.

Kiekvienas – unikalus kūrinys

Tokius protezus vaikams ir suaugusiesiems gamina vienintelė įmonė Lietuvoje – „VPL Akių protezavimo centras“. Kiekvienas protezas yra unikalus rankų darbo kūrinys. Jų autoriai ir implantuotojai – okuliaristai (taip vadinami akių protezuotojai), turintys medicininių, inžinerinių, meninių žinių ir gabumų bei daugiau kaip 20 metų šio darbo patirtį.

Gamybai dažniausiai naudojama pati geriausia žaliava – vieno iš labiausiai pasaulyje vertinamų gamintojų „Augenprothetik Lauscha GmBH“ stiklas su kriolitu. Tai drėgna medžiaga, kuri beveik nesukelia alerginių reakcijų. Stiklas su kriolitu yra kietas, todėl mažiau mechaniškai susidėvi, tinka naudoti ilgiau už protezus, pagamintus iš kitų medžiagų.

Iš stiko su kriolitu pagaminti protezai pasižymi natūraliai akiai būdingu šviesos atspindėjimu ir imituoja tikros akies išvaizdą geriau nei plastmasiniai protezai. Jei žmogus žiūri į veidrodį iš 1,5 m atstumo ir abi akys atrodo panašios, tai rodo aukštą akies protezo kokybę.

Stiklo su kriolitu akių protezų gamyba užtrunka tik vieną dieną. Protezas gaminamas pacientui esant šalia, nes pritaikomas individualiai. Iš šios medžiagos pagaminti akių protezai turi būti keičiami vieną kartą per dvejus metus.

Po operacijos

Protezai gali būti pagaminti ir PMMA medžiagų – plastiko. Tokie protezai yra nedūžtantys, todėl jie nepakeičiami ligoniams, turintiems voko defektą arba sunkumų dėl protezo priežiūros.

Ypatingais atvejais gaminamas mažesnis protezas – sfera. Jis padeda palaikyti ir skatinti akiduobės gijimą bei išsaugoti veido simetriją, kai vaikas gimė be akies arba su mažesniu akies obuoliu ir akiduobė yra labai siaura. Jis tinka ir kaip tarpinė pagalbinė priemonė ligoniams, kuriems kelis kartus buvo atliktos akiduobės operacijos.

„Valtera protēžu laboratorijos“ specialistai Rygoje gamina ir ektoprotezus, skirtus ryškiems veido defektams akies orbitos srityje pašalinti ir po ekzenteracijos, kai pašalinami vokai, akies obuolys ir akiduobės audiniai. Tai protezai iš silikono ir PMMA medžiagų su prijungtais kūno spalvos dirbtiniais vokais ir trūkstamomis veido dalimis – skruostu, antakiu, smilkiniu.

„VPL Akių protezavimo centras“ gamina ir pooperacinius protezus. Jie naudojami praėjus 3–5 dienoms po akių operacijos, kad akiduobė geriau užgytų ir būtų parengta toliau protezuoti.

Galiojimo laikas

Dėl funkcinių ir kosmetinių priežasčių rekomenduojama reguliariai keisti protezus:

vaikams iki 12 metų – du kartus per metus;

vaikams nuo 12 iki 18 metų – vieną kartą per metus;

suaugusiesiems – vieną kartą per 2 metus.

Visi „VPL Akių protezavimo centro“ pacientai turi teisę gauti ir nustatytu laiku keisti 100 proc. valstybės lėšomis finansuojamą individualų akies protezą, jei jį skiria gydytojas oftalmologas ir pacientas yra draustas privalomuoju sveikatos draudimu.

Istorija liudija

2007 m. vasario mėnesį Irano pietryčiuose šios šalies bei Italijos archeologų ekspedicija atrado dirbtinę akį, kuri, manoma, buvo pagaminta prieš 4 tūkst. 800 metų. Tai pusės sferos ir 2,5 cm skersmens objektas, pagamintas iš lengvos medžiagos, panašios į bitumo pastą. Ant akies paviršiaus kruopščiai išraižytas vyzdys ir auksu išdėliotos linijos, lyg saulės spinduliai. Vidinėje protezo dalyje yra dvi skylės, pro kurias, matyt, buvo perveriamas siūlas, kuris laikydavo protezą akiduobėje.

Remiantis ankstesniais šaltiniais, buvo manoma, kad akies protezai pradėti gaminti V a. pr. Kr. Gamybai naudotas dažytas molis, jie buvo pritvirtinami prie drobės ir įstatomi į tuščią akiduobę. Vėliau akių protezams gaminti pradėtas naudoti auksas, brangakmeniai, sidabras, varis, stiklas.

Patys pirmieji stikliniai protezai atsirado Venecijoje. Jų gamybos paslaptys buvo kruopščiai saugomos net iki XVII a. pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių