Quantcast

Grūdinimosi abėcėlė: rytą išlipę iš lovos neskubėkite rengtis

Grūdinti kūną bei stiprinti imunitetą galima visus metus ir visiems, bet ne kiekvienam – eketėje. Ji tinka žmonėms, kurie moka, gali ir nori tai daryti.

Nuo senų senovės

"Senovės lietuviai nuo viso to, kas kūną lepino, silpnino ir gadino, didžiai saugiai vengė, o viso naudojo, kas būt galįs kūną stiprinti ir tvirtinti", – rašė daugiau nei prieš du šimtmečius gimęs Lietuvos istorikas, rašytojas ir švietėjas Simonas Daukantas.

Grūdinimasis, kaip įvairių fizikinių veiksnių poveikis žmogaus organizmui, minimas dar senovės medicinos traktatuose. Gydytojas Abu Ali Ibin Sina (Avicena) prieš tūkstantmetį "Medicinos kanone" nurodė dvi praktinės medicinos sritis: sergančio kūno gydymo ir sveikatos išsaugojimo mokslą. Viename iš šios knygos skyrių autorius aprašo vaikų ir suaugusiųjų maudynes šaltame vandenyje, mini dykumų keliautojų parengimą bei pataria, kaip sveikiems keliauti žiemą.

Senovės lietuviai kūno stiprybę siejo su gamtos stichijomis. Pasak S.Daukanto, mūsų protėviai pirtyse stiprino kūną, o nebeištverdami "šoko stačiai į eketį", vaikai "po sniegus it po pūkuos voliojos, atvėsę vėl bėgo į pirtį".

Tai ilgalaikis procesas

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistų teigimu, grūdinimasis yra vienas iš kompleksinio sveikatos stiprinimo būdų bei sveikos gyvensenos dalis.

Grūdintis rekomenduojama pamažu, reikia pradėti nuo malonių, švelnesnių procedūrų ir ilgainiui didinti jų trukmę. Grūdintis tinka visiems, bet ne visiems – eketėje. Reguliarūs rytiniai apsiliejimai šaltu vandeniu vonioje yra ganėtinai geras būdas grūdintis ir stiprinti imuninę sistemą.

Amerikos sporto medicinos koledžo specialistai patvirtino, kad reguliari mankšta ir grūdinimasis yra puikus būdas išvengti kvėpavimo sistemos infekcijų. Įrodyta, kad reguliari vidutinio intensyvumo fizinė veikla – apie 30 minučių beveik kiekvieną dieną – teigiamai veikia imuninę sistemą ir aktyvina T limfocitus, kurie it kariai saugo organizmą nuo infekcinių ligų sukėlėjų.

Infekcinių ligų prevencija

Sveiko žmogaus organizmas yra pajėgus prisitaikyti prie kintančių aplinkos sąlygų ir palaikyti pastovią kūno temperatūrą. Neužsigrūdinęs žmogus, patekęs į šaltą orą, gali susirgti.

Veikiant šalčiui, susidaro sąlygos bakterijoms ir virusams pažeisti apsaugines nosiaryklės, gerklės, bronchų membranas, prikibti prie ląstelių ir taip patekti į žmogaus organizmą. Vėstantis oras sukelia įvairių infekcijų, plaučių uždegimą, ūmų bronchitą. Kad jų būtų mažiau, turėtume iš anksto stiprinti imunitetą, tinkamai rengtis, maitintis, grūdintis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių