Quantcast

Indijos patarimas nėščiosioms sulaukė medikų kritikos

  • Teksto dydis:

Indijos vyriausybė pataria nėščiosioms susilaikyti nuo mėsos, kiaušinių ir geidulingų minčių, bet gydytojai sako, kad šis patarimas yra neprotingas ir net pavojingas, turint omenyje ir taip prastą šalies motinų sveikatos padėtį.

Tradiciškai patriarchalinėse Indijos šeimose moterys dažnai paskutinės gauna pavalgyti ir sulaukia sveikatos priežiūros paslaugų. Prasta mityba ir mažakraujystė yra svarbūs veiksniai, nulemiantys didelį motinų mirtingumą Indijoje – vieną didžiausių pasaulyje.

Šioje šalyje 100-ui tūkst. nėštumų 2015 metais teko 174 motinų mirties atvejai. Šie skaičiai yra geresni nei prieš penkerius metus, kai 100-ui tūkst. gyvų gimusių kūdikių teko 205 gimdyvių mirties atvejai, tačiau vis tiek daug blogesni nei Kinijoje (27 gimdyvių mirties atvejai 100-ui tūkst. gimdymų) arba Jungtinėse Valstijose (14 gimdyvių mirties atvejų 100-ui tūkst. gimdymų), nurodo UNICEF.

„Vyriausybė dalija nemoksliškus ir neprotingus patarimus, užuot užtikrinusi maistingą, baltymingą dietą neturtingoms nėščioms moterims“, – sakė ginekologas Arunas Gadre (Arunas Gadrė), kuris gyvena Indijos vakaruose esančiame Punės mieste, bet dirba kaimiškosiose vietovėse.

Vyriausybės bukletas „Motinos ir vaiko priežiūra“ dvelkia religinėmis dogmomis ir ignoruoja plačiai pripažįstamus medicininius įrodymus, kad nėščioms moterims yra naudingas baltymingas maistas ir kad lytiniai santykiai joms yra saugūs, sako gydytojai.

Buklete taip pat rašoma, kad nėščiosios turėtų vengti „nedorų minčių“; be to, joms reikėtų dažnai žiūrinėti gražių kūdikių nuotraukas, nes tai esą naudinga vaisiui.

„Nėščios moterys turėtų atsiriboti nuo troškimų, pykčio, prisirišimo, neapykantos ir geidulių“, – rašoma buklete, kurį praėjusią savaitę išleido Centrinė jogos ir natūropatijos tyrimų taryba – tradicinę ir alternatyviąją mediciną propaguojančios ministerijos padalinys.

Tradicinės medicinos ministras gynė bukletą, kuriame sudėta „per daugelį šimtmečių sukaupta išmintis“, ir sakė, kad jame konkrečiai neraginama vengti sekso: raginama vengti geidulingų minčių.

„Į bukletą sudėti aktualūs faktai iš klinikinės praktikos jogos ir natūropatijos srityse“, – sakė ministras Shripadas Naikas (Šripadas Naikas).

Tai naujausias premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) hinduistų nacionalistų vyriausybės postūmis į vegetarizmą. Vyriausybė ragina vengti jautienos ir griežtai riboja karvių, kurias hinduistai laiko šventomis, transportavimą ir skerdimą.

Tačiau naujausi pamokymai nėščioms moterims papiktino medikų bendruomenę.

„Tai valstybės gėda. Jei būsimų motinų (suvartojamų) kalorijų skaičius bus dar labiau sumažintas, prašant jų atsisakyti mėsos ir kiaušinių, padėtis tik pablogės, – sakė A.Gadre. – Tai absurdiškas patarimas nėščiosioms tokioje šalyje kaip Indija.“

Maždaug trečdalis iš 1,3 mlrd. Indijos gyventojų turi išgyventi už mažiau nei 2 dolerius (1,8 euro) per dieną. Daugeliui pasiseka, jei jie gali normaliai pavalgyti daugiau nei kartą per dieną, o moterys savo porcijas dažnai atiduoda alkaniems vaikams arba vyrams.

Prastai besimaitinančios moterys dažniau pagimdo per mažai sveriančius kūdikius, kuriems gresia vėliau nepasiekti savo galimo ūgio ir svorio. Net 48 proc. visų jaunesnių nei penkerių metų Indijos vaikų yra laikomi per žemais, sakoma UNICEF 2015 metų ataskaitoje.

„Neprivalgančios mergaitės išauga į neprivalgančias moteris. Savo šeimų ištekinamos dar paauglystėje, šios mergaitės pastoja sulaukusios 17 ar 18 metų, kai jų kūnai dar nepakankamai subrendę, kad saugiai išnešiotų ir pagimdytų kūdikį“, – sakė gydytojas ir sveikatos priežiūros aktyvistas Amitas Sengupta iš organizacijos „Delhi Science Forum“.

Pasak jo, minėtas vyriausybės patarimas nėščiosioms išduoda „atsilikusį mąstymą“ ir priešiškumą įrodymais grindžiamam mokslui.

„Toks patarimas yra žalingas moters sveikatai“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: Indijanėščiosiosmėsa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu bet

Nu bet portretas
ką norit, tą sakykit, o gyventojų skaičiumi Indija tuoj Kiniją aplenks, jei dar neaplenkė. Tai gal indėms prasta mityba nekenkia?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių