Quantcast

Aštuonmečio Dominyko ligos istorija – perspėjimas absoliučiai visiems

Šiandien berniukui iš Skirsnemunės sukanka aštuoneri. Jo tėvai labai dėkingi visiems gydytojams, greitai diagnozavusiems Laimo ligą, nors įsisiurbusios erkės nematė niekas.

Erkės nematė

Šviesioje, neseniai renovuotoje ir dabar tiesiog švytinčioje, baltoje Kauno klinikinės ligoninės palatoje prie pat lango prigludusioje lovoje sėdi berniukas. Jis labai nori į lauką, bet gydytojai neleidžia.

Neleido net tada, kai tėtis buvo atvažiavęs aplankyti ir sūnus labai norėjo jį palydėti bent iki lauko durų. Mama nuo sūnaus nesitraukia nė valandai.

"Kai sužinojau, kokia Dominyko ligos diagnozė, mane ištiko šokas", – vos susipažinus apmaudo neslepia aštuonerių metų sūnaus mama Raminta Vaivarienė.

Ji su Dominyku ligoninėje – jau beveik dvi savaitės. Atvažiavo čia iš Jurbarko rajono, Skirsnemunės – miestelio ant Nemuno kranto.

Pastebėjau, kad vaikas kažkoks lyg sukaustytas, lyg būtų skersvėjo perpūstas. Nuėjome pas šeimos gydytoją. Ji iš karto įtarė kažką negero.

"Nei prie miško gyvename, nei miške buvome. Neįsivaizduoju, kada Dominykui galėjo įsisiurbti ta baisi erkė. Veją prie namų nuolat šienaujame, žolė tikrai neaukšta", – galvodama apie ligos priežastį, tebesvarsto R.Vaivarienė.

Jos sūnui diagnozuota Laimo liga, kurią sukelia infekuotos erkės. Stebina tai, kad nei Dominykas, nei jo mama įsisurbusios erkės nė akyse nematė, bet medikų verdiktas neginčytinas. Juolab, pritaikius gydymą būtent nuo šios ligos, berniukas sveiksta.

Pirmiausia skaudėjo ranką

Vieną rytą, prieš tris savaites, Dominykas atsikėlęs pasiskundė mamai, kad jam skauda kairę ranką.

"Sakau, Domuk, turbūt nugulėjai, miegodamas nepatogiai ranką laikei", – paguodė sūnų R.Vaivarienė ir išleido į mokyklą.

Dominykas – Skirsnemunės Jurgio Baltrušaičio pagrindinės mokyklos antrokas. Kai ir savaitgalį rankos skausmas nepraėjo, mama sūnų girdė arbata, galvojo, gal vaikas peršalo. Bet pirmadienį grįžęs iš mokyklos Dominykas pasiskundė jau ne tik rankos, bet ir galvos skausmu. Kairės pusės.

"Pastebėjau, kad vaikas kažkoks lyg sukaustytas, lyg būtų skersvėjo perpūstas. Nuėjome pas šeimos gydytoją. Ji iš karto įtarė kažką negero", – R.Vaivarienei nerimą sukėlė ir raudonas ruožas, panašus į bėrimą, ant sūnaus krūtinės – taip pat kairėje pusėje.

Šeimos gydytoja Eglė Kisielienė dėl visa ko dar pasiuntė mažąjį pacientą pasikonsultuoti pas pediatrą, kartu – ir pas infektologą.

"Ketvirtadienį jau buvome Kaune, klinikinėje ligoninėje, ir iškart, po pirmų tyrimų, mums pasakė, kad reikia stacionarinio gydymo. Iškart paguldė į Intensyviosios terapijos skyrių", – detaliai pasakoja R.Vaivarienė.

Jai buvo labai baisu, kai tapo mažai judri kairė sūnaus veido pusė. Lyg būtų paralyžiuota, šypsena – sukaustyta.

Jai buvo labai baisu, kai tapo mažai judri kairė sūnaus veido pusė. Lyg būtų paralyžiuota, šypsena – sukaustyta.

"Labai išgyvenau. Nei valgiau, nei gėriau tas dienas", – sunkiai atsidūsta moteris ir paglosto sūnaus galvą.

Įrodo kraujo tyrimai

Pagal Dominyko jaučiamus simptomus medikams, juolab infektologams, nebuvo sunku įtarti vaiką sergant Laimo liga.

Galvos skausmas, karščiavimo bangos, mieguistumas – vieni iš požymių, būdingų sergant erkių platinamomis ligomis – erkiniu encefalitu ar Laimo liga. Specifinio pastarosios požymio – raudonos dėmės ant kūno, nebūtinai erkės įsisiurbimo vietoje, gali ir nebūti arba ji pasirodo daug vėliau.

"Diagnozuojant bet kurią erkių platinamą ligą pirmiausia atliekami imunologiniai tyrimai. Jei kraujas jas patvirtina, dėl erkinio encefalito atliekama punkcija", – aiškina gydytojas Darius Varaškevičius, Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vadovas.

Jis pakomentavo, kad Dominyko būklė nebuvo labai sunki, bet nerimą kėlė veido nervo parezė. Visa kairė kūno pusė buvo silpnesnė, strigo eisena, nes koja ir ranka buvo pažeista. Dėl to Dominykui buvo atliktas tyrimas kompiuterinės tomografijos metodu, siekiant įsitikinti, ar nėra galvos smegenyse kokių nors pakitimų.

Gydoma ilgai

Dominykui, kuriam būtent šiandien sukako aštuoneri, buvo diagnozuota Laimo liga, tiksliau – neuroboreliozė, kurios komplikacija – galvos smegenų dangalų uždegimas, dar vadinamas meningitu.

Tai patvirtino liumbalinė punkcija – procedūra, kai į nugaros smegenų kanalą duriama adata ir paimama smegenų skysčio. Įvertinus jo tyrimų rezultatus, nusprendžiama, kokį gydymą skirti.

Gydytojas D.Varaškevičius paaiškino, kad Dominykui ši procedūra buvo atlikta, jį užmigdžius, ir berniukas patvirtino nejautęs nei skausmo, nei baimės. Gydytojas mena tuos laikus, kai punkcija būdavo atliekama be jokio slopinimo, su daugkartine adata. Dabar ši procedūra kartojama gydymo efektyvumui patikrinti, kai ligonis bakteriniu meningitu serga labai sunkiai ir būklė gerėja labai lėtai. Dominykui, prognozavo D.Varaškevičius, šio tyrimo kartoti nereikės, nes vaikas sparčiai sveiksta.

Mažasis ligonis gydytojui patvirtino, kad jaučiasi gerai, galvos jam neskauda, ir šypsena jau atsispindi nebe vienoje veido pusėje. Kai viską skaudėjo, šypsotis būtų buvę sunku. Asimetrija buvo pastebima iš mimikos, pavyzdžiui, kilstelint antakį.

Dabar Dominyko mama džiaugiasi, kad sūnus jau nenusėdi lovoje ir apetitą turi neblogą. Gydytojas D.Varaškevičius pabrėžia, kad Laimo ligos gydymo kursas – ilgas, vaiko rankoje – kateteris, per kurį švirkščiami antibiotikai. Kai bus galima skirti geriamuosius vaistus, gydytojai šį pacientą išleis namo.

Skiepysis visa šeima

"Iki 40 proc. ligonių, susirgę erkių platinamomis ligomis, nebūna pastebėję, kad šis voragyvis būtų įsisiurbęs. Taip atsitinka, kai erkės pasimaitinusios iškrenta pačios arba jas iššukuojame. Dažniausiai erkės įsisiurbia į galvą, pažastis, kirkšnis – ten, kur oda plonesnė", – aiškina gydytojas D.Varaškevičius.

Iki 40 proc. ligonių, susirgę erkių platinamomis ligomis, nebūna pastebėję, kad šis voragyvis būtų įsisiurbęs.

Jis įtaria, kad Dominykui liga progresavo ilgai – mėnesį ar du, gal net tris. Manantieji, kad vaikai erkių platinamomis ligomis neserga, labai klysta. Gydytojas sako, kad serga net kūdikiai, ir lygiai taip pat, kaip suaugusieji – nei sunkiau už juos, nei lengviau.

Komplikacijų rizika taip pat vienoda: iki 15–20 proc. Jos priklauso nuo organizmo atsparumo, kaip ir sergant bet kokia kita liga. Nuo erkių sukeliamų infekcijų pažeidžiamos smegenys, todėl visiems ligoniams būdingi liekamieji reiškiniai: dirglumas, greitas nuovargis, koncentracijos stoka, gali būti parezė, galūnių tremoras.

Į klausimą, kaip nesusirgti, gydytojas D.Varaškevičius atsako vienu žodžiu: skiepytis. Tačiau skiepai apsaugo tik nuo erkinio encefalito. Tai irgi labai sunki liga, nuo kurios nėra vaistų, todėl skiepai – vienintelė išeitis. Laimo liga gydoma antibiotikais.

"Kai tik išeisime iš ligoninės, galutinai pasveiksime – būtinai pasiskiepysime nuo erkinio encefalito", – tvirtai taria R.Vaivarienė, turėdama omenyje ir Dominyką, ir už jį porą metų vyresnį sūnų Dovydą, save, vyrą ir kitus artimuosius.

Dominykas įgijo imunitetą tik Laimo ligai, vadinasi, ja daugiau nesirgs. Tačiau mažos erkės tapo šeimos siaubu, todėl skiepai yra menkniekis, kurio bijoti tikrai nereikia, sako moteris.

Nelaukiant pavasario

Gydytojas D.Varaškevičius sveikina paciento mamos sprendimą ir pabrėžia, kad reikia skiepytis, nelaukiant pavasario.

"Pažiūrėkit, koks lapkritis. Kai šalčio nėra, bet vėsu, erkės dar piktesnės", – perspėja gydytojas ir pakomentuoja skiepų nuo erkinio encefalito kalendorių.

Nuo šios ligos imunitetas įgyjamas po dviejų vakcinų mėnesio intervalu. Dar kartą reikia skiepytis po metų, po to – praėjus trejiems, o likusį gyvenimą – kas penkerius metus.

Dabar skiepytis gydytojas pataria tiems, kurie yra sveiki, ir kas žino, kokie būsime pavasariop. Vakcina gali sureaguoti su bet kokiais negalavimais, ir tuomet skiepas sunkiau priimamas, kyla povakcininės reakcijos. Dėl jų kaltinamas skiepas, o iš tiesų tai yra nesveiko organizmo būklės išdava.

"Anksčiau buvo skiepijama tik tokiu atveju, jei vaikas sveikas ne trumpiau kaip dvi savaites. Dabar į tai nekreipiama dėmesio, o dėl paūmėjusių ligų kaltinamos vakcinos", – pastebi D.Varaškevičius.

Gydytojas primena, kad erkė įsisiurbia maždaug per keturias valandas, todėl grįžus iš miško ar pievos per tą laiką būtina apsižiūrėti kūną. Kai kurios mamos, tai žinodamos, apžiūri vaikus dar dažniau. Purškalai nuo erkių, pastebi gydytojas, jas atbaido ne visada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Linkiu greiciau pasveikti.Man pacei buvo laimo liga,gėriau antibiotikus ,paskui nuo jų jau vemdavau,po kurio laiko nupliko plaukai kiaušinio dydzio,erkė buvo nugaroje,pastebėjau tik nelygų ratą nugaroje,kai ištyrė kraują buvo daug antikūnių,Man buvo seniai gal prieš10metų.Dar po to išsivystė dizbiozė nuo antibiotikų tudel labai svarbu gerti GERŪJŲ BAKTERIJŲ.Jurbarkas.

Dar apie klaidinimą

Dar apie klaidinimą portretas
Užjaučiu vaiką, bet skiepai nuo erkinio encifalito, o nuo Laimo ligos skiepų nėra. Be to, statistikos duomenimis sergamumas Lietuvoje Laimo liga triskart didesnis nei encifalitu... Baikite mainipuliuoti žmonių baimėmis!

jozas

jozas portretas
jus neklajokit,o stenkites tas erkes naikint sudas tie jusu skiepai,gadina imiunine sistema ,silpnina organizma... dekit pastangas joms naikint o ne su mergom kirkintis po seima, ir girti pusinet,uzsiimat savais reikalais,o kaip erkes naikint jums iki lemputes, gal duok dieve jums i pamasni ikibs vasara ,tada sukrusit...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių