Quantcast

Farmacininkai vienijasi kovai su augančiu atsparumu antibiotikams

  • Teksto dydis:

Didžiausios pasaulinės vaistų gamybos, medicinos diagnostikos ir biotechnologijų kompanijos bei sveikatos organizacijos Davose priėmė deklaraciją kovai su sparčiai didėjančiu bakterijų atsparumu antibiotikams.

Pasak Europos farmacijos pramonės ir asociacijų federacijos (EFPIA) generalinio direktoriaus Richardo Bergstromo, deklaracijoje numatyti konkretūs problemos sprendimo būdai, kuriais bus siekiama suvaldyti galimą visuomenės sveikatos krizę.

Mokslininkai nustatė, kad bakterijos tampa atsparios antibiotikams dėl genetinių pakitimų ar natūralių bakterijų savybių. Atsparios bakterijos išgyvena veikiant antibiotikui ir toliau dauginasi, užtęsdamos ligą ar net sukeldamos mirtį.

Antibiotikų atsparumo problema plinta, maisto pramonei auginamiems gyvuliams kartu su pašaru gaunant antibiotikus. Per mėsą juos vėliau įsisavina žmonės, kurie tokiu būdu gauna dozę infekcijoms atsparesnių antibiotikų.

„Sieksime skatinti aktyvesnius antibiotikų tyrimus ir tuo pačiu mažinti šių vaistų vartojimą tuomet, kai jie nebūtini“, – sakė R. Bergstromas.

Pasak EFPIA Lietuvoje atstovaujančios Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) valdybos pirmininkės Jūros Smilgaitės, kompanijos ir organizacijos bendradarbiaus, ieškant inovatyvių vaistų, vakcinų ar kitų gydymo būdų.

Siekiant atrasti supermikrobų sukeliamų infekcijų gydymui tinkamus vaistus, sutarta ir dėl būtinumo šioje srityje dirbantiems mokslininkams skirti nenutrūkstamą finansinę paramą.

Deklaraciją pasirašiusios šalys taip pat sutarė remti iniciatyvas, užtikrinsiančias, kad naujos kartos antibiotikai būtų prieinami visiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų gyvenamos vietos ir gaunamų pajamų.

Pasak J. Smilgaitės, kiekvienos antibiotikų srityje veikiančios organizacijos pareiga yra siekti suvaldyti šią problemą.

„Mūsų kompanijos pasiryžusios kurti naujus vaistus užtikrinant jų prieinamumą ir tokiu būdu prisidedant prie pasaulinės strategijos kovai su antibiotikams atspariomis infekcijomis“, – sakė J. Smilgaitė.

Deklaraciją pasirašė 85 kompanijos ir 9 sveikatos organizacijos iš aštuoniolikos šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių