Quantcast

Dovanos medikams uždraustos įsakymu

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Paskutinieji buvusio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio darbai – ringe su korupcija. Ar naujoji šios ministerijos vadovė Rimantė Šalaševičiūtė, jau 16-oji per 24 nepriklausomos Lietuvos metus, tęs šią kovą?

Paskutinieji buvusio sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio darbai – ringe su korupcija. Ar naujoji šios ministerijos vadovė Rimantė Šalaševičiūtė, jau 16-oji per 24 nepriklausomos Lietuvos metus, tęs šią kovą?

Ko ligoniai nežino

Medikai kaltina žurnalistus, rašančius kritinius straipsnius apie jų klaidas, piktnaudžiavimą, korupciją.

"Rašykite apie gerus darbus, o ne knaisiokitės, kur nereikia. Stiprinkite ligonių pasitikėjimą medicina ir gydytojais, negriaukite mūsų įvaizdžio", – dar visai neseniai mokė viena profesorė, dirbanti Kauno klinikose.

Vis dėlto sveikatos apsaugos sistemoje ir gydytojų darbe yra sričių, apie kurias rašoma mažiausiai ir ko gydytojų pacientai net nežino. Apie tai viešai prabilo dabar jau buvęs sveikatos apsaugos ministras V.P.Andriukaitis.

"Dovanų ir suvenyrų teikimo era, atsilyginant gydytojams ir farmacininkams už vieno ar kito vaisto skyrimą ar pardavimą, baigiasi", – paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija.

Iki šiol nebuvo įsakymo

Vienu paskutiniųjų buvusio sveikatos apsaugos ministro V.P.Andriukaičio įsakymu pakeistos vaistinių preparatų reklamos taisyklės.

Jose draudžiama vaistų reklamuotojams duoti atlygį specialistams, kad jie išrašytų ar parduotų jų atstovaujamo gamintojo vaistus, nors ligoniui reikia galbūt kitokių ar iš viso nereikia.
"Visi žino ne vienus metus veikusią praktiką, kai vaistų reklamuotojai dovanomis, suvenyrais ar kelionėmis į egzotiškus kraštus atsilygindavo gydytojams ar farmacininkams už paslaugas išrašant pacientams tam tikro vaisto receptą, ar už vaistininko gebėjimus įsiūlant gyventojams kokį nors preparatą. Tai ne tik nesuderinama su sąžininga konkurencija, skaidrumo principais, bet gali kelti pavojų žmogaus sveikatai", – V.P.Andriukaitis atskleidė tai, kas buvo vieša paslaptis.

Argi iki šiol vaistų reklamuotojams buvo leidžiama duoti atlygį gydytojams ir vaistininkams? Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Almina Blažienė pabrėžė, kad nebuvo įsakymo, draudžiančio tai daryti. Vadinasi, nebuvo įstatymo pagrindo bausti papirktus gydytojus?

Informuos apie grėsmes

Įsakymu taip pat ribojama primenamoji vaisto reklama, kuria siekiama priminti apie vaistą ir kurioje nurodomas tik vaisto pavadinimas ar prekės ženklas.

Tokia reklama gali būti skleidžiama tik per visuomenės informavimo priemones. Jos nebegalima pateikti ant rašiklių, bloknotų, kalendorių, specialistų aprangos ir kitų daiktų.
Pakeistose vaistinių preparatų taisyklėse taip pat įrašytas reikalavimas informuoti žmones apie grėsmes, kylančias dėl netinkamo vaisto vartojimo.

Tokiu būdu atkreipiamas dėmesys, kad vaistas yra ypatinga prekė. Ją privalu vartoti taip, kaip nurodyta pakuotės lapelyje ar kaip paskyrė gydytojas.

Vaistinių preparatų reklamos taisyklių pakeitimai įsigalioja 2014 m. lapkričio 1 d.

Reklamos tikslas akivaizdus

Ko gero, tikrai pats paskutinis buvusio sveikatos apsaugos ministro V.P.Andriukaičio darbas farmacijos srityje – Farmacijos įstatymo pataisos uždrausti receptinių vaistinių preparatų kainų bei ligonių priemokų už kompensuojamuosius vaistus sumažinimo reklamą.

Ji pastaruoju metu buvo labai aktyvi, vartojami teiginiai, sudarantys prielaidas manyti, kad tam tikroje vaistinėje galima įsigyti pigesnių vaistinių preparatų.

Receptinių vaistinių preparatų kainų ir pacientų priemokos už kompensuojamuosius vaistinius preparatus sumažinimo reklama savo esme priskirtina prie receptinių vaistų reklamos, o ji gyventojams draudžiama. Ir vienos, ir kitos reklamos tikslas yra tas pats –  skatinti receptinių vaistinių preparatų įsigijimą ir vartojimą.

Vaistinių preparatų kainų mažinimo reklama draudžiama Latvijoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, Vengrijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokingam

juokingam portretas
iniciatyva skiepyti yra tikrai vienas geriausiu andriukaicio darbu. Ne viduramziais gyvenam, skiepai būtini. Kas dėl kitų jo iniciatyvų, dėl daug ko kyla klausimas, bet tik ne dėl skiepų.

ellai

ellai portretas
Niekas negalvoja gerdamas vitaminus su mineralais kad jie išgydys visas ligas. maitinuosi tikrai nepilanvertiškai ir jeigu ne prieš metus, o prieš 20 metų būčiau gėrusi kasdien kad ir pigiausių vitaminų su mikroelementais dabar būčiau sveika. Kaip ir yra žmonių kuriems labai padeda gliukozaminai(nors moksliškai neįrodyta). pažystamas "pakoregavo" stuburo skausmus su MBT batais, ir 6 metus atsidžiaugti negali, o kiti sako "š". Nėra taisyklių, visom keturiom už vitaminus,ir kuo anksčiau pradėsit gerti reguliariai-tuo geriau.

ella ---

ella  --- portretas
Kad dar tuos niekalus Maisto papildus uždraustų gaminti ir prekiauti, kaip saldainiais. Maisto papildai tai krakmolas su dažikliais , ir TAI yra tik farmacininkų biznis,,, Melagingomis reklamomis , ypač vyresnio amžiaus žmonėms tai įbrukama, atseit nuo visu ligų tas niekalas išgydys,,,,Žiauru,,,
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių