Quantcast

Cukrinis diabetas prikaustė prie dializės aparato

Trisdešimt trejus metus cukriniu diabetu sergančią moterį, kuriai liga visiškai sutrikdė inkstų veiklą, ant kojų pastatė dializės procedūros.

Jaučiasi geriau

Vitalija Paulikienė 2 tipo cukriniu diabetu susirgo būdama vos 35-rių, po patirtų didžiulių sukrėtimų. Per 33-ejus metus, kai serga šia liga, komplikacijų nepavyko išvengti, tačiau p. Vitaliją guodžia tai, kad pavyko pristabdyti jų progresavimą. Prieš trejetą metų ji patyrė miokardo infarktą, dėl to buvo operuota širdis, o pirmoji hemodializė, diabetui galutinai pažeidus inkstus, buvo atlikta praėjusį gruodį.

„Pakliuvau į labai geras rankas, – sako moteris, – jau dešimt metų manimi rūpinasi gydytoja Jurgita Uogintaitė.“

V.Paulikienė teigė bijojusi pirmosios hemodializės – kaip reikės kas antrą dieną išgulėti procedūroje po keturias valandas? Tačiau jau po pirmosios procedūros ji pasijuto geriau – praėjo pykinimas, tvirčiau atsistojo ant kojų.

„Atsikeliu po procedūros ir važiuoju namo. Kartais pašoka kraujospūdis, bet bijau net prisiminti, kaip buvo blogai iki dializės“, – teigia moteris.

Dabar moteris jaučiasi esanti tvirta, gali rūpintis savo daržu, šiltnamiu bei didžiuliu sodu. O su šių metų obuolių derliumi tikrai nebuvo lengva susidoroti – ir sultis spaudė, ir klinikos kolektyvui obuoliukų atveža, – juk jie dabar kaip šeima, – ir stirnas bei šernus pamaitina.

Dirba trimis pamainomis

V.Paulikienė gyvena Gargždų rajone. Dešimt ligonių kas antrą dieną surenka specialus Klaipėdos rajono savivaldybės autobusiukas ir visi važiuoja į „Diaverum“ dializės centrą. Nors kaskart kelionė į abi puses užtrunka po valandą, moteris teigia, kad tai jai nesukelia keblumų – tik pasikeitė gyvenimo būdas.

„Diaverum“ pasiekti patogu ir klaipėdiečiams, kurie patys keliauja į dializes iš pietinės bei šiaurinės miesto dalių bei iš priemiesčių, – šalia gydymo centro yra autobusų ir traukinių stotelės. Rudenį ir žiemą, kai dienos trumpos, jiems nereikia klaidžioti tamsoje.

„Diaverum“ klinka yra sudariusi sutartį su netoliese esančia kavine. Dializuojamiems žmonėms jos virėjai ruošia labai skanius pietus. Mokėti papildomai nereikia – už maistą sumoka „Diaverum“ klinika. Tačiau svarbiausia, kad „Diaverum“ dirba lanksčiai, – jauni, dirbantys žmonės į dializę gali atvykti po darbo, į vadinamąją trečiąją pamainą – pavakary.

„Kartais, jeigu pacientas negali atvykti dieną, parenkame jam tinkamą dializės laiką“, – sako „Diaverum“ klinikų medicinos direktorė, gydytoja nefrologė Jurgita Uogintaitė.

Pažeidžia inkstus

Cukrinis diabetas yra lėtinė liga, dėl kurios sutrinka medžiagų apykaita – angliavandenių, riebalų, baltymų. Kraujyje nuolatos yra per daug gliukozės, o ji žaloja daugelį organų, ypač akis, nervus, širdį, kraujagysles ir, žinoma, inkstus.

„Kadangi per didelis gliukozės kiekis kraujyje pažeidžia inkstų kraujagysles, ypač smulkiąsias, ligoniams nustatoma diabetinė nefropatija. Dėl šios ligos paprastai šlapime atsiranda baltymo albumino, padidėja arterinis kraujo spaudimas, progresuoja inkstų funkcijos sutrikimas – organizme po truputį ima kauptis toksinai, prastėja žmogaus savijauta, silpnėja imunitetas, atsiranda mažakraujystė“, – sako gydytoja J.Uogintaitė.

Blogai kontroliuojamas cukrinis diabetas inkstus pažeidžia labai greitai. Tačiau, anksti nustačius cukrinį diabetą ir laiku pradėjus jį gydyti, taip pat kontroliuojant arterinę hipertenziją (kraujo spaudimas turi būti 140/80 mmHg), galima atitolinti inkstų pažeidimą arba bent sumažinti lėtinės inkstų ligos progresavimą.

Ši liga pavojinga dėl komplikacijų, todėl, pasak gydytojos, reikia atlikti šlapimo tyrimą, kad laiku būtų nustatytas inkstų pažeidimas. „Vyresnio amžiaus pacientams, kurie serga širdies nepakankamumu, prisidėjus bent menkiausiam faktoriui – peršalus, užsikrėtus virusine ar bakterine infekcija, netekus skysčių dėl vėmimo ar viduriavimo, gali prireikti skubios hemodializės“, – aiškina gydytoja.

V.Paulikienė džiaugiasi, kad yra modernios „Diaverum“ hemodializės klinikos pacientė, – čia ji sulaukia visokeriopos priežiūros ir reikalingų specialistų konsultacijų.

Daugiau apie klinikos filialus ir teikiamas paslaugas galite sužinoti www.diaverum.com, tel. +370 5 276 2417.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių