Quantcast

Didžiausias sergamumas gripu ir peršalimo ligomis išlieka Kaune

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje ir toliau mažėja.

Vienuoliktąją šių metų savaitę (2018 m. kovo 12-18 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 92,9 atv./10 tūkst. gyventojų. 2017 m. tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 62,8 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų vienuoliktąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje.

Šių metų vienuoliktąją savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 84 asmenys. Iš jų – dešimt  kūdikių iki dvejų metų, 30 vaikų, kiti – suaugusieji. Ligoninėje gydyta viena nėščioji. Du asmenys buvo paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių. Daugiausiai ligoninėje gydytų asmenų buvo Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse.

2017-2018 m. gripo sezonu registruota trylika mirties nuo gripo atvejų.

ULAC medikai primena, kad gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus ir primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Šiuo metu gripo epidemija paskelbta 9 savivaldybėse: Kauno, Alytaus, Klaipėdos, Šiaulių miesto savivaldybėse ir Jonavos, Šilutės, Marijampolės, Mažeikių, Kretingos rajono savivaldybėse.

ULAC medikai primena, kad viena dažniausių gripo komplikacijų – pneumonija. Tai bakterinės kilmės plaučių uždegimas, kurį dažniausiai sukelia S. pneumoniae bakterijos. Asmenys, priklausantys rizikos grupėms, nuo pneumokokinės infekcijos gali pasiskiepyti nemokamai, kiti tai gali padaryti savo arba darbdavio lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių