Quantcast

Gripo aukų skaičius padidėjo iki 18

Kaune ir Ukmergėje nuo gripo mirus dviems senyvoms moterims, mirusiųjų nuo gripo šiemet padaugėjo iki 18, pirmadienį BNS patvirtino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Pasak ULAC atstovo Zigmo Nagio, abiems mirusioms moterims buvo virš 80 metų, jos nebuvo paskiepytos nuo gripo – kaip ir visi kiti šiemet nuo gripo mirę žmonės.

Dauguma nuo gripo mirusių žmonių – senyvo amžiaus žmonės, sirgę ir lėtinėmis ligomis.

Didžiausias sergamumas – Klaipėdoje

ULAC medikai informuoja, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje sumažėjo.

Šeštąją šių metų savaitę (2019 m. vasario 4–10 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 159,9 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai (2018 m.) tuo pačiu metu sergančiųjų buvo daugiau – 182,7 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 6-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Klaipėdos administracinėje teritorijoje.

Šeštąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 355 asmenys, iš kurių – 47 vaikai iki 2 m., 165 vaikai – 2–17 m. amžiaus grupėje ir 143 suaugusieji. Intensyviosios terapijos skyriuje gydoma 20 asmenų, iš kurių – 11 vaikų ir 9 suaugę asmenys. Ligoninėje gydytos 5 nėščiosios.

Šiuo metu gripo epidemiją skelbia 31 iš 60 šalies savivaldybių. ULAC specialistai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone.

Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, rašoma ULAC pranešime. Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens–žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai, kovai su gripo virusu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
SKIEPAI,SKIEPAI-KODĖL PATYS GYDYTOJAI NESISKIEPINA

Kaimynas

Kaimynas portretas
Jeigu vakar ryte Kauno ligoninėje, dėl gripo pasekmių, mirusi 1963 m. gimimo moteris vadinama senyva, atseit virš 80 m., tai tiek čia ir tiesos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių