Quantcast

Duonos mada egzistuoja: ką renkasi lietuviai?

  • Teksto dydis:

Duonos svarba lietuvių mityboje nemenksta, o šalia tradicinių jos rūšių vis labiau populiarėja ir išskirtinių receptų kepiniai.

Prekybos tinklo „IKI“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad šiandien galima kalbėti netgi apie tam tikras duonos madas. Pastaruoju metu ypač populiari duona be mielių, kurios pardavimai per praėjusius metus išaugo daugiau nei trečdaliu. Vis sparčiau populiarėja ir duonos gaminiai su įvairių rūšių grūdais, kurių augimas – 7 proc.

Pastebima, kad pastaruoju metu itin didėja pirkėjų susidomėjimas visa šviežiai parduotuvėse kepta duona, kurios praėjusiais metais nupirkta 54 proc. daugiau nei metais anksčiau.

Visų rūšių duonos suvartojimas praėjusiais metais augo, tačiau ryškiausia tendencija – auganti šviežios, parduotuvėse keptos duonos paklausa. Taip pat labai aiškiai matoma, kad lietuviai ieško maistiniu atžvilgiu vertingesnių duonos gaminių, pritaikytų specifinei mitybai. Pavyzdžiui, populiarėja veganiški kepiniai. Ypač dažnu pirkėjų pasirinkimu tapo duona ar batonas be mielių bei pilno grūdo duona.

Renkasi naujus skonius

Augančią parduotuvėse keptos duonos paklausą daugiausiai lemia tai, kad žmonės vis labiau linkę nupirktus duonos gaminius suvartoti iš karto, tam tikros rūšies duoneles pirkti specialiai vienam ar kitam namuose ruošiamam patiekalui pagardinti. Be to, į parduotuves pirkėjai užsuka dažniau nei anksčiau, todėl nesiekia kasdieniais produktais apsirūpinti ilgesniam laikui, o verčiau renkasi kuo šviežesnius gaminius.

Atliktų tyrimų duomenimis, didžioji dalis (54 proc.) lietuvių nusipirkti duonos į parduotuves užsuka keletą kartų per savaitę, 35 proc. – mažiausiai kartą per septynias dienas.

Augantis įvairesnių duonos gaminių poreikis skatina parduotuvių asortimentą papildyti vis naujais unikalių receptų kepiniais. Vis dažniau kepami tokie gaminiai kaip batonėlis su kanapių sėklomis, duonos su ispaninio šalavijo sėklomis ir linų sėmenimis, burnočio sėklomis, daigintais rugiais, vynuogių kauliukų miltais, taip pat duonos be mielių iš ruginių miltų, batonai be mielių. 

Didesnio nei tikėtasi pirkėjų dėmesio sulaukė ir specialūs duonos receptai, kurti veganams ir siekiantiems vartoti daugiau baltymų. Pirmuoju atveju maistingų medžiagų specialaus recepto veganiškam batonėliui suteikia avižų dribsniai, saulėgrąžos, sėmenys, obuoliai, kviečių gemalai, moliūgų ir sezamo sėklos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių