Quantcast

Gimimo eilė šeimoje gali nulemti sveikatą

  • Teksto dydis:

Įvairūs tyrimai rodo, kad gimimo eilė šeimoje ne tik veikia jūsų asmenybės formavimąsi, bet gali nulemti ir polinkį sirgti viena ar kita liga, sako LSMU profesorius Alvydas Unikauskas.

Pasak gydytojo A. Unikausko, eilė šeimoje padeda nuspėti atsparumą stresui, riziką susirgti širdies ligomis ar diabetu.

Tyrimais nustatyta, kad pirmagimiai brandžiame amžiuje gali turėti širdies kraujotakos sutrikimų ir susidurti su diabetu. Pastebimas šių asmenų padidėjęs jautrumas insulinui.

Pagrandukai, arba jauniausi vaikai šeimoje, dažnai nuo vyresnių vaikų užsikrečia bakterijomis ir virusais, kuriuos broliai ar seserys parneša iš darželių. Šiuo būdu yra sumažinama pagrandukų alergijų ir astmos rizika. Tačiau, kadangi pagrandukai nevengia rizikuoti, trokšta dėmesio, jie yra linkę į priklausomybes.

Vidurinieji vaikai dažnai susiduria su sunkumu identifikuoti savo vietą šeimoje ir pritraukti tėvų dėmesį, todėl jiems būdingas nervingumas. Vidurinieji vaikai turi didesnę tikimybę susirgti depresija.

Vienturčių didžiausia sveikatos rizika – nutukimas. Vienturčius vaikus tėvai perdėtai lepina, ypač pasitelkdami maistą. Taip vaikams išugdomi netinkami mitybos įpročiai. Kadangi vienturčiai neturi brolių ir seserų, jie neretai išmoksta save motyvuoti ar nuraminti maistu. Todėl svarbu šiuos vaikus nuo mažens mokyti kitų nusiraminimo būdų.

Plačiau apie sveikatos rizikas ir asmenybės bruožus, kuriuos gali nulemti gimimo eilė, – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių