Quantcast

Inteligentų liga – tuberkuliozė grįžta ir puola vaikus

Už vaikų sveikatą pirmiausia atsakingi tėvai, tačiau būtent jie labai dažnai apkrečia savo vaikus sunkia liga – tuberkulioze. Sergamumas ja darosi pavojingas.

Peštynės ligoninės vestibiulyje

Mažas, gal šešerių blyškaus veido berniukas tiesiog siautėjo ligoninės vestibiulyje. Jis plūdosi rusiškais keiksmažodžiais. To, matyt, neužteko: įtūžęs vaikas akimirksniu prišoko prie bendraamžio ir spyrė jam į pilvą. Tik sudrausmintas stabtelėjo ir it kulka spruko koridoriumi tolyn. Būrys vaikų pasipylė kieman.

Toks vaizdas Kulautuvos vaikų tuberkuliozės sanatorijoje-ligoninėje nėra dažnas, bet pasakojimas apie jį įstaigos vadovų nenustebino. Tuberkulioze daugiau serga apleisti, neauklėti ir tėvų neprižiūrimi ar jų net neturintys vaikai. Jų sanatorijoje-ligoninėje itin padaugėja vasarą. Tuberkulioze serga vis daugiau vaikų ir suaugusiųjų.

Europos Sąjungoje tuberkuliozės židiniu laikomos Baltijos šalys. Lietuvoje sergamumas atsparia tuberkulioze siekia 20 proc., Latvijoje – 17,7 proc. Lenkijoje – 1,6, Prancūzijoje – 1,5, Olandijoje – 0,4 proc.

Bakterijos bijo saulės

Tuberkuliozė – užkrečiama liga. Ją sukelia labai mažutės lazdelės formos bakterijos. Jos atsparios daugeliui aplinkos veiksnių, tačiau jautrios tiesioginiams saulės spinduliams. Juose greičiau žūsta, o ten, kur saulės nėra, išgyvena metų metus.

Kulautuvos pušyne saulės spinduliai pasiekia žemę, nes šių medžių kamienai liauni ir aukšti, vainikai – tik viršūnėse, spygliai – ploni. Sakoma, kad pušys gamina deguonį, kurio taip trūksta plaučių ligomis sergantiems žmonėms. Neatsitiktinai tuberkuliozės sanatorijos steigiamos ten, kur grynas oras, saulėta ir sausa.

Sergantys arba užsikrėtę tuberkulioze vaikai Kulautuvoje gydomi nuo 1949 m., kai šiame pakaunės miestelyje, vadintame kurortu, buvo įsteigta vaikų tuberkuliozės sanatorija. Anksčiau atrodė, kad tuberkuliozė yra inteligentų liga. Praėjusio amžiaus pradžioje ja sirgo žymūs, bet neturtingi Lietuvos žmonės. Jie daug mokėsi, dirbo, prastai maitinosi, todėl buvo neatsparūs užkrečiamoms ligoms. Tačiau kodėl dabar žmonės, nežinantys, kas yra alkis, serga tuberkulioze?

Čia gydomi užskrėtusieji

"Tuberkuliozė yra socialinė liga, neretai netgi naudinga ja sergantiesiems. Ligos gydymas trunka ilgai, todėl ligoniai nemokamai gauna nakvynę, maistą, socialinių lengvatų", – pirmąją priežastį nurodė Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų ligoninės gydytoja Elena Sučilienė.

"Tuberkuliozė pasibeldžia į skurdą ir nešvarą slepiančias duris", – vaizdingai sako Kulautuvos vaikų tuberkuliozės sanatorijos-ligoninės direktorius Petras Budraitis. Ir priduria: tik penktadalis įstaigos pacientų yra iš normalių šeimų.

Per metus čia gydosi apie 600 vaikų nuo 3-ejų iki 18-os. Šiuo metu sanatorijoje-ligoninėje – 135 vaikai.

"Jie neserga plaučių tuberkulioze, yra tik užsikrėtę ja. Sergantieji gydomi izoliuotai, ligoninėse", – paaiškino Kulautuvos vaikų tuberkuliozės sanatorijos-ligoninės direktoriaus pavaduotoja Teresė Girdvainienė.

Mokslo metais vaikai čia mokosi. Dabar atostogos, todėl vien tik gydomi. Periodiškai atliekami tyrimai, nes vaistai bakterijoms sunaikinti yra toksiški: veikia kepenų funkciją, regėjimą, nervų sistemą. Atliekamos sveikatinimo procedūros.

"Gydymo kursas – 70 dienų. Bakterijos numiršta per 1–2 mėnesius", – konstatavo T.Girdvainienė.

Serga gretutinėmis ligomis

Dauguma vaikų serga gretutinėmis ligomis – plaučių, ausų uždegimu, astma ir kitomis. Jas taip pat reikia gydyti. Kiekvienam ligoniui sudaromas individualus gydymo planas, į kurį įeina individuali ir grupinė kineziterapija, psichoterapija, fizioterapijos procedūros, masažas.

"Irutė labai kosti. Tam, kad lengviau atsikosėtų, kvėpuoja vaistus per inhaliatorių", – paaiškino fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Jurga Petružienė.

Mergaitei 11 metų. Kulautuvoje ji jau du mėnesiai. Gyvena Rūkloje su seneliu. Močiutė mirė, mama – Ispanijoje.

Kompleksiniu gydymu siekiama normalizuoti kvėpavimo funkcijas, kraujotaką, sustiprinti organizmą.

Kad serga, paaiškėja atsitiktinai

Tai, kad vaikai užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis, paaiškėja dažniausiai atsitiktinai. Profilaktiniai patikrinimai nebevykdomi.

Kraujavimas yra įsisenėjusios plaučių tuberkuliozės požymis, kai prasideda audinių griuvimas. Ištikus kraujoplūdžiui ir diagnozavus ligą, tiriami visi šeimos nariai, giminaičiai. Tuomet ir paaiškėja, kad vaikai yra užsikrėtę. Jie yra tarsi lakmusas, sugeriantis artimųjų ligas.

Vienas atvira tuberkuliozės forma sergantis ligonis gali užkrėsti 20 žmonių. Bakterijos plinta oro lašeliniu būdu, patekusios į aplinką sergančiam žmogui čiaudint, kosint, net ir kalbant, juokiantis.

"Manymas, kad tuberkulioze serga tik nevalyvi žmonės, yra labai pavojingas. Jie skleidžia bakterijas, kuriomis galima užsikrėsti parduotuvėje, troleibuse ar net gatvėje. Bakterijos limpa prie visų žmonių, tačiau tvarkingai gyvenantieji, tarsi tuo apsidraudę nuo ligos, tik tada tikrinasi sveikatą, kai susiduria su ja", – klaidingą įsitikinimą kritikuoja gydytoja E.Sučilienė.

Organizme bakterijos sukelia pirminę tuberkuliozę – nesunkią plaučių ligą, kuri iš pradžių neturi jokių simptomų. Dėl to tuberkuliozė nevaldomai plinta.

"Rentgenu plaučiai tiriami tik dirbantiesiems pagal profilaktinio tikrinimo reikalavimus. O jei žmogus bedarbis, asocialus, tai ir šliaužioja tempdamas su savimi tuberkuliozės bakterijų spiečių. Negana to, toks žmogus pateks į ligoninės priėmimo skyrių ir lauksime kartu, kvėpuodami tuo pačiu oru. Tuberkuliozės infekcijai imlūs visi žmonės, nepaisant, kad dauguma esame paskiepyti", – apmaudžiai kalbėjo Kulautuvos vaikų tuberkuliozės sanatorijos-ligoninės gydytoja Snieguolė Gromnickienė.

Atvirkščiai proporcingi skaičiai

"Tuščias reikalas kelti problemas, nes jos niekam nerūpi", – moja ranka gydytojas P.Budraitis.

Liga yra sunki, nesigydantieji ją platina ir miršta patys.

"Nebėra tuberkuliozės dispanserių, ftiziatrų, gydžiusių tuberkuliozę. Dabar viskas suversta ant šeimos gydytojų ir pulmonologų pečių. Pirmieji apkrauti darbu ir profilaktikos nevykdo, nieko nežino apie židinius, nes asocialūs žmonės pas medikus nesilanko. Dėl lėšų stokos nepakankamai atliekama tuberkulino testų, padedančių išaiškinti naujai užsikrėtusius tuberkulioze", – vis dėlto išvardijo problemas Kulautuvos vaikų tuberkuliozės sanatorijos-ligoninės vadovas.

Jis pateikia pavyzdį: kai Kaune veikė specializuotas vaikų tuberkuliozės dispanseris, į sanatoriją-ligoninę kasmet buvo atsiunčiama maždaug po 200 tuberkulioze užsikrėtusių vaikų. Šis skaičius kasmet didėjo. Panaikinus dispanserį ir vietoj jo Kauno 2-ojoje klinikinėje ligoninėje įkūrus tuberkuliozės kabinetą, į Kulautuvą gydyti nukreipiama tik po pusšimtį vaikų.

Turėtų rūpintis savivaldybės

Tuberkuliozės profilaktika – skiepai naujagimiams ir tuberkulino testas septynmečiams ir rizikos grupės vaikams. Jai priklauso dažnai sergantys, vaikų namuose, asocialiose šeimose augantys vaikai. Tiek dabar skiriamo dėmesio sparčiai plintančiai ligai, anot gydytojų, yra per mažai. Dar blogiau, anot gydytojos E.Sučilienės, kad daugėja tėvų, atsisakančių skiepyti naujagimius nuo tuberkuliozės.

Šios ligos profilaktika turėtų rūpintis savivaldybės: jos perka tuberkuliną testams ir inicijuoja patikrinimus. Tačiau preparatas Lietuvoje nebegaminamas, užsienietiškas – brangus, ir procesas vyksta labai vangiai.

Nemažą profilaktinį darbą atlieka Kulautuvos vaikų tuberkuliozės sanatorijos-ligoninės specialistai. Jie važiuoja į rajonus ir atlieka tuberkulino testus. Rezultatai liudija, kad tai reikia daryti. Pavyzdžiui, Vienoje Kėdainių rajono mokykloje iš 249 mokinių teigiamas tuberkulino mėginys nustaytas 65-iems, kitoje iš 78 – 14-ai, trečioje iš 112 – 35-iems.

"Mes įvairiausiomis formomis ir progomis, bendraudami su bendrosios praktikos gydytojais, pedagogais, socialiniais darbuotojais aiškiname, kad tik ankstyvas išaiškinimas ir profilaktinis gydymas neleidžia susirgti sunkiomis tuberkuliozės formomis. Vaikus pulmonologai konsultuoja tik tada, kai prašo tėvai, tačiau jie labai retai įtaria, kad vaikas gali būti užsikrėtęs", – apgailestauja gydytoja T.Girdvainienė.

Graudūs vaikų likimai

Per metus 5–6 vaikams diagnozuojama atvira tuberkuliozės forma, kai sergantis žmogus užkrečia kitus.

"Tokia forma sergantis vaikas užkrės klasės draugus", – daro išvadą P.Budraitis ir patikina, kad visi tuberkulioze susirgę vaikai yra išgydomi. Tačiau reikia juos gydyti.

"Kiekvienas vaikas – atskira ir labai jaudinama istorija", – apibendrina gydytoja T.Girdvainienė.

Didžiąją daugumą Kulautuvos vaikų tuberkuliozės sanatorijos-ligoninės pacientų galima pavadinti našlaičiais, turinčiais gyvus tėvus. Taip juos vadina medikai. Tai apleisti, pavargę, neturintys elementarių higienos įgūdžių vaikai. Jie, anot gydytojų, nėra ragavę normalaus maisto, nemoka valgyti su šakute, nekalbant apie peilį. Visų jų istorijas puikiai žino fenomenalios atminties moteris, medicinos registratore čia dirbanti nuo 1962 m., Anelė Orantienė. Pas ją į glėbį puola vaikai, vos pamatę atėjusias jų aplankyti mamas ir bijantys, kad šios jų namo neišsivestų.

"Ateina pas mane dešimties mergaitė ir prašo išleisti į namus. Kai paklausiau, kodėl, atsakė, kad močiutė šiomis dienomis gauna pensiją. Kai nesupratau, kam mergaitei reikia pinigų, atsakė, kad turi juos paimti, nes priešingu atveju mama pragers", – pasakojo direktoriaus pavaduotoja T.Girdvainienė.

Trys vaikinukai susikrovė krepšius ir pasakė grįžtantys į sąvartyną, nes reikia tėvus išlaikyti. Vienas verkdamas prašė cigaretės, nes negali ištverti nerūkęs.

"Dvylikametis sako rūkantis nuo šešerių. Pasiekėme, kad nerūkytų sanatorijos kambariuose. Kai draudžiame rūkyti, atšauna: rūko tėtis, mama ir jie man leidžia", – dalijosi patirtimi P.Budraitis.

Taip plinta tuberkuliozė.


Formos

Tuberkuliozės bakterijos gali paveikti daugelį organų, tačiau pirmiausia pažeidžia plaučius. Užsikrėtus per 2–8 savaites imuninė sistema ima aktyviai ginti organizmą. Specifinės ląstelės – makrofagai, apgaubia tuberkuliozės bakterijas plaučiuose ir taip jas izoliuoja žmogaus organizme. Jos neplinta, neužkrečia kitų, tačiau yra gyvos ir tai reiškia, kad žmogus yra užsikrėtęs tuberkulioze. Tai gali patvirtinti tuberkulino testas. Tai yra vadinamoji neaktyvi tuberkuliozės forma.

Tačiau esant silpnai imuninei sistemai organizmas nepajėgia "uždaryti" tuberkuliozės bakterijų. Tuomet susiformuoja makrofagų ir kitų baltųjų kraujo ląstelių telkiniai plaučiuose, vadinami granulomomis, kurių viduje bakterijos dauginasi. Granulomos didėja ir tampa panašios į mazgelius arba auglius. Jų vidus yra skystesnis, todėl ilgainiui prasiveržia pro sienelę. Taip bakterijos išplinta plaučiuose, o granulomų vietose susiformuoja oru užpildytos ertmės. Jose bakterijos dauginasi ir išplinta visame žmogaus organizme. Toks procesas vadinamas aktyvia tuberkuliozės forma, kuri yra užkrečiama.

Neaktyvi tuberkuliozės forma gali pereiti į aktyvią susilpnėjus imuninei sistemai, vartojant alkoholį, narkotikus, organizmui senstant. Į aktyvią formą tuberkuliozė pereina maždaug kas dešimtam ja užsikrėtusiam žmogui.


Požymiai

Užsikrėtus tuberkuliozės bakterijomis jokie simptomai nepasireiškia. Aktyviai tuberkuliozės formai būdingas kosulys, galimas atsikosėjimas krauju, svorio kritimas, nuovargis, nežymus karščiavimas, šaltkrėtis, apetito praradimas, krūtinės ląstos skausmas kosint ar kvėpuojant. Tuberkuliozė gali pažeisti ne tik plaučius, bet ir kaulus, sąnarius, šlapimo takus, centrinę nervų sistemą, raumenis, kaulų čiulpus ir limfinę sistemą. Jei tuberkuliozė pažeidžia ne plaučius, o kitus organus, simptomai gali būti labai įvairūs, priklausomai nuo to, kokie organai pažeisti. Tuberkuliozei pažeidus stuburą gali skaudėti nugarą, pažeidus inkstus šlapime gali būti kraujo. Tuberkuliozė vienu metu gali pažeisti kelias organų sistemas.


Diagnozė

Tuberkulinas sušvirkščiamas po oda dilbio srityje. Jei toje vietoje per dvi tris paras atsiranda gumbas, vadinasi, žmogus gali būti užsikrėtęs tuberkulioze. Ligą galima diagnozuoti ir specialiu kraujo tyrimu, taip pat ištyrus skreplius, o aktyvią jos formą – krūtinės ląstos rentgenologiniu tyrimu.


Gydymas

Tuberkuliozė gydoma antibiotikais nuo 6 iki 12 mėnesių, kol jos bakterijos visiškai sunaikinamos. Labai svarbu gydytis sistemingai ir baigti visą gydymo kursą. Pažeidus gydymosi režimą gali išsivystyti antibiotikams atsparios tuberkuliozės bakterijų padermės. Jei bakterijos tampa atsparios keliems antibiotikams, tuberkuliozę išgydyti tampa itin sunku. Gydymas tuomet trunka dvejus metus, jis gali sukelti sveikatą trikdantį šalutinį poveikį.


Istorija

Tuberkuliozę sukeliančias 1,5–3,5 mikrono ilgio lazdelės formos bakterijas pirmą kartą 1882 m. atrado vokiečių mokslininkas Robertas Kochas. Vaistai tuberkuliozei gydyti išrasti tik 1943 m., kai JAV mokslininkas Selenas Vaksmenas iš įvairių bakterijų ir pelėsių išskyrė tuberkuliozės bakterijas naikinantį streptomiciną. Lietuvą šis vaistas pasiekė po kelerių metų. Jį galėjo įsigyti tik turtingi žmonės, nes 1 g kainavo 200 rb (gydytojo mėnesio alga buvo 70 rb). Iki to laiko ligoniai buvo gydomi geru maistu ir grynu oru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Taigi, sveikatos reforma susivedė į tai, kad buvo sugriauta kas jau gerai funkcionavo. Tik kad - mainais nieko nesukurta, tik išlaidos išaugo. Tai KAM tai buvo naudinga?

Petras

Petras portretas
Deja ir ši vaikų tuberkuliozės gydymo įstaiga, turinti didelę vaikų tuberkuliozės gydymo patirtį, kvalifikuotus gydytojus, puikias laboratorijas- reorganizuojama ir vargu ar po metų išliks
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių