Quantcast

Pirmoji tokia operacija Baltijos šalyse: Kauno medikai per nosį pašalino auglį

  • Teksto dydis:

Pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse endoskopiniu būdu pro nosies landą buvo pašalintas auglys iš sunkiai pasiekiamos kaukolės vietos.

Operacijos metu iš kaukolės pamato vietos (smilkinkaulio piramidės ir pleištinio sinuso) kartu buvo išlaisvintas regimasis nervas.

Kauno klinikose daugiadalykės komandos pastangomis, naudojantis naujausiomis diagnostinėmis galimybėmis, jaunam vyrui iš Latvijos buvo nustatytas piktybinis auglys, išplitęs į kaukolės pamatą, o parinkus sudėtingą chirurginį gydymą ir naudojantis naujausiomis technologijomis, išsaugota paciento sveikata ir regėjimas, rašoma pranešime spaudai.

Robertas kentė stiprų galvos skausmą, palaipsniui jam silpnėjo regėjimas, tačiau ilgą laiką nebuvo rasta tikroji galvos skausmų priežastis. „Tris mėnesius mane kankino stiprūs galvos skausmai, išbandžiau daug įvairių vaistų, lankiausi pas įvairius sveikatos priežiūros specialistus: neurologą, akių ligų gydytoją, kardiologą, – vardino jaunas vyras. – Buvo atliktas galvos magnetinio rezonanso tyrimas, tačiau gydytojai nieko nepastebėjo. Kai galvoje esantis auglys gerokai padidėjo ir pradėjo spausti dešinę akį, šį tyrimą teko pakartoti. Mano akis tiesiog „sustojo“ – negalėjau jos pajudinti. Tyrimo rezultatai patvirtino, kad kaukolės srityje yra neaiškus darinys, pažeidžiantis kaulus ir ląsteles, tačiau tikslios diagnozės gydytojai įvardinti negalėjo“, – kalbėjo Robertas.

Tris mėnesius mane kankino stiprūs galvos skausmai, išbandžiau daug įvairių vaistų, lankiausi pas įvairius sveikatos priežiūros specialistus.

Vyras pasakojo, kad Latvijos gydytojai išplitusio darinio pašalinti negalėjo, o prognozės buvo labai liūdnos: „Sužinojus, kas manęs gali laukti, buvo baisu. Maniau, kad vilties nebėra. Gydytojai sakė, kad toks kaip mano ligos atvejis pasitaiko kartą per 10 metų. Jie pasiūlė laikiną pagalbą – chemoterapiją bei patarė kreiptis į žinomą Lietuvos rinochirurgą, profesorių Saulių Vaitkų.“

Robertas nieko nelaukdamas atvyko į Kauno klinikas konsultacijai. Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos Bendrojo sektoriaus vadovui prof. S. Vaitkui ir jo kolegoms apžiūrėjus pacientą, įvertinus jo sveikatos būklę ir išanalizavus jau atliktus tyrimus, nuspręsta atlikti unikalią operaciją.

„Šio paciento liga – labai reta. Atlikus visus reikiamus tyrimus, buvo pasirinkta atlikti sudėtingą, bet efektyvią endoskopinę operaciją. Didelio dydžio auglys pašalintas naudojant elektromagnetinę navigacinę sistemą per nosį, – apie operacijos specifiką kalbėjo ne vieną sudėtingą operaciją atlikęs prof. S. Vaitkus. – Navigacinė sistema chirurginių intervencijų metu padeda tiksliai nustatyti naviko buvimo ir išplitimo vietą. Jos pagalba yra galimybė sėkmingai ir saugiai atlikti operaciją, nepažeidžiant gyvybiškai svarbių anatominių struktūrų.“

Tam, kad operacija būtų sėkminga, buvo reikalingas paciento paruošimas ir daugiadalykės komandos įdirbis. „Kartu su Radiologijos klinikos Veido-kaklo radiologijos sektoriaus vadove Silvija Ryškiene ir kitais kolegomis buvo atlikti visi reikalingi tyrimai, kurie leido priimti geriausią ir saugiausią sprendimą pacientui. Patologinės anatomijos klinikos specialistų atlikti histologiniai tyrimai padėjo ne tik tiksliai nustatyti diagnozę, bet ir parinkti optimaliausią tolesnį gydymą“, – pabrėžė otorinolaringologas.

Pacientui chemoterapija ir radioterapija toliau buvo atliekama Latvijoje. S. Vaitkus džiaugiasi, kad po sėkmingos operacijos pacientas jaučiasi gerai ir gali grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Jaunam vyrui išnyko galvos skausmai ir pagerėjo regėjimas, tačiau dar penkerius metus Robertas turės atvykti konsultacijoms pas medikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> zelemunčikas

> zelemunčikas portretas
Veryga jau dabar per išange daro visą Lietuvą

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Didžiulis proveržis verygos kontoroje.Nepraeis nei 30 metų ir Lietuvos medikai per išangę trauks protinį dantį.

As

As portretas
Ka tik pats is ligonines,te apsaugo Juos Dievas ir zemai Jiems lenkiu galva
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių