Quantcast

Dietologė: kiaušiniai – sveika, bet valgykite juos saikingai

Anksčiau buvo manoma, kad dėl didelio cholesterolio kiekio kiaušinių reikėtų vengti, dabar įrodyta, kad, saikingai valgomi, kiaušiniai yra sveikos mitybos produktas, sako dietologė Eglė Kliukaitė. „Nereikėtų pamiršti, kad kiaušinyje yra ir kitų organizmui svarbių medžiagų, tokių kaip baltymai, vitaminas B12 ir vitaminas D, riboflavino ir folio rūgštis, kurios gali sumažinti širdies ligų riziką“, – primena ji.

E. Kliukaitės teigimu, putpelių kiaušiniai ypač tinka alergiškiems žmonėms: „Juose yra specialaus baltymo, kuris slopina alergines reakcijas, todėl putpelių kiaušiniai gali tikti, jei yra alergija vištų kiaušiniams. Beje, putpelių kiaušiniai ypatingi tuo, kad juos galima valgyti su lukštu, kuriame irgi yra naudingų medžiagų, ypač kalcio.“

Velykų stalui tinka ne tik vištų kiaušiniai

Atėjus Velykoms, žmonės dažo ne tik vištų, bet ir žąsų, kalakutų, putpelių kiaušinius. Pasak dietologės E. Kliukaitės, kiaušiniai – vienas geriausių baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinių. „Maistinė kiaušinio baltymo vertė  didelė dėl aminorūgščių kiekio ir įvairovės, be to, jis prilyginamas mėsos ir žuvies baltymams. Beje, ir vištų, ir putpelių, ir žąsų ar stručių kiaušinių  sudėtis labai panaši“, – kalba ji.

Maistinė baltymo ir trynio vertė skiriasi. Dietologės teigimu, trynyje yra ne vien blogojo cholesterolio, bet ir sveikatai būtinų medžiagų, pavyzdžiui, svarbių regėjimo funkcijai. Taigi kiaušinius reikėtų valgyti vyresnio amžiaus žmonėms.

„Be abejo, kiaušiniuose yra cholesterolio, todėl anksčiau buvo manoma, kad jų reikėtų privengti.  Bet naujausi tyrimai parodė, kad, valgant po vieną kiaušinį per dieną, sveikiems žmonėms nedidėja širdies ligų rizika“, – pastebi E. Kliukaitė.

Trynyje, sako ji, cholesterolio yra daug, todėl jų vartojimas cholesterolio kiekiui kraujyje šiek tiek įtakos turi. Bet nereikėtų pamiršti, kad kiaušinyje yra ir kitų organizmui svarbių medžiagų, tokių kaip baltymai, vitaminas B12 ir vitaminas D, riboflavino ir folio rūgštis, kurios gali sumažinti širdies ligų riziką. Taigi saikingai valgomi kiaušiniai (vienas per dieną) sveikiems žmonėms gali būti vienas iš sveikos mitybos produktų.

Putpelių kiaušiniai – alergiškiems žmonėms

„Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, per savaitę galima suvalgyti ne daugiau kaip 2–3 kiaušinius, nes tyrimais įrodyta, kad, sergant cukriniu diabetu ir kiaušinius valgant kasdien, gali padidėti širdies ligų rizika. Žmonėms, kuriems sunku kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, patartina rinktis maisto produktus tik su kiaušinio baltymu“, – pataria E. Kliukaitė.

Dietologė primena, kad svarbu ir tai, ką dar su kiaušiniu valgome, nes cholesterolio gausu ir kituose produktuose: „Tai būtų riebūs pieno produktai, tokie kaip grietinė, pienas, sviestas. Cholesterolio turi riebi mėsa, paukštienos odelė. Nereikia pamiršti, kad jo yra ir majoneze.“

Putpelių kiaušiniai laikomi biologiškai aktyviu papildu, nes juose šiek tiek daugiau geležies. Be to, pabrėžia E. Kliukaitė, jie rekomenduojami alergiškiems žmonėms. „Juose yra specialaus baltymo, kuris slopina alergines reakcijas, todėl putpelių kiaušiniai gali tikti, jei yra alergija vištų kiaušiniams, – sako ji. – Beje, putpelių kiaušiniai ypatingi tuo, kad juos galima valgyti su lukštu, kuriame irgi yra naudingų medžiagų, ypač kalcio.“

Kodėl kiaušiniai yra ženklinami

Visi parduodami kiaušiniai turi būti paženklinti skaičiais 0, 1, 2 arba 3. Jie nurodo, kokiomis sąlygomis buvo laikoma tą kiaušinį padėjusi dedeklė višta. Skaičius 3 reiškia, kad višta buvo laikoma fabrikiniame narvelyje, 2 – kad buvo laikoma ant pakreikto grindinio paukštyne ar fermoje.

Skaičius 1 reiškia, kad dedeklė višta buvo laikoma laisvėje, sodyboje, bet reikia pasakyti, kad tokių paukštynų Lietuvoje nėra užregistruota. O kiaušinis, paženklintas 0,  yra ekologiškas: vištos gali vaikštinėti atvirame lauke ir lesa pašarą, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus.


Šiame straipsnyje: kiaušiniaimargučiaiVelykos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių