Quantcast

Iš burnos chirurgo lūpų – visa tiesa apie dantų implantaciją

  • Teksto dydis:

Bedančių žmonių Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, sparčiai daugėja. Priežastys įvairios – senų, nekokybiškų gydymo metodų padariniai, genetika, netinkama mityba. Tačiau greičiausiai pagrindinė to priežastis –  bloga, nepakankama burnos higiena. 

Džiugu, kad daugelis šių dienų Lietuvos odontologų pagal taikomus pažangius dantų atkūrimo metodus, profesionalumą ir žinias nė kiek neatsilieka nuo pasaulinio lygio specialistų.

Internete apstu informacijos apie dantų implantus ir kartais apie labai skirtingas gydymo metodikas, todėl pacientams sunku suprasti, kuris gydymas tinkamiausias. Apie dantų implantaciją šiandien kalbamės su 10 metų patirtį turinčiu Kauno odontologijos klinikos „Denticija“  burnos chirurgu Gvidu Jankausku, kuris iki šios dienos įsriegė daugiau nei 5 tūkst. implantų.

Gydytojas pirmiausia pabrėžia, kad nėra vieno tinkamo sprendimo visiems pacientams. Visi esame unikalūs ir ne visiems galima pritaikyti tuos pačius gydymo metodus. Pacientui reikėtų pasirinkti patikimą kliniką ir pasikliauti tos srities profesionalų patarimais.

– Ar reikia pasiruošti dantų implantacijai?

– Ypatingo pasiruošimo prieš dantų implantaciją nereikia. Svarbiausia, kad būtų gera burnos higiena, iki operacijos turi būti nuvalytos dantų apnašos ir akmenys.

– Kaip vyksta implantacijos procedūra?

– Žmonės dažniausiai bijo implantacijos procedūros, kitaip sakant, operacijos. Šis žodis ypač gąsdina pacientus. Dantų implantacija nėra sudėtinga procedūra, kaip manoma, ją būtų galima sulyginti su danties traukimu. Tik šalinant dantį reikia panaudoti spaudimą, o sriegiant implantą, pacientas jaučia tik nedidelę vibraciją į kaulą. Naudojamas toks pats skausmo malšinimo būdas, kaip ir gydant dantis. Žmogus pajaučia nežymų adatos dūrį, vėliau skausmo ar diskomforto nebejaučia.

Dantų implantacija nėra sudėtinga procedūra, kaip manoma, ją būtų galima sulyginti su danties traukimu.

Pacientams siūlome odontologinę procedūrą atlikti taikant intraveninę sedaciją, kurios metu paciento sąmonė apslopinama, jis jaučia komfortą ir ramybę. Šią procedūrą ypač rekomenduojame pacientams, kurie bijo adatos dūrio, nepakenčia įvairių gydytojo odontologo kabineto garsų ar kvapų, jaučia nesuvaldomą stresą bei nerimą prieš kiekvieną vizitą pas gydytoją arba tiesiog juos vargina, nes tenka ilgai išsižiojus išsėdėti kelias valandas nejudant. Intraveninę sedaciją atlieka kvalifikuotas gydytojas anesteziologas - reanimatologas.

– Kokia priežiūra reikalinga po dantų implantacijos?

– Kiekvienas pacientas yra individualus, taigi ir būklė po implantacijos procedūros būna labai įvairi. Pacientas, kuriam atliekama paprasta, vieno danties implantacija, nieko neįprasto nejaučia, dažnai netgi nereikia skausmo malšinamųjų vaistų. Jeigu atliekama vienokia ar kitokia kaulo atkūrimo procedūra, sriegiama daugiau implantų, gali atsirasti patinimas, skiriama antibiotikų. Taigi vertėtų neplanuoti svarbių įvykių, susitikimų apie savaitę po procedūros, vengti intensyvios fizinės veiklos, pirties, karštos vonios. Vėliau reikia prižiūrėti žaizdą, skalauti antiseptiniais tirpalais.

Siūlai pašalinami po savaitės ar dviejų, taigi po procedūros nerekomenduojama išvykti į užsienį.

– Ar dantų implantai tinka visiems?

– Retai pasitaiko atvejų, kad dantų implantacija būtų negalima. Tačiau kartais dėl ūminių širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, nekontroliuojamo diabeto, osteoporozės dantų implantacijos procedūros atlikti negalima, tačiau išgydžius ar apmalšinus šias ligas, implantacijai galimybė išlieka, prieš tai pasikonsultavus su tos srities specialistais: kardiologais, endokrinologais, kurie užtikrina gydymo galimybę ir saugumą.

– Kiek metų tarnauja dantų implantai?

– Šiuo metu dažnai girdime, kad implantams suteikiama viso gyvenimo garantija. Taip, pačiam implantui patikimos bendrovės suteikia viso gyvenimo garantiją, tačiau žmogaus organizmui viso gyvenimo garantijos duoti negalime. Vieniems dantys tarnauja visą gyvenimą, o kitiems jau jaunystėje trūksta daug dantų. Kalbant apie implantų patvarumą, be abejo, pirmiausia viskas turi būti atlikta profesionaliai, naudojant kokybiškas medžiagas. Ne mažiau svarbu ir paties paciento pastangos valant ir prižiūrint dantis ar protezus ant implantų.

– Per kiek laiko prigyja dantų implantai?

– Žmonėms galbūt svarbiau ne per kiek laiko prigyja implantai, tačiau kada jie turės dantį ar dantis. Situacijos ir procedūros labai individualios, kartais iškart po operacijos, tą pačią dieną, galime uždėti dantis ant implantų, o kartais reikia laukti du, tris, šešis ar net aštuonis mėnesius, kol dantys galės būti pritvirtinti ant implantų. Viskas priklauso nuo to, kiek pas pacientą yra kaulo, kokia kaulo kokybė ir  likusių dantų būklė.

Klinikos nuotr.

– Kuo ypatingi dantų atkūrimo metodai, kuriuos taikote klinikoje?

– Savo darbe naudojame itin aukštos kokybės šveicariškus STRAUMANN implantus. Šiuo metu daug kalbama apie momentinę implantaciją iškart po danties pašalinimo ir dantų uždėjimą ant implantų tą pačią diena po operacijos.

Galimybė sriegti implantus ir tuoj pat pritvirtinti laikinus dantis, kitaip tariant, atlikti momentinį protezavimą, tikrai įmanoma ir taikome šį metodą savo klinikoje. Bet tai nėra tinkamas metodas visiems pacientams. Yra atvejų, kai turime pasakyti pacientams, kad ši greita procedūra jiems netinkama ir reikia ilgiau trunkančio gydymo. Kiekvienas atvejis analizuojamas individualiai ir parenkamas tinkamiausias ir patikimiausias gydymo metodas.

Svarbiausias principas dantų atkūrimui turėtų būti ne greitis, o kokybė ir patvarumas.

Tenka matyti nemažai atvejų, kai vienmomentė implantacija atlikta pacientams, kurių burnos būklė tam netinkama. Dažniausiai tokiu metodu susižavi pacientai, atvykę iš užsienio, kadangi nori kuo greičiau ir per kiek įmanoma mažiau vizitų susitvarkyti dantis ir sugrįžti atgal. Klinikoje sulaukiame pacientų, kurie ne visada būna patenkinti tokio greito gydymo rezultatais. Taigi reikia būti budriems ir suprasti, kad tai netinkama visiems.

– Ar tai reiškia, kad neturintis danties žmogus jau tą pačią dieną gali turėti naują?

– Taip, gali, jeigu situacija palanki. Neturi būti uždegimo požymių, kaulo trūkumo defekto vietoje. Tuomet pašalinama danties šaknis, įsriegiamas implantas ir pritvirtinamas laikinas dantis ant implanto. Sugijus kaului ir prigijus implantui, laikinas dantis pakeičiamas nuolatiniu.

– O ką siūlote visus dantis praradusiems pacientams?

– Šiems pacientams gydyti yra taikoma metodika, kuri leidžia visus vieno žandikaulio dantis atkurti tik ant keturių implantų. Įsriegiami keturi dantų implantai ir tvirtinami patogūs, natūraliai atrodantys laikini dantys, kurie maždaug po pusmečio pakeičiami nuolatiniais. Taip gali būti atkurti tiek vieno, tiek abiejų žandikaulių dantys per vieną dieną. Naudojant tokią metodiką dažniausiai atkuriama 10 dantų.

Yra atvejų, kai ši metodika netaikoma.  Jeigu pacientas viename žandikaulyje turi visus dantis, tuomet keturių implantų neužteks, gali prireikti sriegti šešis ar aštuonis implantus. Jeigu kaulo kiekis nepakankamas, gali prireikti jį atkurti. Tuomet dantų pacientui tą pačią dieną uždėti negalėsime.

– Kaip pasikeičia pacientų gyvenimo kokybė, po dantų implantacijos?

– Į šį klausimą geriausiai gali atsakyti bedančiai pacientai, ilgą laiką nešiojantys blogai besilaikančius, krentančius iš burnos valgant ar netgi kalbant išimamus protezus, plokšteles. Tokiems pacientas netgi įdėjus du implantus, kurie stabilizuoja protezą, galima atsisakyti protezų klijų, nes protezai jau stabiliai laikosi burnoje. Įdėjus keturis ar daugiau implantų, pacientas gali kramtyti taip, kaip kažkada su savais dantimis.

Per 65 metų klinikos gyvavimą jos paslaugomis pasinaudojo beveik 500 tūkst. pacientų. Toks rezultatas pasiektas dėl atsakingo gydytojų požiūrio į kiekvieno paciento lūkesčius ir aukšto gydytojų profesionalumo. Klinikoje „Kauno Denticija“ dirba vieni geriausių specialistų Lietuvoje. Dirbdami su moderniausia įranga jie pasitelkia pažangius gydymo metodus ir technologijas, o savo pcientams taiko išskirtines lojalumo sąlygas bei gydymo garantijas.

Šiandienėje odontologijoje nebeliko baimės ir skausmo. Nesvarbu kiek jums metų, kokia burnos būklė, kiekvienas gali šypsotis ir džiaugtis visaverčiu gyvenimu. Juk šypsena ypač svarbi gyvenimo dalis!


Kilo klausimų? Norite pasikonsultuoti?

Vytauto pr. 14, Kaunas

Mob. tel. +370 671 96979

El. paštas: denticija@kaunodenticija.lt

www.kaunodenticija.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina portretas
Po bjaurių komplikacijų ir vaistų rijimo sriegiant 4 implantus apatiniame žandikaulyje (net blogai matau viena akim ir žaibuoja akyse), labai bijojau tvarkyti viršutinio žandikaulio tiltelius, todėl ,,apėjau" ne vieną chirurgą, visur sumokėdama po 30 Eur už konsultaciją. Įdomu tai, kad visur skirtingos buvo konsultacijos ir kainos. Pagaliau išsirinkau pagal savo nuojautą Vilniaus odontologijos centrą ,,VOC" ir chirurgą, vardu Lior. Tikrai nenusivyliau, visiems rekomenduoju. Laukiau baisių mėlynių, ištinusio veido ir t. t., nes buvo atliktas dar ir kaulo priauginimas kelių dantų, tiktai dabar anei jokių komplikacijų visiškai nebuvo, nei žymelės... Rekomenduoju visiems drąsiai ,,VOC' kliniką ir chirurgą vardu Lior. Labai dėkinga.

karma

karma portretas
ir mes gerbiame tuos apgavikus lupikus ir .......ir keikiame,keikiame

Giedrė

Giedrė portretas
Dantų implantai tikrai puikus būdas atstatyti prarastą dantį, o jų implantacijai svarbu patikimas specialistas, gydytojas. Aš rinkausi odontologijos kliniką Kaune Bonusmedicus.lt, veido ir žandikaulių chirurgą Tadą Keizerį. Nemokama konsultacija, gerai atliktas darbas, be skausmo, tikiu ilgaamžis, rekomenduoju.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių