Quantcast

Į pagalbą sergantiems širdies nepakankamumu – specialios slaugytojos

  • Teksto dydis:

Siekdama užtikrinti kokybiškų asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą sergantiems širdies nepakankamumu, sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė  patvirtino Gydytojo kardiologo ir slaugytojo konsultacijų aprašą. Jame nustatomos reikalavimų gairės slaugytojoms, kurios pradės teikti širdies nepakankamumu sergančio paciento sveikatos būklės ir priežiūros efektyvumo vertinimo, konsultavimo bei mokymo paslaugas.

Pasak ministrės R. Šalaševičiūtės, naujovės įsigalios nuo 2016 metų sausio 1 dienos. Iki to laiko Lietuvos aukštosios mokyklos turėtų paruošti bendrosios praktikos slaugytojas pagal papildomą 2 mėnesių profesinės kvalifikacijos tobulinimosi programą.

„Slaugytojų vaidmuo, gerinant pacientų būklę, yra itin svarbus. Todėl siekiame, kad daugiau funkcijų deleguotume slaugytojoms ir padėtume pacientams sergantiems širdies nepakankamumu gauti kokybiškas asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Šios slaugytojos paslaugas teiks kartu su gydytojais kardiologais, jos palengvins jiems darbą, todėl kardiologai daugiau laiko galės skirti pacientui gydyti. Pavyzdžiui, jos suteiks pacientui ir jo šeimos nariams specialiųjų žinių apie širdies nepakankamumo ligą, jos eigą ir priežiūros metodus, gyvensenos ir savirūpos įgūdžių formavimo rekomendacijas. Šių specialių žinių turinčių slaugytojų labai reikėjo, nes, deja, bet kraujotakos sistemos ligos Lietuvoje vis dar yra dažniausia gyventojų mirties priežastis", - sakė ministrė.

Planuojama, kad per metus bus suteikta iki 20 tūkst. gydytojo kardiologo ir slaugytojo konsultacijų. Šioms paslaugoms kasmet planuojama skirti 415,8 tūkst. eurų. Jos bus apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Širdies nepakankamumas yra rimta širdies funkcinė būklė, kuomet širdis nesugeba adekvačiai organizmo aprūpinti krauju. Skaičiuojama, kad šia liga Lietuvoje serga apie 125 000 gyventojų. Širdies ir kraujagyslių prevencinės programos bei gydymas yra tarp valstybės sveikatos politikos prioritetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių