Quantcast

Ar tikrai atrastas eilių trumpinimo mechanizmas?

Nauja pareiga ligoniams: jei, ilgai laukę eilėje pas gydytoją, savaime pasveiksime ar numirsime, privalėsime pranešti, kad rezervuotu laiku į konsultaciją nebeatvyksime.

Pranešti prieš parą

Seimas patvirtino Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisą.

Pagal ją į konsultaciją pas gydytoją užsiregistravęs žmogus, negalintis atvykti nustatytu laiku, privalės apie tai pranešti gydymo įstaigai ne vėliau, kaip likus parai iki konsultacijos. Įstatymo pataisa įsigalios nuo sausio.

Teigiama, kad net trečdalis ligonių, iš anksto užsiregistravusių pas gydytoją, paskirtu laiku dėl vienokių ar kitokių priežasčių į konsultaciją neatvyksta. Iš tiesų neretai sužinoję, kad talonėlių pas mums reikalingą gydytoją nėra, prie jo kabineto nerandame nė vieno ligonio.

Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisą inicijavęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojas Antanas Matulas sako, kad dėl to sveikatos priežiūros įstaigose susidaro netikros eilės, medikai negali racionaliai dirbti, o gydymo įstaigos patiria nuostolių.

Tikslas – ugdyti sąmoningumą

Įstatymo pataisos iniciatorius A.Matulas tikisi, kad pranešimai apie neatvykimą sutrumpins eiles pas gydytojus nuo 5 iki 10 proc. Kaip tai įvyks?

Į klausimą, kas užims neatvykusio paciento vietą, kai prieš parą bus žinoma, kad ji laisva, Seimo narys atsakė labai paprastai.

"Ateis kitas. Registratūra informuos sužinojusi, kad prieš jį atsirado laisva vieta", – aiškino A.Matulas.

Kokiu būdu praneš? Anot Seimo nario, tuo pačiu, kaip pacientas užsiregistravo: telefonu ar per elektroninę sistemą.

"Skambins arba elektroniniu būdu paklaus: atsilaisvino vieta, ar jūs galite atvykti?" – mokė A.Matulas.

Paklaustas, kaip tuomet pajudės visa eilė, Seimo narys suirzo ir atsakė, kad detalių komentuoti jis nenori, tai yra vadybos klausimai ir kiekviena gydymo įstaiga tegul sprendžia, kaip tvarkytis.

"Pataisos tikslas – gydymo įstaigų pacientams priminti pareigą. Kokią tvarką įstaigos nusistatys, taip ir bus. Pažiūrėsime, kaip  sistema veiks, o ateityje bus galima galvoti ir apie atsakomybę", – jau ramiai kalbėjo A.Matulas, kol kas nesiūlantis nepranešusiųjų apie neatvykimą bausti, tik siekiantis ugdyti jų sąmoningumą.

Jau penkeri metai

Kauno Šilainių poliklinikos kolektyvo darbui Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisa jokios įtakos nepadarys.

"Praktika, kai mūsų pacientai, iš anksto užsiregistravę, paskirtu laiku atvykti negali ir apie tai praneša, poliklinikoje taikoma  jau seniai – turbūt penkeri metai", – darbo patirtimi dalijasi poliklinikos direktorius Vidmantas Obelienius.

Jis tvirtina, kad anksčiau paskirtu laiku į konsultaciją neatvykdavo maždaug kas trečias Šilainių poliklinikos pacientas, tai dabar, įdiegus sistemą, – tik kas dešimtas.

Sistema – kaip loterijoje

Kaip veikia atšauktų vizitų užpildymo mechanizmas?

"Dalykas paprastas, – sako Šilainių poliklinikos vadovas. – Kai pradėjome prašyti, kad praneštų, jei neatvyks, tai ir praneša."

Sugrąžintas talonas, nesvarbu, telefonu ar elektroniniu būdu, anot V.Obeleniaus, metamas į bendrą registracijos katilą.

"Registratorės tikrai niekam neskambina", – pridūrė poliklinikos vadovas.

Šioje gydymo įstaigoje seniai veikia informacinė kompiuterinė sistema. Atsiradus naujam talonui, jis matomas sistemoje. Arba, paskambinus telefonu į registratūrą, tikrai galima klausti: gal atsirado laisvų talonų? Jų turėtų padaugėti, jei ligoniai sureaguos į įstatymo pataisas ir taps sąmoningesni.

"Kam pavyks, kaip loterijoje, tas ir laimės – ras įkritusį taloną. Visos eilės pastumti neįmanoma – jokiu būdu", – patikslino gydytojas V.Obelienius ir patikino, kad užpildytas gydytojų darbo laikas yra naudingas visiems: ir poliklinikai, ir jos pacientams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Cia skaitau,kad grazintas talonas tampa mokamu - tikriausia nesamone,nes kai registruojiesi pvz. internetu,ten jau is anksto buna suzymeti mokami talonai ir nemokamas tikrai netampa mokamu. As pati gavau talona uz dvieju dienu ir sesele paminejo,kad,matyt,kazkas grazino,todel ir gaunu taip greit,nes talonu pas gydytoja tam menesiui jau nebuvo (turiu omenyje specialista). O isgalvotiems zmonems,kaip kai kas cia fantazuoja,talonu nepaskirsi,nes viskas atsispindi kompiuteryje ir,jeigu esi registruotas,tai tavo visi duomenys kompiuteryje ir kartoteka jau buna pas gydytoja. Zmones, nebijokite registruotis internetu ir nebus problemu. O jei negalite atvykti - praneskite. Gal kitam pasiseks.

pilietis

pilietis portretas
o gal tie taloneliai isdalinami isgalvotiem zmonem kad uz pinigus galima butu drasiai rasti vieta reikiamam zmogui ir tai yra tiesa jei netikit paneikit ir nereikia verst kaltes ant zmoniu

nuomonė

nuomonė portretas
Visiškai teisingas sprendims.Norvegijoje turi būtinai pranešti,kad neatvyksi,priešingu atveju bus išsiūsta sąskaita,kaip ir apsilankius pas gydytoją.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių